14.OŽUJKA 1835 – Prvi put objavljen tekst hrvatske himne “Lijepa naša domovino«

Datum objave: 14. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

Na današnji dan 1835. izašao je u Gajevoj Danici tekst pjesme “Horvatska domovina” autora Antuna Mihanovića. Pjesma “Horvatska domovina” prihvaćena je za hrvatsku himnu 1891. godine. Uglazbio ju je Vinkovčanin Josip Runjanin. Za himnu su uzete prva i druga, te pretposljednja i posljednja kitica.

Dana 14. ožujka 1835. u desetom broju lista „Danicze Horvatzke, Slavonske y Dalmatinzke, (čiji je pokretač bio Ljudevit Gaj), na naslovnoj stranici objavljena je pjesma „Horvatska domovino“, danas himna Republike Hrvatske „Lijepa naša domovino”
Pjesmu sa 14 kitica, koja slavi raznolikost i ljepotu domovine, napisao je jedan od istaknutih nositelja ilirskog preporoda, hrvatski književnik i političar Antun Mihanović (1796.-1861.), a dvanaest godina kasnije, skladatelj Josip Runjanin (1821.-1878.), uglazbio je četiri kitice.U tom obliku prvi put se spominje 1864. godine te je s vremenom naslov, povremeno kao Lijepa naša, a povremeno kao Lijepa naša domovino u potpunosti zamijenio njezino izvorno ime.

S atributom „himna“ pjesma je prvi put spomenuta 1889. godine u članku o hrvatskim himnama, hrvatskog muzikologa Franje Kuhača (1834.-1911.), a kao takva i izvedena je prigodom izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva u Zagrebu 1891. godine. Savez hrvatskih pjevačkih društava se 1907. godine obratio ondašnjem Hrvatskom saboru s inicijativom da se Lijepu našu ozakoni kao državnu himnu. Iako ta inicijativa nije postigla uspjeh, Lijepa naša postala je neslužbena hrvatska himna, koja se izvodila u svečanim prilikama.

Tijekom narodnooslobodilačkog rata “Lijepa naša” nastavila je biti simbolom hrvatske političke tradicije i identiteta. Status himne neformalno joj je priznat na osnivačkoj skupštini ZAVNOH-a održanoj 13. i 14. lipnja 1943. u Otočcu i Plitvičkim jezerima, kada je prvo zasjedanje toga tijela zaključeno svečanim izvođenjem “Lijepe naše”. Ustavnim amandmanima iz 1972. na Ustav SR Hrvatske, „Lijepa naša“ po prvi je put proglašena službenom himnom tada Socijalističke Republike Hrvatske. Ustavom RH iz 1990. propisano je kako je Himna Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino”.

TEKST: S. P/informator.hr      FOTO: gradski-muzej-bjelovar.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn