10.SMOTRA FOLKLORA „DOĐI DIKO VEČERAS NA SIJELO” – Bogatstvo, ljepota i raznovrsnost kulturne baštine

Datum objave: 03. 6. 2018. | Kategorija: Susreti

naslovna

BRESTOVAC – Čuvari tradicije, entuzijasti i zaljubljenici u baštinu narodnu iz šest kulturno umjetničkih društava, okupili su se u Brestovcu na tradicionalnoj, 10. smotri folklora “Dođi diko večeras na sijelo”.

Nematerijalna kulturna baština, tradicija i sve ono što tradiciju čini i među pukom živi, neprocjenjiv je dio kulture svakog naroda, jer, ona nas, uz jezik i običaje, čini prepoznatljivima i jedinstvenima. Znaju to jako dobro čuvari tradicije, entuzijasti i zaljubljenici u tradiciju koji su se, u domaćinstvu članova KUD-a Berda iz Brestovca, okupili po 10.puta, na tradicionalnoj smotri folklora „Dođi diko večeras na sijelo“. Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj promocija folklora i očuvanje tradicije, priči koju je, uz domaćine, članove KUD-a Berda, ove godine prepoznalo pet gostujućih kulturno umjetničkih društava- Udruga pjevača izvornih pjesama Sveta Jana, Gorica, HKUU Trenk iz Nove Gradiške, KUD Husain, Kutina, Kud Zdenci i, KUD Banova JARUGA.

nn

Sve njih, kao i brojne posjetitelje u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole „Dragutina Lermana“, s dobrodošlicom je, u ime domaćina i organizatora, pozdravila Danijela Grgić, predsjednica KUD-a Berda, ponosna na prvih deset godina smotre, jer, dokaz je to i da tradicija živi. “ Nadam se da ćemo večerašnjim programom uspjeti bar malo približiti našu kulturnu baštinu koja je tako lijepa, bogata i raznovrsna i da ćete, družeći se s nama, kroz pjesmu i ples, zavoljeti i naše običaje. „ rekla je, pozdravljajući drage goste i prijatelje, Danijela Grgić.

m1 m2

Nakon zajedničkog kola za zagrijavanje i svečanog mimohoda, dobro raspoloženi i uvježbani tamburaši i folkloraši nastupom su pokazali svu raskoš tradicije. Smotru folklora „Dođi diko večeras na sijelo“, u ime pokrovitelja, Općine Brestovac, otvorio je predsjednik Općinskog vijeća, Tomo Vrhovac, a uz mnogobrojne mještane Brestovca, općinske vijećnike, zamjenicu ravnatelja mjesne Osnovne škole“Dragutina Lermana“, nazočila joj je i Antonija Pavlović, tajnica zajednice kulturnih udruga Požeško slavonske županije.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn