12. SAJAM „SLAVONSKI BANOVAC“ – Grahfest, srednjevjekovni program, atraktivna gastro ponuda uz zabavu za sve

Datum objave: 06. 10. 2021. | Kategorija: Susreti

PAKRAC – Brojni zabavni i edukativni sadržaji za djecu i mlade, izložbeno-prodajni štandovi bogatog asortimana, kulturno-umjetnički program, 6. natjecanje u kuhanju graha – Grahfest, Eno-gastro prezentacija Udruženja obrtnika i Obrtničkih komora iz cijele Hrvatske, srednjevjekovni program uz „Bitku za kovnicu novca“ i ponudu u krčmi „Kod veprove glave“ sve to očekuje posjetitelje ovogodišnjeg 12. po redu sajma „Slavonski banovac“ koji će biti održan u subotu 16. listopada 2021. godine.

Sajam i ove godine organizira Grad Pakrac, u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom. Sajam će biti održan na otvorenom, u Ulici Matice hrvatske te na dijelu novoobnovljenog središnjeg Trga bana Jelačića, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Sajam „Slavonski banovac“ se u proteklim godinama profilirao kao jedna od najznačajnih godišnjih manifestacija u Pakracu, a i ove godine će glavnina sajamskih događanja biti održana u Ulici matice Hrvatske te na parkirališnom prostoru gradske Tržnice.

Sajamski program započinje već u petak 15. listopada „Dječjim poslijepodnevom na šetnici“ koje će biti održano na novouređenom dijelu središnjeg gradskog Trga bana Jelačića. Djecu, mališane i najmlađe Pakračane će već od 16 sati zabavljati članovi „MAK Teatra“ iz Zagreba, a u sklopu bogatog srednjevjekovnog programa za djecu biti će organizirana Viteška radionica kao i kazališna predstava „Mačak u čimama“. U večernjim satima će biti upriličen vatreni fire show, a posjetitelje će zabavljati MAKovi lakrdijaši, iluzionisti, hodači na štulama, žongleri.

U subotu 16. listopada već od 10 sati ćete moći razgledati, degustirati i kupovati robu i proizvode koje će predstaviti sudionici Sajma na svojim izložbeno-prodajnim štandovima, a zainteresirani svoj štand mogu rezervirati putem prijavnice koju mogu preuzeti na: tz-pakrac.hr

Na središnjem gradskom Trgu bana Jelačića biti će organizirana većina sadržaja za djecu i mališane i to u „Dječjem kutku“ kojeg i ove godine organiziraju Muzeja grada Pakraca, Gradska knjižnice Pakrac i volonteri. Od 11 najmlađe očekuju zabavne kreativne radionice kao i mali čitateljski kutak uz mjesto za odmor i igru, a Dječji kutak će biti otvoren sve do 18 sati.Središnja svečanost otvorenja ovogodišnjeg Sajma uz prigodni kulturno-umjetnički program na rasporedu je u 13 sati u velikom šatoru.

Neizostavan i vrlo važan dio ponude sajma „Slavonski banovac“ oduvijek je bila vrlo bogata i sadržajna gastro ponuda, a izuzetak neće biti ni ovogodišnji sajam.Uz slogan „Dobar grah daleko se čuje“, od 15 sati započinje tradicionalni 6. po redu Grahfest – natjecanje u kuhanju graha kojeg i ove godine organizira Udruženje obrtnika Pakraca i Lipika. Kotizacija za sudjelovanje na Grahfestu je 50,00 kuna, a prijaviti se možete na broj 098/724-669 (Davor). Okupljanje sudionika i podjela namirnica počinje od 14 sati, a organizator osigurava grah, suho meso, kruh, pregaču, stol i 20 porcija. Novost ovogodišnjeg Grahfesta je da natjecatelji imaju prilike birati stol odnosno točnu lokaciju na kojem će kuhati grah, a mapu s položajem stolova moguće je vidjeti na Facebook stranici UO Pakrac – Lipik

Kuha se od 15 do 18 sati, a proglašenje 20 najuspješnijih kuhara graha zakazano je za 20 sati. Uz 10-litarske kotliće za kuhanje graha te vino Ćasić kojim će biti nagrađena 3 najuspješnija graha, onaj s najviše bodova osvojiti će i dvodnevni odmor za 8 osoba u kući za odmor „Ivana“ u Pakracu.

Uz Grahfest, tradicionalno će biti organizirana i Eno – gastro prezentacija druženja obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske. Na ovogodišnjem Sajmu se s gastro ponudom predstavljanju i hrvatski branitelji Pakraca i Lipika koji će od jutarnjih sati na prostoru Tržnice peći tele teško oko 120 kilograma. Na Sajam stižu i njihovi prijatelji i suborci, hrvatski branitelji iz Kaštela i Metkovića i to s posebnom atrakcijom – velikom tunom koja će od prijepodneva biti izložena, a naši gosti iz Dalmacije će je na licu mjesta filetira, pripemati, peći i besplatno posluživati građanima.S autohtonom gastro ponudom tradicionalno će se predstaviti i pripadnici talijanske, mađarske, srpske i češke nacionalne manjine koji žive i djeluju na ovom području.

Od 2018. godine sastavni dio Sajma je i krčma „Kod veprove glave“ koju će i ovom prigodom upriličiti članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik. I ove godine najavljuju zanimljiv, bogat i ukusan jelovnik na kojem će se naći stara, tradicijska jela. Kao i ranijih godina i ove će platežno sredstvo u krčmi biti kovanice Slavonskog banovca koje će biti kovane u sklopu same krčme, u organizaciji Muzeja Grada Pakraca, što je također važan dio promotivno-turističke ponude ovogodišnjeg Sajma.

Važan dio sajamskog programa su i ostali srednjovjekovni sadržaji i prikaz života iz toga doba koji će biti upriličen od 13 sati. Uz već spomenutu krčmu „Kod veprove glave“ i kovanje Slavonskih banovca bit će tu i prikaz srednjevjekovnog oružja, demonstracija mačevanja, prikaz sprava za mučenje, a uz domaće vitezove i streličare Slavonskog banovca gosti Sajma su i članovi „Reda vitezova Ružica grada“ iz Orahovice i članovi Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice. Kulminacija srednjovjekovnog programa predviđena je za 18 sati kada će biti upriličena tradicionalna i za gledatelje uvijek posebno atraktivna „Bitka za kovnicu novca“, a u 19 sati slijedi srednjovjekovni vatromet! Večernji dio programa rezerviran je za koncert Tamburaški sastav „Satir“ koji će od 21 sat biti održan u velikom šatoru.

I naravno, rezervirajte 16.10. za Sajam Slavonski banovac u Pakracu jer…
„Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“.

TEKST: S. P. /TZ Pakrac              FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn