ZLATNE ŽICE SLAVONIJE 2023 – Najavljen program ovogodišnjeg festivala

Datum objave: 01. 6. 2023. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Na konferenciji za medije najavljen je program ovogodišnjeg festivala „Zlatne žice Slavonije“ koji će se u Požegi održati od 1. do 3. rujna 2023. godine.

Ovogodišnji festival najavili su dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnik Požege, predsjednik Organizacijskog odbora Festivala, umjetnički direktor festivala Zlatne žice Slavonije Saša Botički, voditelj folklornih programa festivala Zlatne žice Slavonije Nikola Kramar i direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

“Zadovoljstvo mi je najaviti novo izdanje jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala.I ove godine trudili smo se organizirati festival tako da se ispune očekivanja i naših građana, ali i brojne publike, što u Hrvatskoj, što u inozemstvu, koja prati taj festival. Nastojali smo ga organizirati da ispravimo ono što je možda trebalo ispraviti, na što su bile primjedbe, ali isto tako, trudili smo se održati visoku razinu koju je Festival kroz proteklih, preko pola stoljeća postigao.” rekao je uvodno gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora dr. sc. Željko Glavić.

Festival Zlatne žice Slavonije zadržao je prošlogodišnju koncepciju i trajat će tri večeri, 1. do 3. rujna, a novost na ovogodišnjem festivalu je još jedna pozornica smještena nasuprot glavne, kod kipa Sv. Trojstva. Nakon nastupa folklornih skupina prvu večer festivala bit će koncert TS Ravnice pod nazivom “Naših prvih 30 godina”, a s njima će nastupiti i njihovi gosti – Vlatka Kopić Tena, Mia Dimšić, Željko Vitovski i Željko Barba. Druga večer, subota, rezervirana je za retrospektivu Zlatnih žica Slavonije, najavio je umjetnički direktor festivala Saša Botički. “Nastupit će eminentna imena u svijetu tamburaške glazbe, a njih će pratiti tamburaški orkestar pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda. Retrospektiva će se snimati i HTV će emitirati tu snimku nakon završetka festivala. Nakon retrospektive na drugoj pozornici nasuprot glavne održat će se koncert Indire i Slavonia benda, tijekom kojeg će se glavna pozornica pripremiti za Džentlmene i Lidiju Bačić.” najavio je Botički.

Treća večer tradicionalno donosi nove skladbe. Ove godine prijavljeno je 60 skladbi, a odabrano je 20 pop i tamburaških skladbi koje će izvesti Miroslav Škoro, Stjepan jeršek Štef, Đuka Čaić, Viktorija Kulušić Đenka i Nenad Vetma, Marija Pavković Snaša, Ivan Štivić, Slavonske lole, Slavonski dukati, Berde bend, Fijaker, Ravnica, Šokci, Dyaco, Vlatka Kopić Tena, Vranac, Džentlmeni, Posegana, Cure iz centra i Stjepan Mlikota Stjepko. Osim njih, pravo nastupa na „Zlatnim žicama Slavonije“ ostvarili su i pobjednici festivala „Zlatni glas Zlatne doline“ u Kaptolu, Josip Pulić i Orkestar Hrvoja Harkanovca. I ove godine bit će izravan televizijski i radio prijenos na HTV.  “S obzirom na veliki broj prijavljenih dobrih pjesama počeli smo razmišljati u tom smjeru da se iduće godine vrati polufinalna večer, a dugoročni cilj nam je odvojiti pop i tradicionalne tamburaške skladbe i pjevače te uvesti i pop večer,” najavio je Botički.

Kao i prijašnjih godina, uvod u Festival bit će folklorna večer koja tradicionalno na požeškom središnjem trgu okupi veliki broj čuvara baštine ali i poklonika folklornog kolorita. Što je pripremljeno ove godine, najavio je voditelj folklornog programa Nikola Kramar. “I u ovogodišnjem izdanju festivala folklorna događanja podignuta su na jednu vrlo visoku razinu. I ove godine perjanica programa su kulturno-umjetnička društva s Požeškog kraja, oni ponovo nastupaju i sve će početi sa svečanim mimohodom, svečanim otvorenjem festivala Zlatne žice Slavonije i velikim šokačkim kolom tarabanom na središnjem trgu koje je jedno od zaštićenim nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.Potom će uslijediti i nastupi na pozornici i izbor najgizdavije Šokice. Prošle godine prvi put smo krenuli s međunarodnim projektom gdje smo birali zemlju partnera. Prošle godine bila je to Ukrajina, ove godine je Republika Češka gdje će nam se predstaviti Folklorni ansambl iz Plzena. Uz to, nastupit će i eminentni folklorni ansambli iz Hrvatske, ove godine iz Splita, Zagreba i Đakova,” rekao je Kramar, dodajući kako će biti organizirani i razni drugi popratni sadržaji te folklorni nastupi i na drugim gradskim lokacijama.

Već tradicionalno, uz Festival se održava i Požeška fišijada, a ovogodišnje detalje gastro-manifestacije predstavila je direktorica TZ Grada Požega Mirna Šimunović Svoboda. “jedna je to od najdugovječnijih gastro manifestacija u našem kraju, a ove godine održat će se po 27. put i to u petak, 1. rujna u Parku kod Orljave. Ovaj praznik jela od ribe svake godine okupi sve veći broj fiš majstora, ali i sve veći broj posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje što očekujemo i ove godine. Uz bogatu gastro ponudu u pripremi su i zabavni sadržaji.” najavila je direktorica.

Uz to, festivalski program sadrži i Dječji glazbeni program, glazbeno natjecanje pod nazivom “Zlatni mikrofon” koje će se ove godine održati po drugi puta u sklopu festivala Zlatne žice Slavonije i to u subotu, 2. rujna u prijepodnevnim satima dok će najbolje izvedbe biti predstavljene i u nedjelju, 3. rujna na glavnoj pozornici uoči samog početka koncertnog programa.Audicije za natjecanje koje će voditi profesorica pjevanja Ana Ticl održat će se tijekom lipnja, a uz to, u pripremi su i drugi raznoliki sadržaji za djecu. Tijekom sva tri festivalska dana održat će se i Festivalski sajam na kojem će svoje proizvode predstaviti udruge, obrti i obiteljska gospodarstva te svi oni koji u Požegi i Slavoniji doprinose autentičnosti ovog kraja, a svi su pozvani da u sklopu projekta “Uredimo svoju Požegu” tijekom festivalskih dana urede izloge svojih poslovnih prostora.

TEKST: Sanja Pok                FOTO: Sanja Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn