10.SLAVONSKI BANOVAC U ZNAKU 200.GODIŠNJICE OBRTNIŠTVA U PAKRACU – Od prvih obrtnika i kovanog novca, kroz krize i ratove, do sadašnjosti i budućnosti grada

Datum objave: 20. 10. 2018. | Kategorija: Susreti

PAKRAC – Promocija priče „ o povijesti gospodarstva i povijesti gradova Pakraca i Lipika“ bila je najbolji uvod u svečanost otvorenja 10.Slavonskog banovca, jedinstvenog sajma koji spaja prošlost sa sadašnjosti, potvrđujući žilavost i opstojnost obrtništva na pakračkom području.

U Pakrac se oduvijek dolazilo sajmovati i trgovati, još tamo od davnog 13.stoljeća, kada je, za te potrebe, skovan i prvi srednjovjekovni novac. U prilog tome govori i zavidnih dva stoljeća organiziranog bavljenja obrtništvom, zabilježena novinarskim perom Maria Barača u brošuri „200 godina stvaranja i zajedništva“, predstavljenoj uoči svečanosti otvorenja 10.Slavonskog banovca. Priča ispričana na 64 stranice kroz 10 intervjua vođenih sa starim pakračkim i lipičkim obrtnicima, priča je i o razvoju grada, jer, kako piše u predgovoru knjige, „pakrački su obrtnici oduvijek bili aktivni u gospodarskom, političkom, kulturnom i društvenom životu grada.“

Značaj izdanja i velikog 200.-tog rođendana obrtništva, uz čelne ljude gradske i županijske vlasti, predstavnike Vlade i ministarstava, izaslanike premijera i predsjednika Sabora, osobnim su dolaskom potvrdili i brojni gosti, među kojima i predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec. Čestitajući kolegama veliku obljetnicu, Ranogajec je podsjetio kako su „ obrtnici oduvijek dio projekta stvaranja, nedjeljivi dio gospodarstva, vrijedni, uporni, otporni na sve društveno političke okolnosti, zbog snage zajedništva i naslonjenosti na obitelj, zbog stvaranja i sudjelovanja u razvoju zajednice, društva, države. Vrijednosti su to koje želimo i moramo prenijeti na mlade, uz sve naše znanje i iskustvo, jer samo tako im možemo ovdje osigurati ostanak i egzistenciju. Zato, hvala lokalnoj zajednici, hvala svima onima koji nam nastoje olakšati poslovanje jer shvaćaju kako smo upravo mi oni koji stvaraju i pune proračun. Tako je bilo u prošlosti, tako će biti i sutra, jer uvijek će trebati stvarati i ostvarivati u zajedništvu.“, rekao je, između ostaloga, na predstavljanju brošure „200 godina stvaranja i zajedništva“, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Iznimno je ponosna tom prilikom bila i prva žena grada, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, jer, kako je rekla pozdravljajući goste i obrtnike u prostoru gradske vijećnice kurije Janković, „ listajući brošuru samo sam potvrdila ono što sam već znala, da smo oduvijek bili grad obrtnika, ljudi koji su svojom aktivnošću i sposobnošću stvaranja, sudjelovali u svim sferama života zajednice. S obzirom na to da sam i osobno potekla iz obrtničke obitelji, znam što prolazite i koliko je potrebno snage, volje, želje da uspijete i opstanete na tržištu, ali i koliko značite za grad i njegov razvoj. Zbog toga, u meni i svim gradskim službama, uvijek ćete imati partnera.“, rekla je, između ostaloga, gradonačelnica Blažević.

Podršku i čestitke autoru brošure i obrtnicima, u osobno je ime, ali i kao izaslanik predsjednika Vlade, uputio i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, podsjećajući kako je obrtništvo oduvijek „ najžilaviji dio poduzetništva, sektor koji se na specifičan, ali i jedinstven način, s puno odgovornosti i rada, bori s problemima, rastući, razvijajući se i preživljavajući. O snazi i tradiciji obrtništva govori i Slavonski banovac, jedinstvena priča koja iz godine u godinu postaje sve prepoznatljiviji simbol grada, ali i sve respektabilnija manifestacija, u čast grada i obrtnika, koji su ga, sa svojim poslom, strpljivo, inatljivo, ponosno, gradili i izgradili. „ Samo nastavite tako, imate moju i podršku Vlade.“, rekao je „domaći ministar“, Huška.

Uz 200 godina zapisanih i pohranjenih u predstavljenoj brošuri, o snazi lokalnog obrtništva danas govori brojka od 160 registriranih obrta, stalni rast i razvoj, ali i prijateljstvo s obrtnicima iz cijele Hrvatske.“ Kolege iz Kaštela, Splita, Trogira, Karlovca, Vrbovskog, Stubice, Marofa, Siska, Petrinje, Vukovara, koji su danas s nama, posebna su nam nagrada i priznanje. Jer, onaj tko ima toliko prijatelja, zasigurno i vrijedi.,“, istaknuo je predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Davor Lepka. „ Kakva god bila vremena, obrtnici su bili jedan oblik društvenog ogledala i kako bi opstali na surovom tržištu, morali su reagirati na promjene. Zbog svega toga, ponosni smo na sve naše obrtnike koji su svojim radom pridonijeli boljem životu našeg kraja.“, dodao je, čestitajući kolegama 200.rođendan, Lepka.

Da je biti obrtnik velika privilegija i čast, ali prije svega i odgovornost, podsjetio je gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, ovom prigodom i u ulozi izaslanika predsjednika Sabora.“ Vi pokrećete društvo, stoga, u oba grada, sav svoj razvoj temeljimo na poduzetništvu i obrtu, osmišljavajući svakodnevno niz mjera koje vam olakšavaju poslovanje. Mislim da u tome i uspijevamo i tu nećemo stati. Želimo da mjere budu sve veće i poticajnije, jer stvaranje kvalitetnih radnih mjesta je ključ razvoja. Prošlo je vrijeme minimalaca, vrijeme čekanja, čemu u prilog govore i brojni radovi na infrastrukturama oba grada, obnove fasada, ali i činjenica da u ovom trenutku imamo pripremljene projekte u vrijednosti većoj od milijardu kuna.“, pohvalio se gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana.

Predstavljanje brošure „ 200 godina stvaranja i zajedništva“ bilo je najbolji uvod u svečanost otvorenja 10.Slavonskog banovca, jedinstvenog sajma koji spaja prošlost i sadašnjost, oživljava obrtništvo, čuva tradiciju, ali i postavlja temelje za razvoj ozbiljne priče o kontinentalnom turizmu. „Zbog toga smo u ovogodišnji sajam pokušali unijeti sve ono dobro iz prethodnih 9 godina i dodatno ga oplemeniti i začiniti novim sadržajima. Nadam se da smo u tome uspjeli i da ćete s nama ostati do dugo u noć. Osim toga, sigurno nećete ostati gladni, jer tu je i 80 ekipa sudionika Grah festa. Uz Slavonski banovac, sada se iz Pakraca i Slavonije daleko čuje i dobar grah.“, rekla je, otvarajući jubilarni 10.sajam, gradonačelnica Blažević. Velike obljetnice, kako je rekao, ponosnom, herojskom gradu Pakracu i Pakračanima, čestitao je i župan Požeško slavonski, pozdravljajući brojne goste, prijatelje i obrtnike pristigle iz cijele Hrvatske.“ Vi ste naši najbolji ambasadori i veleposlanici. Prenesite iz Pakraca dobre utiske i široko srce slavonsko, i recite, da, uz obrtništvo, itekako imamo što reći i u turizmu. Vrijeme je da se Slavonija vrati na turističku kartu Hrvatske, Europe i svijeta, vrijeme je da više nikad nikome ne dozvolimo da nam kaže kako se ovdje ne može. Jer, mi koji smo znali stvoriti domovinu, moramo je znati i izgraditi.“, rekao je, pozdravljajući goste Slavonskog banovca, prvi čovjek županije, župan Alojz Tomašević .

Uz 128 izlagača, uvijek atraktivan srednjovjekovni program, zaslugom obrtnika, na sajmu je i ove godine Grahfest, natjecanje koje je prepoznala 81 ekipa sudionika, kao i gastro prezentacija jela, svojevrsna Hrvatska u malom na tanjuru. „stoga, pređimo s riječi na jela. U slast!“, pozvao je na svečanosti otvorenja 10.Slavonskog banovca, Davor Lepka, predsjednik Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika.

TEKST: Simonida Tarbuk   FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn