ŽUPAN DANIJEL MARUŠIĆ: Za projekte u školstvu, zdravstvu i gospodarstvu planiramo izdvojiti više od 178 milijuna kuna

Datum objave: 13. 1. 2021. | Kategorija: Razgovori

SLAVONSKI BROD – Brodsko posavska županija, unatoč okolnostima, u novu godinu ulazi ambiciozno, spremna nastaviti s provedbom niza značajnih projekata čiji je krajnji cilj stvoriti prostor ugodnog življenja s jakim gospodarstvom i društvom temeljenom na znanju. Vizija je to i župana Danijela Marušića, uvjerenog kako Slavonija i županija kojoj je na čelu, mogu i moraju bolje.

Iako nas je, na ovaj ili onaj način, sve obilježila i oštetila, Brodsko posavska županija s 2020. godinom može biti zadovoljna. Većina planiranih projekata, usprkos koroni, nije zaustavljena, a posezanjem u proračun i pravovremenim odlukama, kaže župan Danijel Marušić, pronađeni su i modeli kako pomoći pogođenima javno zdravstvenom krizom
Iako je iza nas jedna od najtežih godina, vjerujem kako smo, unatoč okolnostima koje prije 12 mjeseci nitko nije mogao predvidjeti, uspješno odgovorili na izazov. Tu, prije svega mislim na Odluku o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava koju sam donio već u travnju, a odnosila se na sve upravne odjele, službe i proračunske korisnike BPŽ, čime smo stvorili i pretpostavke za donošenje mjera za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica usvojenih u srpnju. Zbog epidemije korona virusa prihodi i primici Županijskog proračuna smanjeni su za oko 5 milijuna kuna, ali su rebalansom osigurana sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna za pomoć mikropoduzetnicima i milijun kuna za pomoć poljoprivrednicima, odnosno govedarstvu. Krajem listopada prošle godine potaknuli smo poljoprivrednike, kao i mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, ,plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda da apliciraju na dva natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19″ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020, jer riječ je o iznosu od 360 milijuna kuna, kolika je ukupna potpora. Stavljajući zaštitu zdravlja naših sugrađana na prvo mjesto, osigurali smo, osim toga i kupnju PCR uređaja za testiranje na COVID-19 vrijednu 812 tisuća kuna, što je također predstavljalo veliki izazov na proračunske prihode u datim gospodarskim okolnostima. Da bismo mogli osigurati sredstva za spomenute namjene, bilo je nužno odreći se pojedinih, prethodno planiranih projekata poput komunalne infrastrukture, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, što su, s puno razumijevanja, prepoznali i županijski vijećnici, shvaćajući kako očuvanje ljudskih života i zdravlja nema cijenu.

Iako se svi nadamo kako ćemo sa starom godinom, polako ali sigurno iza sebe ostaviti i virus, aktualni je proračun donesen u epidemiološkom okruženju?
Upravo to je i naglašeno u raspravi na Županijskoj skupštini, baš kao i činjenica da će epidemija imati nesumnjive ekonomske posljedice po sve lokalne proračune. S tim na umu, Proračun BPŽ za 2021. godinu planiran je u ukupnom iznosu od 1 milijardu i 146 milijuna kuna, što je za 13,8 milijuna kuna ili 1,19 posto manje od prethodno rebalansiranog proračuna u srpnju prošle godine. Iz Plana razvojnih programa vidljivo je da su planirani u iznosu većem od 182 milijuna kuna od čega se na projekte u školstvu odnosi preko 57 milijuna kuna, zdravstvu i socijalnoj skrbi preko 116 milijuna kuna, te gospodarstvu preko 5 milijuna kuna. Za investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova planirano je ukupno 16,8 milijuna kuna, nastavljamo s projektima ustanova u zdravstvu koji su financirani sredstvima europskih strukturnih fondova i nacionalnih fondova u iznosu od 8,7 milijuna kuna. Za energetsku obnovu zgrada u zdravstvu utrošit će se preko 85 milijuna kuna te 14,2 milijuna kuna za energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu. Nismo zaboravili ni potpore i subvencije poduzetništvu za što je u proračunu planiran iznos od 3 milijuna i 210 tisuća kuna. Kad podvučemo crtu, mišljenja smo kako smo , usprkos svim negativnim posljedicama epidemije, uložili ogromne napore u očuvanje zdravlja stanovništva BPŽ ne zanemarujući pri tom ni pomoć gospodarstvu, sve u skladu s raspoloživim proračunskim mogućnostima.

Rast i razvoj određenog prostora proteklih se godina uglavnom “mjeri” brojem realiziranih projekata na terenu. Na koje ste od njih najponosniji, koje smatrate kapitalnima, a koji će označiti godinu u koju smo zakoračili?
Ponosan sam na činjenicu kako je u vrijeme mog mandata kao župana puno projekata realizirano, puno ih je započeto, a mnogi će od njih doći na red narednih mjeseci. Jedan od onih s najvećim benefitima za cjelokupno stanovništvo, zasigurno je izgradnja istočnog i zapadnog regionalnog vodoopskrbnog sustava zahvaljujući kojem sva naša područja imaju kvalitetnu pitku vodu. Na tom je tragu i projekt sustava navodnjavanja Orubica, najveći pojedinačni projekt u županiji koji se gradi sredstvima EU fondova, odnosno putem Mjere M04, vrijedan više od 45 milijuna kuna, iznimna priča koja će, u velikoj mjeri, pomoći razvoju poljoprivrede, jer riječ je o projektu kojim se planira navodnjavati 326 hektara poljoprivrednih površina na području Općine Davor vodom iz rijeke Save. Govorimo li o projektima od strateškog značaja, svakako treba spomenuti izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Šagulje”, zajednički projekt Brodsko posavske, Požeško-slavonske i Sisačko moslavačke županije, na području Nove Gradiške, veličine 26 hektara, koji će biti baziran na tehnologiji mehaničko-biološke obrade što će u konačnici rezultirati smanjenjem količine otpada na odlagalištu, te povećanjem reciklaže.

Projekt u koji polažemo velike nade svakako je i izgradnja Luke Brod i pripadajuće infrastrukture, trenutno u fazi realizacije. Iako mi je teško izdvojiti samo jedan među njima, osobno sam nekako najponosniji na projekt realizacije i uspostave brodskog Sveučilišta iz kolovoza 2020. godine, jer izgradnju društva temeljenog na znanju, baš kao i ulaganje u standarde obrazovanja, i dugoročno i kratkoročno, smatram najvrjednijim. Od kapitalnih projekata planiranih za aktualnu godinu tu je svakako projekt Regionalni tehnološki i inovacijski centar za strojarstvo, sjajna priča za koju je namijenjen iznos od nešto više od 2, 5 milijuna kuna, dio regionalne infrastrukture čiji je cilj pružanje podrške podizanju kapaciteta za razvoj i inovacije te jačanje međunarodne konkurentnosti regionalnog poslovnog sektora, uglavnom MSP-ova kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za razvoj i inovacije. Posebnu novu vrijednost donijet će i Centar strukovne izvrsnosti u bioekonomiji koji predstavlja sljedeću razvojnu fazu strukovne izvrsnosti u županiji, projekt čiji je cilj unaprijediti kompetencije polaznika srednjih poljoprivrednih škola i visokih učilišta, nastavnog kadra i profesora, polaznika cjeloživotnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, poduzetnika i OPG-ova u široj regiji, pružajući im mogućnost obrazovanja i osposobljavanja na najsuvremenijoj opremi i infrastrukturi.Razmišljajući o budućnosti i ekologiji, prateći suvremene globalne trendove, posebno me vesele i projekti vezani za obnovljive izvore prije svega postavljanje sunčane elektrane na krov Upravne zgrade Županije u okviru rekonstrukcije postojeće kotlovnice ugradnjom sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, projekt koji će rezultirati s 92.025 kWh električne energije za vlastitu potrošnju, ovisno o vremenskim uvjetima. Proizvedena električna energija će se trošiti lokalno, a ako sunčana elektrana u nekom trenutku bude proizvodila više nego li je potrebno za objekt, višak bi se isporučio distributeru električne energije.

Značajna prošlogodišnja ulaganja u školstvo i zdravstvo nastavljaju se i u 2021. godini?
Upravo tako, prije svega i stoga što se kao Županija, s pravom ponosimo činjenicom kako smo u svrhu energetske obnove povukli najviše sredstava. Za provedbu Programa javnih potreba u školstvu u aktualnoj smo godini osigurali iznos od 105.429.613,32 kuna od kojih će 41.407.650 kuna decentraliziranih sredstava biti usmjereno osnovnim i srednjim školama kojima je županijska uprava osnivač, a iz tih sredstava ćemo i s 500 tisuća kuna sufinancirati gradnju Osnovne škole “Milan Amruš”. Za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola, prema Programu, bit će osigurano 17 milijuna kuna, a izdvojit ćemo i 1,1 milijun kuna za stipendiranje 120 redovnih studenata, dva milijuna kuna za sufinanciranje rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu te 380 tisuća kuna za sufinanciranje željezničkog prijevoza 423 redovna studenata. Sredstva za stipendije povećana su s 880 tisuća na 1,1 milijun kuna. Europskim sredstvima u iznosu od 17.958.684,08 kuna bit će sufinancirani projekti energetske obnove u obrazovanju, odnosno Tehničke, Srednje medicinske te Obrtničko-tehničke škole 1 u Slavonskom Brodu kao i Gimnazije Nova Gradiška te novogradiške Osnovne škole Ljudevita Gaja. Tu svakako valja spomenuti i veliki projekt Regionalnog centra kompetentnosti u području strojarstva namijenjen učenicima 12 srednjih strukovnih škola u pet slavonskih županija, ukupne vrijednosti od 78.769.578,11 kuna. Riječ je o prvom razvojnom projektu u strukovnom obrazovanju na području naše županije koji će se značajno odraziti na gospodarstvo. Značajna su sredstva planirana i za nastavak energetske obnove u zdravstvu, nabavu specifične opreme, te infrastrukturne projekte. U planu je energetska obnova Upravne zgrade Opće bolnice Dr. Josip Benčević, projekt vrijednosti 1.769.521,58 kuna, pa energetska obnova Zgrade infektologije vrijedna 3.349.315,32 kune, Zgrade kirurgije, neurologije i psihijatrije, kao i zgrade patologije. Zalažući se za ravnomjeran razvoj svih dijelova županije, u planu je i energetska obnova Opće bolnice Nova Gradiška- zgrade Nova bolnica, te zgrade Stara bolnica, energetska obnova Doma zdravlja dr. Andrija Štampar Nova Gradiška – zdravstveni objekt Okučani, Doma za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, kao i dodatna ulaganja na građevinskim objektima, energetska obnova, vrijednosti 2 milijuna kuna.

Kakva je slika Brodsko posavske županije kakvom je vi vidite?
Moja vizija budućnosti Brodsko-posavske županije je mjesto kvalitetnog življenja, privlačan prostor ugodan za rad i boravak, prepoznatljiv unutar Hrvatske, s gospodarskim područjem čiji se razvoj temelji na društvu znanja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine. Prvenstveno se to odnosi na pružanje što viših standarda kvalitete usluga lokalne samouprave putem kojih ćemo ostvariti prosperitet i zadovoljstvo naših građana, unaprjeđenje gospodarstva i cjelokupne zajednice. Vjerujem kako na toj viziji vrijedno radimo već sada stvarajući bolje školske uvjete, stipendirajući studente i njihov prijevoz kako bi imali želje vratiti se i ostati u Brodsko-posavskoj županiji te raditi na njenom prosperitetu.

TEKST: S. Tarbuk /zupan.hr       FOTO: D. Pok/BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn