ŽUPAN ALOJZ TOMAŠEVIĆ – Požeško-slavonska županija je prekrasan prostor, probudimo “slavonski inat” kako bi ga sačuvali

Datum objave: 25. 12. 2014. | Kategorija: Razgovori

ZZZZ

POŽEGA – “Kada nas središnja vlast izolira to je teško, ali mi ne odustajemo i vrijeme koje dolazi je vrijeme koje će dati odgovor na pitanja: “Da li mi to možemo, hoćemo i znamo”.  Mi imamo pravo živjeti dobro i stoga pozivam naše građane ove prekrasne županije da probude onaj slavonski inat  kao što je bilo 1990. i 1991. godine. Tada smo branili domovinu a danas domovinu zajednički moramo graditi. Ne dozvolimo da se uvuče apatija i defetizam,” ističe požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Možete li nam dati vaš osvrt na 2014. godinu, posebice vezano uz projekte koje je pokrenula i realizirala Požeško-slavonska županija?
Ovu 2014. godinu smatram godinom stabiliziranja proračuna, ali i pokretanja znatnih projekata za koje očekujemo da će biti realizirani naredne godine ili u narednim godinama. Ocjenjujem 2014. godinu korektnom i uspješnom jer smo, uz stabiliziranje sredstava, uspjeli suradnju gradova i općina podići na višu razinu. Ove godine smo imali izvanredne izbore u Kutjevu te tako HDZ gotovo u svih pet općina i gradova osim Čaglina ima vlast. Projekti i programi koje smo pokrenuli i za koje vjerujem da ćemo realizirati u mom mandatu, svakako su dobra suradnja s našim gospodarstvenicima gdje nastojimo pomoći ili u suradnji ili samostalno otvarati okvire za nova radna mjesta. Niti regionalna niti lokalna samouprava nije ta koja otvara radna mjesta, ali u svojim poznanstvima, razgovorima, obilascima i sajmovima možemo pronaći okvire za potporu gospodarstvenicima.

Recite nešto konkretnije o samim projektima?
U segmentu poljoprivrede želimo nove iskorake,  želimo zapravo govedarstvo i mljekarstvo staviti u jednu novu funkciju, a to područje podupiremo preko zajednice udruga  kako bi bili što konkurentniji na tržištu. Nastavljamo s projektom crne svinje jer vjerujemo da će to biti jedan fantastičan brend s kojim će se naša županija ponositi. Postoji sve više obiteljskih gospodarstava koji se bave time, a i sve više je potražnje na tržištu.
Ove godine poplave su nam napravile štetu koja je učinjena krozčetiri navrata, a najveća u svibnju s gotovo 180 milijuna kuna štete. Da bi to sanirali za neka buduća vremena jedan od velikih projekata je izgradnja akomulacije Kamenska i mislim da smo tu daleko otišli. Ovih dana sam bio u Hrvatskim vodama i projekt ćemo nastaviti i u narednom vremenu realizirati.
Trenutno nam se otvara  i nekoliko mogućnosti vezanih uz  otvaranja pogona za bioplinska postrojenja u svakoj općini i gradu. Energija je izazov budućnosti, a u tom kontekstu postoji mogućnost da naši poljoprivrednici budu kooperanti jer je upravo sirovina  za ta postrojenja silažni kukuruz, a to znači da možemo staviti sve u funkciju. Projekti na kojima i dalje radimo je izlazak naše županije na autocestu sa brzom cestom i daleko smo otišli. Ove godine imali smo dva obećanja da će biti u prosincu ili početkom iduće godine raspisivanje natječaja za glavni projekt. To znači da nam treba otprilike godinu do godinu i pol dana. Iza toga bit će sve spremno za odlazak prema europskim fondovima. O prometnoj izoliranosti imali smo izvanrednu skupštinu gdje smo tražili od vlade da naši zahtjevi budu stavljeni u funkciju. U narednom vremenu sve obilaznice i brze ceste bit će realizirane.  Projekt kojim se vrlo ponosimo je zdravstveno lječilište Pakrac-Lipik- Daruvar, prvi veteranski dom koji u Hrvatskoj i želja nam je otvoriti i dom za branitelje u gradu Požegi.
Trenutno radimo na jednom važnom projektu izgradnje nove tvornice stakla u Lipiku gdje očekujemo 800 novih radnih mjesta. Investicija je po procjeni vrijedna 260 milijuna eura i jena od najvećih u Republici Hrvatskoj. Osobno sam bio nekoliko puta i u Ministarstvu gospodarstva i Ministarstvu poljoprivrede s obzirom da se radi o stavljanju u funkciju 50 hektara poljoprivrednog zemljišta sa agencijama, imamo potpore i vjerujem da ćemo u tom kontekstu to i učiniti. U tijeku je izrada novog prostornog plana županije i grada Lipika i samim time otvaraju se nove mogućnosti.
U svakom gradu i općini se radi, pišu se projekti i mi trenutno imamo preko milijardu i 600 milijiuna kuna u našoj županiji i čekamo da se otvore natječaji. Da bi privukli sredstva EU ministarstva moraju raspisati natječaje. To je ključ i vjerujemo da će se u 2015. godini to i otvoriti.

Kolika je po vama mogućnost napretka turizma u Požeško-slavonskoj županiji?
Suradnja s gospodarstvenicima ide dobrim tijekom, pogotovo po pitanju turizma koji otvara tek velike mogućnosti i svake godine bilježimo rast smještajnih kapaciteta ali i turista koji se žele zadržati na našim prostorima. Izdali smo građevinsku dozvolu za izgradnju hotela u Velikoj građevinski radovi su u počecima i vjerujemo da će iduće godine investitori završiti taj projekt. Isto tako želimo prostor Papuka i Krndije staviti u potrebe gospodarstva i vratiti mogućnosti upravljanja bivšeg odmorišta Zvečevo – Rade Končara gdje smo daleko otišli u pregovorima i vjerujemo da ćemo iduće godine relizirati da općina Brestovac dobije taj prostor na upravljanje. Želimo staviti u funkciju sve resurse koje imamo u gradovima i općinama jer svi imaju svoje mogućnosti i izazove.

Vi često znate reći kako ministri i trenutna vlada ne shvaćaju kako je i Požeško-slavonska županija Hrvatska?
Nadam se da ova vlada i  ministri shvaćaju da je i naša županija dio Hrvatske i da i mi imamo pravo na dobar život i ja neću odustati niti jednog koraka upravo da zajedno s građanima, privrednicima i politikom to učinimo kako bi 2015. godina bila bolja,  a 2016. još bolja za naše ljude. Županije i gradovi su kažnjeni jer želimo biti motori razvoja, a naša županija izgubila je 2.5 milijuna kuna i to je velika investicija koju smo mogli ostvariti i pomoći gospodarstvu.  Županija radi maksimalno sa smanjenim brojem ljudi i smanjenim plaćama, ja sam smanjio plaće 10 posto svim djelatnicima još narednih 6 posto za državne dužnosnike. Kada nas središnja vlast izolira to je teško, ali mi ne odustajemo i vrijeme koje dolazi je vrijeme koje će dati odgovor na pitanja: “Da li mi to možemo, hoćemo i znamo”. Ja tvrdim da je upravo tako. Mi imamo pravo živjeti dobro i nemamo pravo biti sirotinja zato pozivam i gospodarstvenike i naše građane i stanovnike ove prekrasne županije da probude onaj slavonski inat  kao što je bilo 1990. i 1991. godine. Tada smo branili domovinu a danas domovinu zajednički moramo i izgraditi. Ne dozvolimo da se uvuče apatija i defetizam. Napredovati se može, a ovo je prelijep prostor i mi ga nemamo pravo ostaviti zapuštenim nego našim nasljednicima dati onako kako su naši roditelji i djedovi nama ostavili ili još bolje.

Što želite poručiti stanovnicima županije u ovo blagdansko razdoblje?
U nadolazećim blagdanima čestitam jedan od najvećih blagdana u katolika, a to je Božić i nova godina, želim puno sreće i blagoslova u obitelji, puno zdravlja, a time će sigurno i doći do poslovnog uspjeha. Svim stanovnicima Požeško-slavonske županije, svim ljudima dobre volje s vjerom da 2015. godina će biti godina pokretanja projekata i programa početka razvoja, godina koja će se pamtiti po novom izazovu i novoj promjeni u vođenju Hrvatske, ali i godina gdje naše gospodarstvo neće imati trend zaostajanja i pada, nego razvoja. Vratiti ćemo osmjeh na lice svim građana Republike Hrvatske. Neka je svima sretan i blagoslovljen Božić i sretna i uspješna Nova godina!

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: S.Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn