ZLATNI KAJAKAŠ – Svečani doček za europskog prvaka Antuna Novakovića

Datum objave: 22. 9. 2015. | Kategorija: Sport

1

SLAVONSKI BROD – Aktualni juniorski viceprvak svijeta u kajaku, mladi Brođanin Antun Novaković (18) vratio se sinoć u svoj rodni grad s još jednog velikog natjecanja i s još dvije medalje oko vrata: europskim zlatom u kajaku jednosjednu na 1000 metara i srebrom na 500 metara – koje je proteklog vikenda osvojio na Europskom prvenstvu u Rumunjskoj!

Europskom juniorskom prvaku, svom zlatnom Antunu, Brođani su ponovno priredili doček za pamćenje. U mjesnom domu u Brodskom Varošu Antuna su dočekali njegova obitelj, rodbina, prijatelji, sugrađani, predstavnici Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, članovi Antunova Kajak kanu kluba Olimpik i brojni novinari.

„Osjećam se odlično, evo došao sam napokon doma nakon duge sezone, koja je bila više nego uspješna  i iznad svakih očekivanja: presretan sam osvojenim svjetskim srebrom i europskim zlatom i srebrom. Nakon svjetskog prvenstva u Portugala,  imao sam mjesec dana priprema za Europsko prvenstvo, i stvarno, ove dvije medalje najbolji su scenarij za moj izlazak iz juniorske i prelazak u seniorsku konkurenciju. Svi smo se nadali odličnom uspjehu, nisam bio iskreno zadovoljan formom i pripremama, nisam bio samouvjeren i siguran u sve, no već nakon prvog dana natjecanja i direktnog plasmana u oba finala pokazalo se da sam više spreman od svih natjecatelja. Na 1000 metara sam pokušao drugu taktiku, lakše sam uhvatio ulaz u utrku, opuštao se do zadnjih 250 metara, gdje sam dao sve od sebe i uvjerljivo pobijedio s više  od dvije sekunde prednosti ispred drugoplasiranog Ukrajinca“, izjavio je Antun u prvoj izjavi o dojmovima utrke u kojoj je osvojio naslov europskog prvaka.

2

No, taj isti Ukrajinac pobijedio je Antuna u utrci na 500 metara. „Pred finale na 500 metara nisam se osjećao dobro, imao sam glavobolje zbog problema sa sinusima, ali nisam smio ništa uzimati za liječenje zbog doping testiranja, nisam baš ni bio spreman za tu utrku, odveslao sam najbolje što sam mogao, ali evo nijanse su odlučivale, Ukrajinac je pobijedio i ja mu na tome čestitam. Zlato je ipak tu“, kaže Antun, te ističe kako sama organizacija prvenstva u Rumunjskoj nije baš za pohvaliti niti je zadovoljan smještajem natjecatelja.

Slijedi odmor do 15. listopada kada kreću pripreme za prvu seniorsku godinu i dodatne kvalifikacije u svibnju iduće godine, na kojima će se Antun natjecati za jedno od prva dva mjesta koja znače plasman na Olimpijske igre u Riju. „Nadamo se jednom od prva dva mjesta i najviše se koncentriramo na taj peti mjesec. Zima će morati biti radna zbog priprema u teretani i na bazenima, pa ćemo vidjeti što će biti. Lijepo je što svi očekuju od mene odlične rezultate, pozitivan je to pritisak  koji mi odgovara“, kaže Antun, koji je inače maturant brodske Gimnazije. Svjestan je da mora uhvatiti i ritam školskih obveza, a za razumijevanje zbog izostanaka zahvaljuje ravnatelju i svojoj razrednici.

s obitelji i trenerima

Predsjednica Kajak kanu kluba Olimpik, inače Antunova majka Vlasta Novaković izuzetno je ponosna na svog sina. „Želim da se Antun i dalje bavi onime što najviše želi. Naravno, da kao roditelji želimo da prvo završi školu, maturira i upiše fakultet. Mi ćemo kao roditelji uvijek biti uz njega. Pa ako izabere i ovaj sportski, puno teži put, uvijek ćemo ga podržati u njegovim željama. Mi smo mladi klub koji djeluje nešto više od tri godine, moram reći da je to velik ljubav, trud i odricanje, puno improvizacije i volontiranja. Velika hvala treneru Miroslavu Lipovcu, koji u Antuna najviše vjeruje, te prijateljima i klupskim kolegama i trenerima Marku Lipovcu i Vedranu Božiću. Mi smo već odustali od Europskog prvenstva, no trener Miroslav je jedini vjerovao da on to može odraditi kako treba i svaki dan je bio uz njega. Mi smo tu kao roditelji za bilo kakvu podršku“, istaknula je Vlasta Novaković. Podsjetila je da klub ima puno mladih sportaša kojima je cilj ostvariti uspjehe poput Antuna, i kojima su njegovi rezultati velika motivacija. Zahvalila je na velikoj podršci brojnim lokalnim i regionalnim medijima, dok većini nacionalnih kajak kao sport i sjajni rezultati mladih brodskih,  hrvatskih veslača – očito nije toliko zanimljiv.

TEKST: Ivica Vlašić      FOTO: Ivica Vlašić

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn