15.POŽEŠKI PLESOKAZ – Jubilarno izdanje uz rekordni broj ansambala, dašak glamura i profesionalnu plesnu predstavu

Datum objave: 05. 2. 2016. | Kategorija: Kultura

12717559_1666216526960623_631453297516669344_n

POŽEGA – Jubilarni 15. Požeški Plesokaz održat će se 27. i 28. veljače s početkom u 19,00 sati u Gradskom kazalištu Požega. Program je razdijeljen u dvije tematske večeri. Prva večer posvećena je klasičnom baletu i suvremenom plesu, a druga show, jazz, hip-hop i step plesnom izričaju. Uz to, ljubitelji plesa imat će priliku pogledati i recentnu plesnu predstavu “TI”, a cijeli program vodit će poznata glumica Doris Pinčić Rogoznica.

Na ovogodišnji Plesokaz koji već 15 godina organizira Plesna radionica Ilijane Lončar prijavilo se 42 plesna ansambla, a uključene su  i obrazovne plesne ustanove, škole i plesni klubovi, studiji i radionice  iz tri države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije  te iz 20 gradova. Dolaze plesači iz Zagreba, Varaždina, Osijeka, Čakovca, Bosanske Gradiške (BiH), Logateca (Slovenija), Jastrebarskog, Virovitice, Velike Gorice, Siska, Slavonskog Broda, Pleternice, Pakraca, Lipika, Karlovca, Zadra, Pule, Splita, Đakova, Zaboka, Samobora, Vinkovaca i Požege.

“Posebno mi je drago što će po prvi puta ove godine sudjelovati Škola za klasični balet iz Zagreba koja priprema mlade balerine za profesionalnu baletnu struku. Oni su sami zvali i poželjeli doći pa nam je to svojevrsna čast. Ukupno će biti oko 400 plesača i 80 koreografa i voditelja  u dva dana u Požegi. To je rekordan broj što ukazuje da Plesokaz doista opravdava svoje postojanje i kao požeški brand, ali i kao brand šire regije, kao međunarodni festival plesa. Nadamo se i dalje potpori Ministarstva kulture, a tu su kao pokrovitelji i Grad Požega, Požeško-slavonska županija, te Turističke zajednice Požege i Požeško-slavonske županije,”kaže Ilijana Lončar. Održali su suradnju i s dugogodišnjim sponzorima posebice kada je riječ o prenoćištima, jer Požeški plesokaz će na noćenje smjestiti 156 plesača  pa su požeški smještajni kapaciteti ispunjeni – Od Hotela Grgin dol, Vile Stanišić, Vile Marije, Vile Dore i prenoćišta Stari Grad. Uz  večernje nastupe, plesači će opet imati priliku doživjeti nova iskustva u jutarnjim plesnim radionicama.

DSC01717

“Bit će puno gostiju u gradu i svi oni kretat će se između punktova koji su značajni za ples, a to su Gradsko kazalište Požega i mala dvorana Grabrika gdje će imati organizirane jutarnje plesne radionice. Radionice suvremenog plesa vodit će profesionalni plesači Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić, a radionice fusion jazz-a vodit će Josipa Lujanović iz Splita. Te radionice namijenjene su upravo plesačima kako bi kroz radionicu koja je i edukativnog ali i društvenog karaktera zagrijali svoja tijela i duh za generalnu probu koja ih očekuje u kazalištu,” dodaje Ilijana. Dragulj u kruni ovogodišnjeg Plesokaza svakako je profesionalna plesna predstava koja će razveseliti ne samo goste već i Požežane željne plesne umjetnosti. “Za naše goste i sve posjetitelje Plesokaza ove smo godine pripremili i svečanu izvedbu profesionalne višestruko nagrađivane plesne predstave “TI” u produkciji “Masadance copmany”, koju izvode Aleksandra Mišić i Ognjen Vučinić. Predstava je rađena na poeziju Enesa Kiševića u interpretaciji Roberta Kurbaše i na glazbu Max Richtera. Predstava je realizirana uz podršku Hrvatskog instituta za  pokret i ples i Zagrebačkog plesnog centra i radujem se što su plesači prihvatili poziv pa će izvesti predstavu i prvi i drugi dan Plesokaza,” najavila je Ilijana.

web_small_size

Program Plesokaza počinje u 19,00 sati i svake večeri će biti izvedeno 23 koreografije, a nakon programa pripremljen je i after party uz DJ Mattu u Kazališnoj kavani. No iznenađenja tu ne prestaju jer jubilarni Plesokaz imat će i sasvim posebnu konferansu. “Dašak glamura donijet će nam i posebna voditeljica, prva poznata prijateljica Požeškog plesokaza, draga i šarmanta moja bivša studentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, sada poznata glumica Doris Pinčić Rogoznica. Ona je uspjela odvojiti jedan vikend kako bi vodila obje večeri,” otkriva Ilijana.

6746.decko-doris-pincic-ponosi-se-njezinim-smionim-skokom-slika-510464

I sve je to Plesokaz- jedinstvena manifestacija koja je u 15 godina, od hrabre ideje plesnog entizijasta u malom gradu, prerasla u festival koji se s posebnom pažnjom bilježi u plesnim kalendarima ne samo u Hrvatskoj već i izvan granica. “U 15 godina postojanja Plesokaz je kao najdugovječniji plesni festival u ovoj regiji uspio motivirati i druge sredine  da pokrenu svoje plesne festivale. Na samom početku željeli smo se umrežiti da svaki grad ima svoj festival, jer ideja Plesokaza je proizašla iz Varaždinskog plesokaza, no varaždinski je imao drugu koncepciju. Kroz godine Požeški plesokaz je rastao i formirao se u današnji oblik, a nakon Plesokaza forimirao se šibenski, zadarski festival. mnogi su počinjali i odustajali, mi smo ostali. Plesokaz dovodi veliki broj ansambala koji cijene upravo tu ideju Plesokaza, a nikada neću odustati od namjere da ta manifestacije  bude revijskog, a ne natjecateljskog karaktera. Ne želimo dijeliti nagrade jer time se mijenja i okosnica druženja, međusobne otvorenosti i učenja i tu je upravo i ona neizbježna odgojno-pedagoška komponenta na koju smo također ponosni. Naravno, napominjem da to nije samo prezentacija koreografija jer kroz dugi niz godina u programu smo imali projekcije dokumentarnih filmova o plesnim legendama, programi koje smo uživo izvodili kao programe dobrodošlice a evo ove godine imamo i  profesionalnu plesnu predstavu. Tu je i edukacija kroz jutarnje plesne seminare a konačno tu je i druženje, zajedništvo svih plesača u istoj  misiji – uživati u plesu i dio tog uživanja prenijeti drugima,”zaključila je Ilijana.

Uz Požeški plesokaz u prostoru Galerije Ciraki Gradskog kazališta Požega bit će postavljena i izložba fotografija iz prijašnjih Plesokaza, autora Željka Milakovića i Mladena Božičkovića. Stoga, 27. i 28. veljače zabilježite i vi pažljivo u svoj kalendari  i rezervirajte ulaznice na facebook stranici Požeški Plesokaz . Iskusite opojnost uživanja u plesu.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S. Pok/ Plesokaz facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn