15.PJESMOM U JESEN – Kad se s pjesmom dočeka zlatna jesen slavonska…

Datum objave: 10. 9. 2016. | Kategorija: Susreti

n

JAKŠIĆ – Tradicionalna manifestacija “Pjesmom u jesen”koja je ove godine imala svoju uvertiru u obliku prve jakšićke fišijade, najatraktivniji program pokazala je danas smotrom brojnih kulturno-umjetničkih društava koja su ponosno prezentirala ljepotu baštine i tradicije. Sutra je na programu smotra dječjih folklornih skupina.

HKUD-a “Slavonija” Jakšić i u jubilarnom izdanju manifestacije pokazao se dobrim domaćinom na čiji poziv dolaze rado vrijedni čuvari baštine. Jakšićkim ulicama prošli su, a potom i na pozornici na školskom igralištu, svoje blago u nošnjama, pjesmi i pokretu pokazali su redom Matica slovačka Kukučin Kuntarić iz Jakšića, KUD Vodnjan iz Vodnjana, KUD I.G. Kovačić iz Velike, KUD Rešetari iz Rešetara, KUU Voćin iz Voćina, KUD Ivanić iz Ivanić Grada, KUD Nikola Šubić Zrinski iz Petrijevaca, HKC “Srijem Hrvatski dom” iz Sremske Mitrovice te sami domaćini.U bogatom programu svoj doprinos su dali i jahači te zaprege konjogojstvenih udruga “Vallis Aurea” iz Požege i Pleternice.

nn

Prigodnim riječima pozdravio ih je načelnik općine Ivica Kovačević.”Posebno pozdravljam sve vas koji ćete nam predstaviti tradicijsku kulturu svojih krajeva. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme i vjerujem da ćete vi još više svojim plesom i pjesmom uljepšati ovaj dan. Članovima HKUD-a “Slavonija” iskrena čestitka na velikom jubileju i uloženom trudu u ovu manifestaciju koju smo jučer započeli, danas nastavili, a sutra s mladošću i prezentacijom kulture koju prenosimo na svoju djecu i završiti,” rekao je načelnik Kovačević.

nnn

Čestitke i pozdrave uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, uvijek raspoložen poslati i pokoju prigodnu poruku.”Čast mi je biti ovdje i s vama stajati. Punih je 15 godina kako je pokrenuta ova vrijedna inicijativa i smotra foklora pronašla svoj prostor u općini Jakšić. Sam naziv “Pjesmom u jesen” zapravo daje sve odgovore gdje je i što je Slavonija. Jer u ovo vrijeme ljudi Slavonci, zemljoradnici, odlazili su u svoja polja, prikupljali ljetinu, spremalo se za jesen, za zimu i sve to s pjesmom. I zato je tu ta tradicija, ovakve smotre koje prikazuju kako se nekada živjelo daju mladim ljudima obvezu za budućnost. Svi smo mi samo prolaznici, dobili smo mogućnost da u jednom trenutku upravljamo i služimo svome narodu, mi smo oni koji nastavljamo tradiciju otaca i djedova, a posudili smo prostor od svojih sinova i unuka. Zato dragi umjetnici hrvatske kulture zahvaljujem vam što ste došli iz raznih prostora Hrvatske pa i naši prijatelji iz Srijema kako bi prikazali i pokazali kulturu  našeg naroda,” rekao je župan Tomašević. Po završetku smotre cjelovečernji koncert održao je Stjepan Jeršek Štef.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn