16. SMOTRA FOLKLORA U JAKŠIĆU – Pjesmom u jesen, pjesmom u Jakšić

Datum objave: 09. 9. 2017. | Kategorija: Susreti

n

JAKŠIĆ – Tradicionalna manifestacija “Pjesmom u jesen” u svom 16 izdanju okupila je brojna kulturno-umjetnička društva koja su u atraktivnom mimohodu, a potom i na pozornici umješno i ponosno pokazala ljepotu baštine i tradicije.

HKUD-a “Slavonija” Jakšić i u ove je godine kao dobra domaćin, organizirao manifestaciju koju rado posjećuju ne samo mještani i brojni posjetitelji iz cijele županije već i  vrijedni čuvari baštine. Jakšićkim ulicama prošli su, a potom i na pozornici na školskom igralištu, svoje blago u nošnjama, pjesmi i pokretu pokazali su redom Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, KUD Elizabeta Jalžabet, KUD Posavka Oborovo, KUD Seljačka sloga Baranjsko Petrovo selo, KUD Sveta Ana – Vučjak Karlovac, KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica, KUD Vesela Šokadina Gundinci i MPS Grabarčani Grabarje te sami domaćini.U bogatom programu svoj doprinos su dali i jahači te zaprege. “Pozdravljam sve drage goste u ime Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Slavonija, svih njegovih članova. Nadam se da ćete se dobro zabaviti, ali i da ćemo zajedno i na ovaj način očuvati dobru tradiciju i običaje naših baka i djedova,” rekao je u ime domaćina predsjednik HKUD Slavonija Jakšić Dario Pažin zahvalivši svima na dolasku. Prigodnim riječima nazočne je pozdravio i načelnik općine Ivica Kovačević, ponosan na svoje vrijedne mještane.

nn

“Nakon 20 godina djelovanja našeg kulturno-umjetničkog društva i predsjednika, Drage Čevapovića pa potom i našeg Daria koji su društvo podigli na jedna visoki nivo, mogu reći da gdje god su nastupali, nastupali su nama na ponos.Prezentirali su i Jakšić i Slavoniju i naše običaje, kako u Hrvatskoj tako i izvan granica, po cijeloj Europi na najbolji način. U svakom trenutku mogli smo biti ponosni što to čini jedno lijepo kulturno-umjetničko društvo koje njeguje tradiciju i običaje. Najbolje to potvrđuje i ova manifestacija koju uspješno organiziraju već 16 godina i na kojoj sa svojim gostima predstavljaju  ono najbolje – kulturu i običaje. A rade to izvrsno i stoga im čestitam!” rekao je načelnik Kovačević.

nnn

Manifestaciju je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, nadahnut raskošnom tradicijskom ljepotom.”Kada vidite ovoliko ljepote, ovoliko prekrasnih ljudi koji su ovdje došli, možemo reći kako je to “pjesmom u Jakšić”. Ali, jesen je ipak posebno vrijeme za naše ljude, vrijeme kada se ubiru plodovi, zbraja učinjeno u jednoj godini. Uz sve tegobe, vrijeme je to kada se  ljetina sprema, ali i vrijeme kada izlaze naše predivne snaše i djevojke, dolaze baje i prikazuju ruho. Danas sam vidio mladost koja nije zaboravila svoju tradiciju, nije zaboravila ormare  svojih majki i baka, nasljeđe svojih očeva i djedova, bogatstvo koje ovaj prostor, ova Slavonija ima,” rekao je župan Tomašević uz zahvalu svim gostima koji su došli kako bi zajedno proslavili jesen.

nnnn

Smotru folklora pratili su i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinad Troha te zamjenik načelnika općime Mile Barišić uz druge goste i uzvanike.Lijep dan u ljepšu večer uveo je koncert Marije Pavković Snaše uz pratnju TS Srce bećarsko, a sutra slijedi dječja smotra foklora.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn