ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP: Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji

Datum objave: 05. 11. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA -Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi u suorganizaciji s Razredom za prirodne znanosti HAZU, Znanstvenim vijećem za poljoprivredu i šumarstvo HAZU i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske organizirao je znanstveno-stručni skup pod nazivom Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji, posvećen prvaku hrvatske agroekonomske znanosti profesoru Branku Štanclu, koji je rođen u Grabarju kod Požege.

Svečanosti otvorenja skupa prisustvovala je ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, požeško – slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, akademik Ferdo Bašić, predstavnik Akademije i znanstvenog odbora skupa, profesorica Tihana Sudarić, predstavnica Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Na početku skupa okupljene je pozdravio voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi akademik Milko Jakšić.” Ovaj skup je dokaz rada i uloge Zavoda u Požegi. Naime, naš Zavod organizira znanstvene i stručne skupove, promovira znanost i bavi se nizom tema od važnosti za lokalnu zajednicu. To je važno reći jer je znanost u Hrvatskoj često vezana uz velike centre. Znači li to da znanost ne treba postojati u manjim sredinama kao što je Požega? Svako da ne znači. Ovo je jedan način na koji mi možemo povezati znanosti s realnim životom, s ekonomijom i poljoprivredom i zapravo neke znanstvene poglede i dostignuća dovesti u funkciju učinkovitog i samoodrživog društva.”rekao je akademik Jakšić.

Akademik Ferdo Bašić naglasio je kako je „zlatna dolina“ područje iz kojega je potekao veliki profesor agroekonomike i ekonomskih znanosti općenito koji je zadužio agrar Hrvatske. “Agronomska misao u najvažnijoj znanstvenoj ustanovi u Hrvatskoj ima svoje mjesto, kao što i mi imamo svoje mjesto na terenu. Hvala svim autorima tekstova, a posebno zahvaljujemo našoj skromnoj kolegici Jakobović koja je bila nit od početka na pripremi i pomoći znanstvenom odboru pri organizaciji ovog skupa.”dodao je akademik Bašić.

U ime Grada Požege prigodnim se riječima obratio gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić. “Ova tema je vrlo važna za Požegu i Požeštinu jer govori o temama koje su nama značajne za budući razvoj naše županije i samog grada Požege. U vrijeme klimatskih promjena raste i potreba za količinom hrane i potrebe za promjenom u kvalitativnom smislu što se tiče prehrane i to sve uz rješavanje nama gorućeg problema – iseljavanja mladih. Stoga nas jako zanima kakvi će biti zaključci vašeg današnjeg skupa.” poručio je gradonačelnik Glavić.

Okupljene je pozdravila i županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić rekavši kako Požeško – slavonska županija veliku pažnju pridaje razvoju poljoprivrede. Veliki su projekti u najavi, a veliki se projekti i provode.”Spomenut ću samo regionalni centar kompetencija koji je vezan uz našu Poljoprivredno – prehrambenu školu u Požegi, kao i osnivanje Fakulteta turizma i održivog razvoja, a sve s ciljem kako bi se naši mladi ovdje kvalitetno školovali i stvorili preduvjeti za ostanak na području naše županije, s naglaskom na poljoprivrednu proizvodnju.”kazala je županica.

Znanstveno-stručni skup otvorila je ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković. “Čestitam svima na organizaciji događaja i isto tako na isticanju vrijednih tema koje se odnose na razvoj poljoprivrede, na utjecaj klimatskih promjena, na našu budućnost i budućnost animalne proizvodnje, učinkovitost politike navodnjavanja i mnoge druge teme koje nas tište i koje su važne za cijelu Hrvatsku, a osobito su važne za ovu prehrambenu kičmu naše domovine, za prostor Slavonije, Baranje i zapadnog Srijem.” poručila je ministrica Vučković te dodala kako se u ovom trenutku Hrvatska nalazi pred izradom najvažnijeg strateškog plana za financiranje svojih ciljeva u narednih najmanje 5 godina. Ministarstvo poljoprivrede izrađuje strateški plan čiji će se nacrt doraditi te završiti do kraja godine.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn