1. NOVINARSKA BERBA BRODSKI STUPNIK – Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

Datum objave: 15. 9. 2020. | Kategorija: Susreti

BRODSKI STUPNIK – U organizaciji TZ Brodsko – posavske županije i TZ općine Brodski Stupnik 11. rujna održan je zabavno-edukacijski događaj za novinare – berba novinara, popularno nazvana „Press Berba Brodski Stupnik“.

Iako je dugogodišnja tradicija ovoga kraja za vrijeme berbe napraviti veliko slavlje u čast loze i njezinih plodova koji nam donose vrhunska vina, ove je godine „velika berba“ (35. Stupnička berba grožđa) morala biti otkazana zbog poštivanja epidemioloških mjera. To ipak nije bio razlog da se o berbi ne piše – iz osobnog iskustva. Stoga je, prema ideji tvrtke Zlatne riječi, organiziran događaj u kojemu su se dvije ekipe novinara (domaći i gosti) okušali u branju, prema strogim pravilima berbe, jer je pobrano grožđe odmah išlo u preradu.

Natjecale su se ekipe pod imenom suorganizatora „TZ općine Brodski Stupnik“ i „TZ Brodsko-posavske županije“, nakon što im je upute za branje dao enolog vinarije Galić , Alen Zadravec. „Važno je brati pravilno (i po normi za svaku sortu), ali nije najbitnije da netko bude prvi, nego da se bere kvalitetno grožđe – treba uvijek brati zdravo grožđe, bobica mora doći neoštećena do vinarije, u protivnom može doći do oksidacije ili truleži. Za berbu su posebno važne kvalitetne škare kojima se spretno može rezati i „ući u lozu“, a najvažnije je da ne ostane „neobrana grožđa“. Ako na lozi ostane grožđa, posao se nije dobro obavio i tu se odbijaju minute (dobiju se penali). Kad se kašete napune, berači ne nose grožđe, nego dolaze nosači. Svatko radi svoj posao!„

Nakon detaljnih uputa, berba je krenula, a iskusnijom i boljom pokazala se ekipa TZ Brodsko-posavske županije, u kojoj su bili „domaći“ berači, koji su pobijedili. Njihove su kašete bile punije, a imali su i manje zaostaloga grožđa na trsevima. Nagrade je dodijelio hotel Stupnički dvori – poklon bon za noćenje s doručkom i korištenjem SPA bila je prva nagrada, a utješne nagrade su bile butelje vrhunskih vina Galić za sve sudionike. Uspješna novinarska berba „zalila se“ finim Galićevim pjenušcem, a Stupnički dvori počastili su goste ručkom s oznakom standarda „Okusi graničarskog Posavlja“: na jelovniku je bila legirana juha od graševine, pačja prsa na posteljici od celera te fantastične tačkrle s domaćim pekmezom od šljiva.

Direktorica TZ općine Brodski Stupnik, Mateja Pejanović bila je iznimno zadovoljna ovim događanjem. „Trudimo se stalno razvijati, raditi na diversifikaciji proizvoda, a to je definitivno naš eno-gastro turizam. Mislim da je ova press berba doista lijepa akcija, dolaskom novinara iz regionalnih medija povećava se vizibilitet i čuje se o našem vinogorju i izvan granica Brodsko-posavske županije,“ naglasila je Pejanović.

„ Suradnja privatnog i javnog sektora i zajednička promocija uz nesebičnu pomoć svih dionika koji pridonose održivom razvoju zajednice i prepoznatljivosti na turističkoj karti samo je jedna od ciljeva i zadaća sustava turističkih zajednica. Imamo odličnu suradnju sa svim dionicima u ovoj općini. Zato smo danas dogovorili i nastavak zajedničkih aktivnosti u narednom periodu koje će pridonijeti ovoj današnjoj uspješnoj priredbi i brendiranju“ istaknula je Ružica Vidaković.

Gosti su zaključili da je Brodsko-posavska županija jedan od (još uvijek) neotkrivenih bisera s jedinstvenim gastro-identitetom koji poziva da ga se otkrije, upozna, zavoli u svim godišnjim dobima. Jesen u vinogradima je posebno lijepa, osim ukusnih plodova odiše najtoplijim jesenjim bojama te poziva na što dulji boravak u prirodi. Iskoristite ovu toplu jesen i provedite vikend u Stupničkim dvorima, koji, osim fine hrane i vina nude i hektare brežuljkastih puteva (kroz vinograde, voćnjake, uz ribnjake) za rekreaciju, hodalje, šetnje – daleko od gradske vreve i svakodnevnoga stresa.

IZVOR:tzbpz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn