1.FIŠIJADA U NOVOJ GRADIŠKI – Najbolji fiš na prvoj novogradiškoj Fišijadi skuhali Veličani!

Datum objave: 15. 7. 2017. | Kategorija: Susreti

n

NOVA GRADIŠKA – Iako su uvijek radije za nešto konkretno, jer „nema ptice do prasice“ i Slavonci polako uče guštati u ribi. Osim toga, uz kotlić je uvijek i ekipa. Potvrdila je to i prva novogradiška Fišijada na kojoj su, prema ocijeni stručnog suda, najbolji fiš skuhali gosti iz Velike.

Da riba polako, ali sigurno pronalazi svoj put i do slavonske trpeze, ali i da svako mjesto koje drži do sebe mora imati Fišijadu, potvrdila je i Nova Gradiška organizacijom službeno prve ribarske fešte. Priča je to pokrenuta na inicijativu poznatog lokalnog ugostitelja Branka Bešlića i Caffe bara „Hubert“ , priča koju su prepoznali i logistički podržali Grad i Turistička zajednica, ali i još jedna u nizu novih, potencijalno dobrih priča koje je u posljednjih godinu dana, s ciljem okupljanja, zajedništva, kreiranja kvalitetnih kulturno zabavnih sadržaja ali i vraćanja urbanog identiteta sredini, pokrenula aktualna gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem.

Jer, grad čine ljudi, ali i događaji, kakvih su se Novogradiščani, pokazali su dolaskom na Fišijadu, itekako zaželjeli. „Nakon festivala graha, a onda i natjecanja u kuhanju čobanca, ovo je još jedna nova gradska priča koju tek počinjemo kreirati, ali i priča koja, sigurna sam, ima lijepu budućnost.”, rekla je, pozdravljajući s dobrodošlicom goste nove gradske gastro manifestacije, direktorica Turističke zajednice, Dinka Matijević.

dinka

Iako tek prva, novogradiška je Fišijada okupila respektabilnih 15  ekipa, ali i zahvaljujući gostima, rukometnim veteranima iz Novog Sada, zaradila epitet međunarodne. Da priča ne bi ostala isključivo lokalnog karaktera, pobrinuli su se i gosti iz Velike, ekipa koja je, na manifestaciju odlučila navratiti slučajno, a onda, zahvaljujući vrsnim kuharima-amaterima, ali i fišu ocijenjenom s makismalnih 30 bodova, osvojila prvo mjesto. Nije ni čudo, kad je za kuhanje u pobjedničkoj ekipi bio zadužen, Stanko Raguž, predsjednik Udruge Veličanka, ali i majstor od najboljeg fiša.

nnn

Osim malih tajni dobrog fiša koje su „podijelili“ s domaćinima, pobjednička ekipa je Novogradiščane pozvala i na središnju veličku gastro manifestaciju, Najduži stol u Hrvata, otvarajući tako prostor za nova prijateljstva i suradnju između Velike i Nove Gradiške, ali i povezivanje na razvoju turizma ovog dijela Slavonije.

nn

Uz majstore fiša iz Velike, službeno su slavili i drugoplasirani, kuhari-amateri iz Ljupine i trećeplasirana ekipa Caffe bara „Slavča“ . I mada službeno nisu proglašeni najboljima, na Fišijadi je kuharsko umijeće pokazala i ekipa Grada u čijem su sastavu bili i gradonačelnik sa zamjenicima Borislavom Vidošićem i Ivanom Trupina.Unatoč velikom broju gladnih i žednih posjetitelja, dobro organizirana ekipa inicijatora Branka Bešlića pokazala je kako zna svoj posao, ali i kako su ribe, osim u fišu, za prste polizati i kada su pripremljene i na rašljama baš kao i””umotane” u kukuruzno brašno. Zbog svega toga, zbog nove gradske tradicije, zbog pune središnje novogradiške ulice, palac gore za 1.Fišijadu!

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn