14.RIBARSKE VEČERI U DAVORU – Nema boljih ribljih specijaliteta od onih pripremljenih u Davoru na Savi

Datum objave: 06. 8. 2015. | Kategorija: Susreti

DAVOR

DAVOR – Iako se kao nacija ne možemo pohvaliti nekom posebno impresivnom količinom pojedene ribe, posljednjih godina, slavonska sela, čini se, s posebnim guštom, otrkivaju gastronomske i turističke potencijale koje nude razno-razna riječna bića.Ipak,postoji sasvim specifičan dio regije u kojima su ribe odpamtivjeka, živjele u iznimnoj slozi s ljudima,  plivajući  im na tanjurima, zaljevane dobrim slavonskim vinima. I baš zbog toga, i pored brojnih manje ili više poznatih ribljih manifestacija,epitet najboljih, s pravom pripada Davorcima. Potvrdit će to i ove godine, po 14.puta 7. i 8.kolovoza.

A, imaju se s čim pohvaliti, jer riječ je o manifestaciji koju, iz godine u godinu, prati i impresivna statistika- nekoliko desetaka tona pojedene i ulovljene ribe, ali i nekoliko desetaka tisuća posjetitelja. I, nema tu prevelike tajne, osim sasvim jedinstvenog suživota Davoraca i njihove rijeke.A, rijeka je za selo, oduvijek, život značila, odgajajući generacije i generacije uspješnih lađara, ali i majstora od ribe, kakvih nema na daleko. Želeći i druge upoznati sa značajem Save za život Posavine i Posavaca, članovi mjesnog KUD-a „Matija Antun Relković“, osmislili su manifestaciju koja čuva i oživljava tradiciju, ali i spaja gastronomiju i dobru zabavu, predstavljajući iznimne turističke potencijale ovog kraja. Zahvaljujući sasvim posebnom duhu mještana ( a o Davorcima će vam to reći svatko onaj tko samo jednom navrati u selo na kraju svega), manifestacija će i ove godine, zasigurno, Davor pretvoriti u Hrvatsku u malom, okupivši sve one željne dobre slavonske fešte, ali i istinske gurmane.

14.Ribarske večeri u Davoru i ove će vam godine omogućiti da, onako, s guštom, ližete prste  poslije riblje juhe, pečene ribe na ražnju, pržene ribe, ali i bogate ponude tradicijskih davorskih jela, kakva nećete pronaći nigdje drugdje-kavijara, riblje salate razno raznih ribljih odrezaka. Posjetitelji će i ove godine moći uživati u odličnom fišu, prženom šaranu, šaranu s ražnja, ali i ne tako uobičajenoj na našim tanjurima- ribljoj pljeskavici. A, kako dobre slavonske zabave, uz prepunu trpezu, nema bez glazbene podloge, za zvučne će se gušte pobrinuti LENGERI; domaći bend SATIR, te GAZDE.

Dakle, sve vam je jasno – neponovljivi domaćini, iznimno živopisno mjesto radnje, Sava kao stvorena za rashlađivanje, dobro  raspoloženi tamburaši i nenadmašni kuhari . Jel, dovoljno ? Vidimo se u Davoru, na 14.Ribarskim večerima, u petak i subotu, 7.i 8.kolovoza!

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB    FOTO: plakat

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn