14. POŽEŠKI PLESOKAZ – Inspiracija i prilika za razmjenu iskustava mladim plesačima

Datum objave: 01. 3. 2015. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  Ovogodišnji Požeški Plesokaz koji je, zahvaljujući Ilijani Lončar, 14. godinu zaredom  Požegu pretvorio u središte plesne kulture te  na jednom mjestu okupio preko 350 plesača iz Hrvatske, BiH i Slovenije, završio je, već po tradiciji, programom show,  jazz, hip hop, break i step plesa.

Na sceni Gradskog kazališta druga večer Plesokaza ponudila je 19 dinamičnih koreografija kojima su mladi plesači pokazali svoje umijeće u popularnim plesnim žanrovima. Uz domaćine, plesače Plesne radionice Ilijane Lončar, plesali su gosti iz Zagreba, Pule, Osijeka, Đakova, Bosanske Gradiške, Samobora, Splita i Virovitice.
Važnost Plesokaza prepoznali su mnogi, posebice plesni pedagozi koji su u toj manifestaciji pronašli izazov i inspiraciju. “Plesokaz je vrlo važan i doista je za svaku pohvalu što se tako dugo održao, a to možemo zahvaliti prvenstveno Ilijani Lončar koja je gurala dalje sve ove godine i producirala taj festival, dovodila sve ove  studije, kompanije da dođu i u pokažu se. Kao pedagog shvaćam da je djeci i mladim plesačima vrlo važno pokazati se i to svoje znanje podijeliti s istomišljenicima i vršnjacima. Tako da je Plesokaz, kao jedan tip platforme, nešto idealno, idealna prilika da se tako nešto čini. Atmosfera je predivna i plesači stvarno razmijenjuju iskustva, gledaju se, uče jedni od drugih, a to je najbolji način,” rekla nam je vrhunska plesna pedagoginja Maša Kolar koja je s Marijom Matković vodila ovogodišnje plesne radionice koje se već tradicionalno održavaju u sklopu Plesokaza. Dodaje kako Plesokaz ima izniman značaj i u senzibiliziranju šire javnosti za ples jer okuplja mlade iz različitih sredina, s različitim afinitetima.

DSC03856

“Super je što zapravo Plesokaz počinje lokalno, počinje u Požegi, Slavoniji i onda se širi dalje. Super je i to što je Ilijana stvarno okupila sve grupe i grupice iz ovog podneblja koje se onda pomiješaju s plesačima koji dolaze  iz Dalmacije, iz Zageba i drugih krajeva i to definitivno širi svijest o kulturološkoj potrebi da se miješamo i da surađujemo,” dodaje Maša.
Plesokaz i njegove goste prigodnim riječima pozdravio je i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. Zahvalio je Ilijani Lončar na njenoj upornosti, trudu i hrabrosti koje je uložila u festival tijekom proteklih 14 godina poklanjajući tako Požegi  plesnu manifestaciju jedinstvenu u regiji. A jubilarni, 15. Plesokaz, bit će još bogatiji i sadržajniji, ispunjen brojnim iznenađenjima i za izvođače i za publiku, najavila je Ilijana.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S.Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn