15.POŽEŠKI PLESOKAZ – Večer suvremenog plesa i klasičnog baleta

Datum objave: 28. 2. 2016. | Kategorija: Kultura

BAL2

POŽEGA  – Zahvaljujući UO Plesna radionica Ilijane Lončar Požega je sinoć i danas plesno središte Hrvatske. Jubilarni 15. Požeški plesokaz ugostit će na sceni Gradskog kazališta Požega 480 plesača, voditelja i koreografa iz 41 plesnog ansambla i 21 grada Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Sinoć je protekla elegantna večer u znaku suvremenog plesa i klasičnog baleta, a danas je na redu žustri ritam break, show, jazz , hip hop i step plesa.

Jedinstvenom međunarodnom festivalu dodatni dašak glamura dala je poznata glumica Doris Pinčić Rogoznica, a uz plesni program posjetitelji i gosti mogu pogledati izložbu fotografija “15 godina Požeškog plesokaza” u Kazališnoj galeriji Ciraki te predstavu profesionalnu plesnu predstavu “Ti” u izvedbi profesionalnih plesnih umjetnika Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića, produkcija Masa Dance Company.

“Svih 15 godina nastojimo Plesokaz ispuniti edukativnim i zabavnim sadržajima, ali prije svega želimo plesnu kulturu približiti  građanima i našim gostima koji je ove godine zaista rekordan broj.  Ove godine pozvali smo profesionalne plesne umjetnike kao specifičnu dobrodošlicu tako da su Akelsandra i Ognjen izveli predstavu TI. Vrhunski profesionalci otplesali su jednu intimnu ljubavnu  priču koja je gostima napunila baterije. Gostujući ansambli otplesat će naime 49 koreografije u dvije večeri i nadamo se odazivu publike koja eto iz godine u godinu uči gledati ples i nastoji podržati razvoj plesne umjetnosti. Ples ima svoje mjesto,doduše još uvijek marginalizirano, ali ima nije to jedina umjetnost kojoj je spor put do nagrade u smislu podrške.No dugo se borimo ne posustajemo i nadamo se da će jednog dana i podrške biti više. Uostalom, mnogi plesni velikani  bili su davnih godina kroz povijest protjerivani u raznim sistemima. Mija Čorak Slavenska kojoj je posvećena ova godina nije imala lak život, nemamo ni mi sada ali ono što proživimo i dajemo našoj publici ostaje za vječnost,” rekla je Ilijana Lončar.

ilijana

Poznata glumica Doris Pinčić Rogoznica rado je dala svoju podršku Ilijaninim naporima. “Studirala sam u Slavoniji, u Osijeku i tokom studija dolazili smo u Požegu igrati koprodukcije, a Ilijana je bila moja profesorica na akademiji koja je ostavila snažan pečat na cijelu našu klasu. Jer, suvremeni ples približila nam je na jedinstven, vrlo prirodan i fluidan način te omogućila da otvorenih očiju uđemo u taj svijet. Sad, kad gledam ovu djecu i mlade mislim da je to stvarno vrijedno. Veliki sam pobornik sporta, ali brojni sportovi su agresivni, a ovo je jedna prirodan i ugodan način kretanja i zato mislim da je važno dapostoje ovakvi festivali koji podržavaju tu kulturu, koji mlade uče pravim vrijednostima, Jer Pleskokaz je sukus svih vrijednosti – od bavljena tijelom, učenja, sazrijevanja, mislim da ima dovoljno razloga zbog kojih se ova tradicija mora nastavit,” rekla je Doris.

doris

Plesni profesionalni umjetnik Ognjen Vučinić oduševljen je energijom Plesokaz širi.”Ples je prisutan u mom životu, za njega sam se školovao, to je moj posao i moja misija. Ovo je prvi put da je Ilijana Lončar pozvala profesionalnu predstavu u sklopu amaterskog druženja i prvi put vidim mnoštvo djece i meni se otvaraju oči da ples postoji u Hrvatskoj na razne načine. Danas smo vodili seminar,  bilo je 150 mladih u dvorani i to je nešto najljepše što se može poželjeti kada ovakve situacije vraćaju nadu da ples živi. Osobna ulaganja u ples su velika i prevelika, cijeli se život boriš sa fizičkim i emocijanalnim  doprinosom da to uspije te sa  situacijom u kojoj se ples kao kulturna djelatnost nalazim ali ljubav koja je iskrena vraća sve na mjesto,” ispričao je Ognjen.

baletan

I ravnateljica Škole za klasični balet  Lidija Trešćec Bobetko izrekla je sve pohvale za ideju okupljanja mladih plesača na način kako to čini Plesokaz. “Jedina smo srednja škola umjetničkog tipa u Republici Hrvatskoj i klasično obrazovanje mladih plesača isključivo ovisi o našoj školi.Prvi put sudjelujemo na Plesokazu zahvaljujući ljubaznosti Ilijane Lončar koja se oduševila našim nastupima u Zagrebu. Plesokaz je veliko kulturno i  umjetničko događanje. Vidjela sam puno mladih talentiranih budućih plesača i vrlo mnogo plesnih skupina koje kvalitetno rade i mislim da bi Plesokaz kao takav doista trebalo očuvati,” rekla je Trešćec Bobetko.

ZGbaba

Riječi pohvale i zahvale za Ilijanin dugogodišnji rad izrekao je i gradonačelnik Vedran Neferović.    Požega je prvenstveno grad kulture i poznati smo po jendnoj bogatoj kulturnoj tradiciji. Ali ovo što kolegica Ilijana Lončar radi posljednih 15 godina po njenom dolasku u Požegu jedinstveno je. U sredini koja je relativno mala, došla je sa svježim idejama i dodatno osvjetlila ovu kulturnu scenu te joj dala jednu novu vrijednost. Stoga joj od sveg srca zahvaljujem jer ipak smo mi mala sredina u kojoj je teško pokrenuti neke stvari i opstati, ali ona je upravo svojom energijom i upornošću to uspjela. Naravno, još su godine pred njom s puno stvaralaštva, kreativnosti i podizanja razine kulture u gradu. Posebno raduje to što okuplje mlade ljude koji se pronalaze u tom vidu umjetnosti. To je dobro za naš grad i drago mi je da ustraje u tome,” naglasio je gradonačelnik Neferović.

Profesionalna  plesna predstava “TI” na programu je i danas u 17  sati,  a podsjetnik na 15 godina plesa i druženja u Požegi predstavlja i izložba 30-tak fotografija autorskog dvojca Željka Milakovića iz Požege i  Mladena Božičkovića iz Nove Gradiške koji su tijekom godina fotoaparatom pratili Plesokaz. Ovogodišnji Plesokaz  zaključit će u Kazališnoj kavani Plesokaz party by DJ Matta.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn