10. ZIMSKA PRODUKCIJA – U plesu nema krivog pokreta

Datum objave: 23. 1. 2016. | Kategorija: Kultura

n

POŽEGA –  Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar  deseti put zaredom pripremila je polugodišnji zimski prikaz rada. Jubilarnu zimsku produkciju koja sadrži 19 koreografija danas je premijerno u Gradskom kazalištu Požega  izvelo 130 plesača od 3 do 18 godina, a reprizna izvedba požešku publiku očekuje  sutra, 24. siječnja od 11,00 sati kada nastupaju mlađe dobne skupine te u 18,00 sati kada će svoj program izvesti stariji plesači.

“Zaredali smo naše jubilarke – prošle sezone obilježili smo 15. obljetnicu rada, a sada nam je jubilarna zimska produkcija. Ova zimska produkcija je zapravo i naša treća retrospektivna produkcija jer zbog velikog broja koreografija koje su napravljene kroz punih 15 godina ( njih čak 540!) teško nam se bilo odlučiti i napraviti selekciju koreografija u samo dvije pa smo to produžili i na ovu zimsku produkciju. Pripremili smo 19 koreografija, devet će izvesti mladi od 3 do 9 godina, a deset će izvesti stariji plesači od 10 do 18 godina,” rekla je Ilijana Lončar.

nn

Ples je pokret, dodaje Ilijana i kao takav imanentan je svakom djetetu, posebice u ranoj dobi. “Svaki pokret koji je kreativan, primjern uzrastu i odgojan, jako je važan. Jer, osim motorike, fleksibilnosti i razvoja tjelesnih sposobnosti, iznimno je važna i socijalizacija koja se razvija u procesu plesanja.Djeca se uče poštivati svoje tijelo i svoje sposobnosti ali i  međusobno se poštivati. To se vidi i iz koreografija koje mi donosimo, vidi se po pokretima koje stavljamo, to su pokreti koji izviru iz samog djeteta, ja sam tu samo moderator,”naglasila je Ilijana uz napomenu, da iako većina njenih plesača ples neće odabrati kao životni poziv – kultura plesa, opća kultura i odgoj, kultura tjelovježbe i navika konzumiranja umjetničkih sadržaja ostaje u trajnom duhovnom zapisu svakog mladog plesača.

DSC01154

“Sva su djeca rođena kao umjetnici. Trik je ostati umjetnik i kad odrasteš,” podsjetila nas je večeras sa svojim plesačima Ilijana na tu poznatu izreku.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn