ZLATNE ŽICE SLAVONIJE 2022 – Prvi rujanski vikend sačuvajte za Požegu i kultni tamburaški festival!

Datum objave: 20. 6. 2022. | Kategorija: Scena

POŽEGA – Grad Požega vratio je pod svoje okrilje organizaciju festivala „Zlatne žice Slavonije“, a Požežanima draga glazbena manifestacija koja je tijekom godina postala dio kulturnog identiteta grada prepoznatljiv i izvan nacionalnih okvira, ove će se godine održati od 2. do 4. rujna 2022. godine.

Trodnevni festival koji donosi Požešku fišijadu, večer posvećenu folkloru, retrospektivnu večer pjesama Krunoslava Kiće Slabinca te tamburaški festival Zlatne žice Slavonije najavili su predsjednik organizacijskog odbora Festivala gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, umjetnički voditelj tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije Saša Botički, voditelj Retrospektivne večeri Alen Kovačević, voditelj Folklorne večeri Nikola Kramar i direktorica TZ Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Nakon Aurea Festa vraća se ime festivala Zlatne žice Slavonije, a time se, kako kaže predsjednik organizacijskog odbora Željko Glavić, željelo u prvi plan postaviti tradicionalni, izvorni, tamburaški karakter ovog festivala.”Festival smo skratili na tri dana što je također na određeni način vraćanje na nekadašnju koncepciju – petak, subota, nedjelja, a promjenom termina željeli smo izbjeći koliziju s drugim događajima na području Požeštine koji su također od većeg značenja. Ljudima koji su osam godina vrlo uspješno radili Aurea Fest zahvalili smo, oni su sami zaključili da su nakon osam godina umorni te da i oni smatraju kako festivalu treba osvježenje. Tako je otvoren prostor za promijene. Festival je koncipiran tako da će u petak, uz tradicionalnu Fišijadu biti i folklorni dio te koncert, subota je rezervirana za Retrospektivu Krunoslava Kiće Slabinca i koncert, a u nedjelju je završna festivalska večer Zlatne žice Slavonije te još jedan koncert., ” rekao je gradonačelnik Glavić.

Uz njega je bio i uži dio festivalskog organizacijskog odbora, a umjetnički voditelj festivala Saša Botički, renomirano tamburaško ime, predstavio je detalje tamburaškog festivala. “Na natječaj koji je bio do 15. svibnja pristiglo je 40 pjesama za Zlatne žice Slavonije. Izabrane su 22 pjesme koje su podijeljene na one tradicijskog izričaja te zabavnu verziju tamburaške glazbe. Za sve izvođače pripremljen je festivalski orkestar. Tamburaški orkestar će voditi Antun Adžić, a zabavni Alen Kovačević. Svaku večer, planirali smo na kraju službenog dijela i jedan koncert i u finalnim smo pregovorima s izvođačima koji će nastupiti.” naglasio je Botički.

Alen Kovačević organizira večer Retrospektive Krunoslava Kiće Slabinca i kako kaže, bit će to večer za pamćenje. “Koncepcija je sljedeća – 16 pjesama koje će poprimiti svoje novo ruho s novim aranžmanima koje će izvoditi veliki bend, bit će tu i potpora komornog tamburaškog sastava, imat ćemo puhače, gudače koje će voditi poznati dirigent Alen Bjelinski. Kićo je imao različite pjesme, različitih glazbenih žanrova, sjajno je radio svoj posao i vjerujem da ćemo presjek svih njegovih najvećih uspješnica imati priliku poslušati baš u Požegi. Pjesme bi prema dogovoru izvodili Jacques Houdek, Ivana Kindl, Ivo Đani Gamulin, Igor Delač i Bruna Oberan, a uključen je i neizostavni akter svih relevantnih glazbenih događanja Ante Gelo,” rekao je Kovačević.

Folklorna večer ispunjena izvornim i koreografiranim folklorom, upoznao je voditelj Nikola Kramar, vraća se svojim početcima, ali podiže ljestvicu kvalitete i atraktivnosti. “Bit će uključene skupine iz požeškog kraja, ali i skupine koje se bave koreografiranim i visoko profesionalnim folklorom iz drugih dijelova Hrvatske. Pokušali smo pronaći onaj pravi modus operandi koji će se moći primijeniti i na sljedeće godine tako da je ovo početak priče koja, ako se dobro posloži, može poprimiti i međunarodni karakter.”

“Petak tako kreće s tradicionalnom svečanom povorkom sudionika, nakon povorke bit će svečano otvorenje Festivala, nastupi domaćih KUD-ova, a potom na scenu stupaju tri eminentna folklorna ansambla iz različitih dijelova Hrvatske koji će pripremiti jedan folklorni koncert gdje ćemo se moći upoznati s folklornom tradicijom Lijepe naše, od Dubrovnika, Istre, Međimurja pa do Hrvata izvan Hrvatske, Bunjevaca.” rekao je Kramar.

Ove godine, prvog dana trodnevne festivalske priče, u petak 2. rujna, ponovo će Požežane i njihove goste mamiti miomiris omiljene Fišijade u gradski Parka kraj Orljave. Turistička zajednica Grada Požege, nakon dvije pandemijske godine, brine da sve bude po iskušanom receptu s nekim novim, finijim začinima, rekla nam je direktorica TZ Mirna Šimunović Svoboda. “Fišijada je jedan od najprepoznatljivijih događaja u Požegi, a za naš bih grad rekla da je svojevrsna gastronomska perjanica naše županije i važan čimbenik razvoja jer svojom ponudom postaje razlog dolaska u samu destinaciju. Kao i svake godine Turistika zajednica osigurat će potrebnu ribu i drva za sve sudionike, dok natjecatelji trebaju ponijeti svoj kotlić, nogare, začine i ostalo. Početak natjecanja i podjela ribe predviđeni su za 11,00 sati, dok će u 13,00 sati uslijediti prikupljanje uzoraka te ocjenjivanje od strane tročlana komisije i proglašenje pobjednika. Kao i svake godine, održat će se i zabavno natjecanje u hvatanju šarana, a prva tri mjesta bit će nagrađena kipićima “Marinka” u spomen na legendu požeške Fišijade i svojevrsnog začetnika ove tradicije. U pripremi je i bogata gastronomska ponuda kao i zabavni program.”

“Požeška fišijada pravi je praznik jela od ribe, ona okuplja svake godine veliki broj pravih majstora fiša i svake godine privlači sve više posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Ovogodišnje natjecanje bit će organizirano s ciljem stjecanja profesionalnog iskustva u organiziranju visokokvalitetnog gastronomskog programa te osiguravanju da Požega dugoročno bude poznata po svojim gastronomskim manifestacijama.” zaključila je direktorica.

Tamburašku večer Zlatne žice Slavonije izravno će prenositi HRT na svom drugom programu, dok će večer Retrospektive pjesama Krunoslava Kiće Slabinca biti emitirana kao snimka.

TEKST: Sanja Pok             FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn