11. ZIMSKA PRODUKCIJA – Kroz devet koreografija predstavit će se 120 plesača UO Plesne radionice Ilijane Lončar

Datum objave: 24. 1. 2017. | Kategorija: Kultura

kreac

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar predstavit će se već tradicionalno polugodišnjim prikazom rada- zimskom produkcijom. Ovogodišnja, 11. po redu zimska produkcija nosi naziv “Od inspiracije do kreacije” i održat će se na sceni Gradskog kazališta Požega 28. i 29. siječnja s početkom u 18,00 sati – najavila je na konferenciji za novinare Ilijana Lončar, uz kratki osvrt na vrlo uspješnu 2016. godinu te najavu zbivanja u ovoj godini.

Ovogodišnji zimska produkcija bavi se djetetom- umjetnikom pa stoga i naziv “Od inspiracije do kreacije” jer više no prethodnih godina, program su oblikovali upravo mali plesači, naglasila je Ilijana. “Mišljenja sam kako se svako dijete rađa kao umjetnik no onda je trik ostati umjetnikom i kad odrastemo. Mi upravo to nastojimo s djecom od tri do 14 godina, a kroz devet koreografija 120 plesača otplesat će ono što su sami poželjeli. Ovaj puta su oni dali teme koje su njima imanentne, ostvarili smo njihove želje i ideje a onda sam to ja kao mentor- pedagog sve to uobličila u koreografske cjeline. Ovom produkcijom htjeli bi skrenuti pažnju na to da je ples kazališna umjetnost i da se ples nalazi svugdje ono nas – on istražuje, propitkuje, oslobađa i ono najvažnije – poštuje različitosti, ” rekla je Ilijana pozivajući sve da se u subotu i nedjelju druže na slavlju plesa. Treba reći i to da su Ilijana i njeni plesači i prije premijere primili poziv da s 20 minuta programa zimske produkcije sudjeluju na otvaranju programa “Dani plesa” koji su posvećeni Mii Čorak Slavenskoj i održat će se u Slavonskom Brodu u kazališno koncertnoj dvorani “Ivana Brlić Mažuranić” tijekom veljače.

Ilijana je dala kratki osvrt i na bogatstvo plesnih zbivanja u 2016. godini.”Velika stavka našeg rada pa i u 2016. godini bila su naša gostovanja. U prošloj godini ostvarili smo čak 22 gostovanja, jer nastojimo da požeška djeca i mladi ovdje stvaraju svoje koreografije ali da to pokažu i na drugim scenama. Osam puta smo tako bili u Zagrebu, dva puta u Šibeniku i Slavonskom Brodu te po jednom u Zadru, Sisku, Čakovcu, Varaždinu, Splitu, Velikoj Gorici i Puli. Posebno smo ponosni na naša inozemna gostovanja koja su prošle godine specifično bila vezana uz Hrvatski sabor kulture čija je Plesna radionica dugogodišnja članica. Kako smo zaslužili na 26. Susretima plesnih ansambala Hrvatske prema odabiru stručnog povjerenstva bili smo na velikom svjetsku poznatom festivalu u Belgiji gdje smo predstavljali Hrvatsku i svoj grad, a osim toga gostovali smo u Ljubljani i Celju,” rekla je Ilijana.

n

Osim gostovanja UO Plesna radionica Ilijane Lončar tradicionalno je organizator mnogih plesnih manifestacija koje punih 17 godina provodi. Uz zimsku produkciju, tu je Požeški plesokaz koji je prošle godine imao svoje jubilarno 15. izdanje, iznimno uspješna plesna manifestacija koja okupi veliki broj ansambala. Upravo traju prijave i po svemu sudeći i 16. Požeški plesokaz koji će se održati početkom ožujka, bit će iznimno bogat. “Drago nam je da smo velikim trudom i radom uspjeli od Požeškog plesokaza stvoriti svojevrstan brend u Hrvatskoj,” naglasila je Ilijana. Lani je kao i prethodnih godina ostvaren veliki projekt obilježavanja Međunarodnog dana plesa, održana je manifestacija Go out and dance – masovni plesni susret na otvorenom, koja se priprema i u ovoj godini, a održana je i promocija predstavljanja Plesne akademije iz Zagreba uz predavanje Maje Đurinović o Mii Čorak Slavenskoj. U lipnju je u suradnji s akademskom slikaricom Anitom Grbavac Jakobović ostvaren iznimno uspješan projekt “Plesoptika” koji je 22 puta gostovao diljem Hrvatske i u inozemstvu, a Ilijana je i tijekom godine sudjelovala i kao predavač na brojnim drugim manifestacijama i seminarima te kao koreograf u predstavi “Romeo i Julija” zagrebačkog Teatra Merlin.

Zahvaljujući Ilijani u i 2016. godini imali smo priliku vidjeti i kvalitetne profesionalne plesne predstave, a taj dobar trend nastavlja se još snažnije i u 2017.godini. “Osnovni cilj i ono na čemu će Umjetnička organizacija intenzivno raditi jest promocija plesne umjetnosti kao ravnopravne umjetnosti unutar kazališta pa tako i unutar Gradskog kazališta Požega. Stoga je tu projekt “Svi na plesnu predstavu” za koji se nadam kako će naići na razumijevanje u požeškom kazalištu jer ono što nama daje vjetar u leđa jest upravo ova 2017. godina kada je Ministarstvo kulture taj projekt uvrstilo u proračun, dobili smo sredstva javnih potreba u kulturi za razvoj suvremenog plesa i tri predstave koje su predviđene u ovoj godini imaju potporu ministarstva. Riječ je o predstavi “Črčke” Plesnog Teatra Ljubljana koja je prva i dolazi 20. ožujka, a namijenjena je predškolskom uzrastu, predstavi “Thinker’s Cloc” Plesnog centra Tala i ansambla Brutala koja dolazi u svibnju i namijenjena je školskom uzrastu i mladima, te predstava “Anatomija mačke” koja je autorski projekt Ksenije Zec i Petre Hrašćanec i za koju se nadamo da će biti otplesana u sklopu kazališnog festivala CaFe”, rekla je Ilijana dodajući kako je u 2017. godini pripremljen niz projekata i manifestacija koji su uz podršku Ministarstva kulture dobili i podršku Požeško-slavonske županije.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn