1. STUDENOGA – Svjetski dan veganstva i suosjećanja

Datum objave: 01. 11. 2021. | Kategorija: Lifestyle

Svjetski dan veganstva obilježava se diljem svijeta 1. studenoga. Ovaj dan utemeljila je 1994. godine Louise Wallis, tadašnja predsjednica britanskog Veganskog društva, kako bi se skrenula pozornost na suosjećanje prema životinjama i promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti veganstva.

Veganstvo i vegani
Izraz ‘veganstvo’ ima podrijetlo u riječi veg(etarij)anstvo, koja pak proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači – tjelesno i mentalno zdrava osoba, koja ima uravnotežen filozofski smisao za život. Ove godine obilježava se 68. godišnjica uporabe riječi ‘vegan’. Vegani se hrane samo namirnicama biljnog podrijetla, a ne jedu životinje (meso, ribe, školjke…), jaja, mlijeko i mliječne proizvode, med i ostale sastojke životinjskog podrijetla (želatinu, kavijar…). Stoga ih često nazivaju i pravi ili čisti vegetarijanci. Osim prehranom, vegani i svojim načinom života izbjegavaju sudjelovati u iskorištavanju i ubijanju životinja. Ne nose obuću i odjevne predmete od životinjske kože, krzna, vune, svile i perja, koriste kozmetiku i sredstva za čišćenje koji nisu testirani na životinjama, ne posjećuju cirkuse sa životinjskim točkama i zoološke vrtove te ne kupuju životinje, već ih udomljuju.

Zašto postati vegan?
Zato što sve životinje imaju pravo na život bez da budu iskorištavane od strane ljudi. Zbog konzumacije mesa, mlijeka i jaja životinje se rutinski iskorištavaju i ubijaju. Krave koje se uzgajaju za mužnju i kokoši koje se uzgajaju zbog jaja nemilosrdno se ubijaju kada njihova proizvodnja počne opadati. Uzgoj stoke radi proizvodnje hrane dugoročno je neodrživ jer su za stočnu hranu potrebni zemljište, voda, gnojivo i drugi resursi koji bi se inače koristili neposredno za proizvodnju ljudske hrane. Unošenje životinjskih masti i bjelančevina u organizam uzrokuje srčane bolesti, rak debelog crijeva i pluća, osteoporozu, šećernu bolest, zatajenje bubrega, hipertenziju, pretilost i niz drugih oboljenja. Kravlje mlijeko sadrži idealnu količinu masti i bjelančevina za telad, ali previše za ljude jer za njih nije niti namijenjeno.

Poznati vegani
Veganstvo se nezaustavljivo širi i postaje način života brojnih ljudi koji žele pridonijeti nenasilnom i zdravom svijetu. Među njima su i mnogi poznati vegani, kao što su Alicia Silverstone, Woody Harrelson, Ellen DeGeneres, Portia de Rossi, Emily Deschanel, Olivia Wilde, Tobey Maguire, Jorja Fox, Bryan Adams, Joaquin Phoenix, Alyssa Milano, James Cromwell, Alanis Morissette, Anna Oxa, Barry White, Carl Lewis, Erykah Badu, Gillian Anderson, Jared Leto, Julia Stiles, Leona Lewis, Liv Tyler, Martina Navratilova, Morrissey, Prince, Sandra Oh…

Veganstvo svaki dan
Svjetski dan veganstva poziva vegane, građane koji streme prehrani bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i sve ostale da obilježe ovaj dan uživajući s članovima svoje obitelji, prijateljima i kolegama u slasnim veganskim jelima. Prebacivanje na vegansku prehranu postaje i pitanje opće održivosti s obzirom da je iskorištavanje životinja zbog hrane povezano s ogromnom potrošnjom prirodnih resursa, gladi u svijetu te kataklizmičkim uništenjem okoliša.

IZVOR: prijatelji-zivotinja.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn