17. SMOTRA FOLKLORA PJESMOM U JESEN U JAKŠIĆU – “Naši stari običaji nikad neće umrijeti jer mi za njih živimo”

Datum objave: 15. 9. 2018. | Kategorija: Susreti

JAKŠIĆ – HKUD “Slavonija” Jakšić i ove je godine uspješno organiziralo tradicionalnu manifestaciju “Pjesmom u jesen”. U svom 17. izdanju ova prepoznatljiva smotra folklora okupila je brojna kulturno-umjetnička društva koja su u mimohodu, a potom i na pozornici svu raskoš baštine i običaja.

Jakšićkim ulicama prošli su, a potom i na pozornici na školskom igralištu, svoje blago u nošnjama, pjesmi i plesu pokazali su KUD Berda Brestovac, Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, FA Petrinjčica iz Petrinje, KUD Hrvatskih željeznica Varaždin, Folklorni ansambl Šiljakovina, Češka beseda Hercegovac, KUD Đeram Viljevo te sami domaćini. Svoj doprinos bogatom programu dali su i jahači te zaprege.

 

“Pozdravljam sve drage goste u ime Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Slavonija, svih njegovih članova. Zahvaljujem na tako lijepoj posjećenosti našoj manifestaciji”Pjesmom u jesen” koja se odvija evo 17. puta. HKUD Slavonija društvo je koje je puno putovalo, predstavljali smo ovu općinu u cijeloj Hrvatskoj i izvan Hrvatske i mogu vam reći, iz našeg iskustva kako možemo biti jako zadovoljni na posjećenosti naše manifestacije.Govorim to zato što želim naglasiti – ova naša Slavonija, ovi naši običaji, pjesme i stare nošnje nikada neće umrijeti jer mi zato živimo. I zato vam svima hvala na tako velikom odazivu,” rekao je u ime domaćina predsjednik HKUD Slavonija Jakšić Dario Pažin.

U ime požeško-slavonskog župana nazočne je pozdravio tajnik Požeško-slavonske županije Željko Obradović, a prigodnim riječima folkloraše ali  i svoje vrijedne mještane pozdravio je i načelnik općine Ivica Kovačević.

“Hvala svima koji su se odazvali da se možemo družiti na našoj 17. smotri folklora. Na najbolji način vi prezentirate raskoš koju čuvate – kulturu, tradiciju, običaje svoga kraja, a Jakšićanke i Jakšićani kao dobri domaćini znaju to cijeniti. Uživajmo zajedno,” rekao je načelnik Kovačević. Pjesmom u jesen, trodnevna manifestacija od 14. do 16. rujna, i ove je godine brojnim posjetiteljima ponudila kao uvod 3. jakšićku fišijadu, a nakon današnjeg nastupa odraslih folkloraša, manifestaciju će u nedjelju zatvoriti najmlađi čuvari baštine.

TEKST: Sanja Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn