ZLATNE ŽICE SLAVONIJE 2023 – Večer Retrospektive na prepunom požeškom trgu

Datum objave: 02. 9. 2023. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Čuvajući tradiciju dugu više od pola stoljeća, ali i dugovječne hitove pohranjene zauvijek u kolektivnu memoriju nacije, drugi dan festivala Zlatne žice Slavonije obilježila je večer Retrospektive, jedinstveni pregled skladbi iz zlatnih devedesetih koje su na središnju pozornicu donijeli neki od doajena najpoznatije hrvatske tamburaške priče.

Nakon što je Požega prošle godine odala počast kralju tamburaške glazbe Krunoslavu Kići Slabincu, Grad i organizatori festivala Zlatne žice Slavonije, ove su godine, na jedinstven način, drugi dan najpoznatije hrvatske tamburaške priče odlučili posvetiti zlatnim devedesetima i skladbama koje su zauvijek pohranjene u kolektivnu memoriju nacije.

Upravo njih, na središnju su pozornicu, zajedno s publikom koja ih je zdušno pratila, donijeli neki od doajena festivala s tradicijom dugom više od pola stoljeća, poput vječno mladog bećara Šime Jovanovca, Požežanina Borisa Ćire Gašparca, Stjepana Jeršeka Štefa, ovaj put bez šešira, Đuke Čaića, Viktorije Kulišić Đenke, Blanke Došen, Vlatke Kopić Tene, Željko Barbe, Tanje Mršić, Sanele Soldo Kovačević i Filipa Kozjaka, uz pratnju tamburaškog orkestra pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

Nakon večeri retrospektive isprepletene hitovima bez kojih, u ovim krajevima, nema ni jedne svadbe, zabave i kirvaja, uslijedili su koncert Indire & Slavonia banda, iznimno originalni glazbeni duel, takozvani tamburaški soundclash Džentlmena i Slavonia benda, a potom i sasvim poseban spoj zelenog i plavog, nastup Lidije Bačić Lille i Džentlmena.

Uz prepun grad odjeven u najljepše festivalsko ruho, mirise i okuse Slavonije na svakom “ćošku”, mladi i stari, domaći i gosti, sigurni smo, s nestrpljenjem čekaju nedjelju, 3. rujna i Večer novih tamburaških pjesama “Zlatne žice Slavonije”.

Uz veliku završnicu koju će, kao i uvijek, izravno prenositi Hrvatska radio televizija, treći i posljednji dan festivala, u ovogodišnjem, 54. izdanju, donijet će i zanimljivu panel raspravu u Gradskoj knjižnici na temu Tamburaška glazba – jučer, danas, sutra, konferenciju za medije na kojoj će biti promoviran i CD “Zlatne žice Slavonije 2023.”, susret tamburaških orkestara – “Tambura nas spaja”, te pobjedničke pjesme sa Zlatnog mikrofona, stoga navratite na središnji požeški Trg svetog trojstva, u čast tradiciji, tamburaškoj pjesmi i Slavoniji.

TEKST: Simonida Tarbuk                   FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn