11.PUDARIJADA U KAPTOLU – Zdravica pudarima i slavonskoj tradiciji

Datum objave: 08. 10. 2022. | Kategorija: Susreti

KAPTOL – S ciljem čuvanja tradicije, slavljenja završetka berbe grožđa, prvog “probnog testiranja” sladora, kao i obogaćivanja ukupne turističke ponude kontinenta, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola, pod pokroviteljstvom Općine Kaptol i Požeško slavonske županije, 11. su godinu za redom, organizirali Pudarijadu, jedinu manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj, u čast čuvarima vinograda

Sadržajima prebogatu godinu Kaptolčani su, iskoristivši ugodnu subotu babljeg ljeta, nastavili još jednom manifestacijom u čast tradiciji, s ciljem promocije iznimnih potencijala i obogaćivanja turističke ponude kontinenta.Jer, berba grožđa je završila, pa posao valja proslaviti, u društvu prijatelja, uz pun stol i zdravicu čuvarima vinograda. Učinili su to članovi udruge vinogradara, vinara i voćara “Vino-kap” iz Kaptola, uspješnom organizacijom 11. “Pudarijade”, jedinstvene eno-gastro manifestacije čiji je cilj, uz proslavu završetka berbe i revitalizaciju tradicije, “istestirati” sladore i pogostiti se, u dobrom društvu prijatelja.

Pobrinuli su se za to kuhari-amateri okupljeni u 15-ak ekipa, spremni pokazati tko od njih, u imropoviziranim uvjetima, s dostupnim namirnicama, poput starih pudara, zna pripremiti najukusniji pudarski kotlić, krepku, pikantnu, mesnu “juhu” kakva se jela nakon dana provedenog u čuvanju vinograda.

Uz dobro poznatu “domaću ekipu”, lokalne vinare i mještane, manifestaciju poznatu po ugodnoj, opuštenoj atmosferi, kakva je uvijek u Kaptolu, osobnim je dolaskom podržao i prvi čovjek Općine, načelnik Mile Pavičić, zadovoljan što je tradicija i ove godine sačuvana.To je, u ime organizatora, potvrdio i glavni “majstor ceremonije”, predsjednik Udruge “Vino-kap“, Ferdinand Novak, pobrinuvši se i za pune čaše i trepeze.

Cjelodnevno druženje u Kaptolu uz zabavni će program potrajati do dugo u noć, a Pudarijadu će u nedjelju, 9.listopada, sadržajno obogatiti i nogometna utakmica 1.Županijske nogometne lige u kojoj će snage odmjeriti domaćin NK Kaptol i HNK Graševina.

TEKST: Simonida Tarbuk                  FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn