15.POŽEŠKI PLESOKAZ – “Cijela emocija, to je najvažnije u Plesokazu, to nas privlači u Požegu”

Datum objave: 28. 2. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA- Na sceni Gradskog kazališta Požega drugog dana jubilarnog Požeškog plesokaza predstavili su se plesači show, jazz, hip hop, break i step plesa te drugih urbanih plesnih žanrova. Međunarodni festival plesa u svom jubilarnom izdanju pružio je ljubiteljima plesne umjetnosti užitak u čak 49 koreografija koje je izvelo 480 plesača iz 41 ansambla koji su došli iz 21 grada Hrvatske, Slovenije i BiH.

Impresivne brojke zar ne? No više od kvantitete impresionirala je kvaliteta festivala o kojem sudionici imaju samo riječi pohvale. Plesna udruga Gesta došla je iz Zadra petu godinu zaredom –  iz više razloga. Jedan od njih je što su u zadru, nadahnuti kvalitetom Požeškog plesokaza i sami pokrenuli vlastiti plesni festival,  rekla nam je umjetnička voditeljica udruge Nena Jurišić. “Držimo da je Plesokaz jedna sjajna plesna manifestacija koja ne samo educira mlade plesne umjetnike već i nas, njihove pedagoge, obzirom da ovdje međusobno razgovaramo, dogovaramo suradnju i gostovanja te razmjenjujem iskustva. Moram reći da je ovaj Plesokaz bio poticaj nama u Zadru da organiziramo Zadarski plesni festival koji je nakon prve godine održavanja 2012 godine poprimio međunarodni karakter,” rekla nam je Nena dodajući kako je u cijeloj priči  vrlo važna i pedagoška nit koja se isprepliće s plesom.

DSC02808

” Plesna udruga Gesta ove godine slavi 15 godina, a radim sa djecom od 3 do 18 godina, baš kao i Ilijana i moram reći da s najmlađima najteže ali i najslađe raditi. Na našim plesnim satima  djeca se nauče ponašati, sudjelovati u projektu i komunicirati, steknu jednu pozitivnu sliku o sebi a sve se radi kroz igru i užitak u plesu. U konačnici ako ne postanu plesači, educirali smo kvalitetnu plesnu publiku,” naglasila je naša sugovornica.
Marta Skel  iz Zadra bavi se 12 godina plesom, a festivali poput Plesokaza jedinstveno su joj iskustvo. “Kad plešem osjećam se slobodno. Plešem s još 13 djevojaka, ples nas je povezao u prijateljstvo, a volimo sudjelovati na ovakvim manifestacijama jer učimo nove stilove, upoznajemo druge plesače i sve je to jedno zabavno i vrijedno iskustvo,” rekla nam je Marta.

DSC02810

Tatjana Samuele Ban sa svojim plesačima iz plesnog studija Art dance (KUD Tasa) iz Pule, na Požeški plesokaz dolazi već gotovo deset godina. “Plesokaz je vrlo značajan ne samo stoga što okuplja veliki broj plesača već zbog druženja i  prezentacije plesnih klubova bez natjecateljskog pritiska. Cijela emocija, to je najvažnije u Plesokazu to je ono što nas privlači u Požegu. Kaže se amaterske skupine, ali amaterske s profesionalnim pristupom jer uvijek težimo da to bude što bolje, savršenije. Radimo s djecom tako da shvate kako težimo cilju, zajedničkom radu čiji rezultat koji su stvarali u zatvorenom, u dvorani mogu to i pokazati. Tako stječu samopouzdanje što je  vrlo bitno jer ljudi danas imaju pognute glave, a znamo kako kroz život treba ići s dignutom glavu. Mladi plesači postaju sigurni sebe, u svoje tijelo u svoje emocije u pokazivanju istih i mislim da je to vrlo važno” rekla je Tatjana.

DSC02812

I plesni klub Megablast koji djeluje u Velikoj Gorici i Zagrebu, kao višestruki prvak Hrvatske u hip-hopu, break danceu, disco danceu, electric boogieu i show danceu, te četverostruki svjetski prvak i višestruki viceprvak svijeta u break danceu, zasigurno je najtrofejniji klub u Hrvatskoj. I takvi šampioni rado dolaze u Požegu, potvrdio nam je Gordan Križaj voditelj. “Godinama smo gosti Plesokaza. Svake godine pokušavamo dovesti nove grupe s drugim plesnim stilovima kako bi što više djece iskusilo kazališni izražaj u plesu, a s druge strane da upoznaju nove ljude, steknu nova iskustva te da podijelimo naša iskustva s drugima,” rekao je Križaj.

DSC02813

Uz takve pohvale i podršku struke, uz tako veliki broj mladih koji se rado okupljaju zahvaljujući entuzijazmu i organizaciji domaćina, Ilijana Lončar voditeljica Plesne radionice koja ponosno upisuje uspješno odrađen 15. Plesokaz mogla je samo na kraju iskazati veliko zadovoljstvo. “Izuzetno sam zadovoljna. Sama sam sebi kao organizator nametnula veliki izazov i sretna sam da je sve prošlo svršeno. Drago mi je da je i profesionalna plesna predstava “TI” prošla jako dobro jer gledalište je bilo puno i na prvoj i na drugoj izvedbi a pljesak ogroman. Tako sam definitivno odlučila kako ćemo na Plesokaz od sada uvijek pozivati profesionalnu plesnu predstavu kraćeg formata do 45 minuta i to mi je jako drago jer svi su iskazali podršku toj ideji.   Ove godine imali smo i neke nove stilove, lepeza se širi i očito je kako moramo iduće  Plesokaze konceptualno proširiti. Drago mi je da je iza nas i dalje Grad Požega, Požeško-slavonska županija, turističke zajednice Grada i Županije a nadamo se i Ministarstvo kulture,” rekla je Ilijana. Naravno, tu su i Požežani, oni koji vole kulturu i ples, koji su i ovog puta svojim dolaskom u kazalište podržali Plesokaz. Jer ga vrijedi čuvati i razvijati.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn