ZLATNI GLAS ZLATNE DOLINE – “Baće” osvojile prvu nagradu publike, a TS “Lajbeki” nagradu žirija i nastup na “Aurea Festu”

Datum objave: 12. 5. 2018. | Kategorija: Scena

naslovna

KAPTOL – U organizaciji Općine Kaptol i pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije održan je tradicionalni 44. Festival tamburaških pjesama „Zlatni glas zlatne doline 2018.”, jedna od najstarijih festivala te vrste u Hrvatskoj.

U prepunoj dvorani vatrogasnog doma 18 novih skladbi predstavili su izvođači-  tamburaški sastavi i solisti s područja kontinentalne Hrvatske. Prigodnim riječima posjetitelje, brojne goste  i izvođače pozdravio je domaćin, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.”Zadovoljstvo mi je da smo na 44. Festivalu koji će uskoro proslaviti i pola stoljeća svog postojanja. Ponosni smo što ovaj naš festival s novom koncepcijom ustrojenom od prije nekoliko godina i dalje uspiješno traje. Zahvaljujem na podršci pokrovitelju Požeško-slavonskoj županiji, ali i našim brojnim sponzorima bez kojih festivala ne bi bilo. Nadam se da ćemo i dalje uživati u našoj slavonskoj glazbi jer znamo kako je riječ o festivalu koji je iznjedrio danas poznate glazbene zvijezde poput Ivane Kindl i Vesne Pisarović pa možda će netko i od sadašnjih i budućih izvođača jednako uspješno kročiti zvjezdanim stazama hrvatske estrade,” rekao je načelnik Pavičić.

mile

Prigodnim riječima festival je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.”Čast mi je i ponos da je Županija ovdje u Kaptolu na tako dugotrajnom festivalu.U vrijeme kada se borimo da opstanemo u našoj Hrvatskoj, s tamburaškom glazbom koja je ponos naše Slavonije, 44 godine tu je festival koji se zove “Zlatni glas Zlatne doline”.  I na tome treba čestitati svima – i utemeljiteljima i današnjim entuzijastima koji to nastavljaju te ne dozvoljavaju da se tradicija i kultura zatru na ovim prostorima.Šaljemo tako poruku – tu smo, jesmo i bit ćemo i u buduće. Ponosan sam što sam župan ovih prostora i što možemo biti pokrovitelji ove divne manifestacije i ovih pjesama koje će pronijeti jednu autentičnu poruku širom Hrvatske,” rekao je župan Tomašević.

lojza

Odlukom stručnog žirija prvu nagradu, a to je uz novčani iznos snimanje video –spota i nastup na požeškom „Aurea festu“ osvojio je TS Lajbeki iz Velike Gorice s pjesmom “Noćas ti dolazim u snove” koju je na tekst Đurđe Habel uglazbio Matija Kos, te aranžirao Krunoslav Dražić. Drugu nagradu osvojio je TS Tkanica iz Nove Gradiške sa skladbom „Jedna runda“ Gorana Ivanovića Laca, a treću grupa Happiness iz Karlovca i pjesma “Pozdravi mi Slavoniju” koju je na tekst Pere Picukarića skladao Vlado Smiljanić.

nnnnn

Posjetitelji u dvorani svojim glasovima prvu nagradu su dali muškoj pjevačkoj skupini Baće iz Tenje koji su uz TS Žeteoci otpjevali pjesmu Josipa Valentića Na utvaju, druga je Ana Baketarić iz Pleternice s pjesmom „Zatvori oči“ autora glazbe Alena Mozera i teksta Ivana Olića, te treći Željko Witovsky iz Osijeka (pjesma “Gubitnik” za koju je tekst napisala Štefanija Soldan, te glazbu i aranžman Alen Mozer).

Sve soliste na festivalu pratio je Tamburaški sastav Rubato. Nakon natjecateljskog dijela kao gosti su nastupili Slavonske lole. Objavljen je i festivalski album koji se prodavao po simboličnoj cijeni od 20 kuna, a prihod od prodaje namijenjen je Caritasu župe sv. Petra i Pavla u Kaptolu.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn