ZLATNE ŽICE SLAVONIJE 2022 – Festival otvorile najgizdavije Šokice i bogata tradicijska riznica

Datum objave: 02. 9. 2022. | Kategorija: Scena

POŽEGA –  Festival Zlatne žice Slavonije službeno je otvorila Folklorna večer, a izabrana je i najgizdavija Šokica. Titulu najgizdavije Šokice ovogodišnjeg festivala ponijela je Ana Borevac iz Požege, prva pratilja je Irena Močilac iz Oprisavaca, druga pratilja je Marinela Križanović iz Gornjeg Slatinika, a posebnu nagradu gradonačelnika Požege osvojila je Barbara Knežević iz Brestovca.

Festival Zlatne žice Slavonije koji se održava od 2. do 4. rujna u Požegi, svečano je otvoren Folkornom večeri ispunjenoj običajima i kulturnom baštinom. I ove godine raskoš pjesme, plesa i običajne baštine dostojno je najavila najdugovječniju festivalsku priču na ovim prostorima. A dobra je tradicija da požeški festival počinje slavljem kulturne baštine jer običaji i tradicija upravo su ono čime se Slavonci najviše ponose.

Raskošni mozaik plesa, pjesme i kolorita običajne baštine, uz svečano podizanje festivalske zastave i slavonsko kolo, dostojno je najavio ovogodišnje Zlatne žice Slavonije. Na središnjem Trgu sv. Trojstva u svečanoj su povorci kulturno-umjetnička društva prikazala su blago iz škrinja, ali i predanu ljubav prema ostavštini predaka.

Za najgizdaviju Šokicu natjecalo se 10 Šokica.Titulu najgizdavije Šokice ove godine ponijela je Ana Borevac iz Požege, prva pratilja je Irena Močilac iz Oprisavaca, druga pratilja je Marinela Križanović iz Gornjeg Slatinika, a Barbara Križanović iz Brestovca osvojila je posebnu nagradu Gradonačelnika. Uz nositeljice titula ljepotu nošnje i mladenačku gizdavost pokazale su Tina Grgić iz Bebrine, Anastazija Ćelepirović iz Davora, Lidija Kaminski iz Malina, Ivana Perković iz Oriovca, Đurđica Bradić iz Biškupaca – Doljanaca i Sara Curić iz Opatovca.

U svečanoj povorci i na pozornici nastupili su Konjogojstvena udruga “Vallis Aurea”, Gradska glazba i Povijesna postrojba “Trenkovi panduri” Požega, Požeške mažoretkinje, Twirling klub Požega, Gradska straža Požega, KUD “Požeška dolina”, Folklorni ansambl Požega, KUD “Bektež” iz Bekteža, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Slavonija“ Jakšić” i Matica slovačka „Kukučin – Kuntarić“ Jakšić, Zavičajno društvo „Rama“ Pleternica, KUD „Šijaci“ iz Biškupaca i Muška pjevačka skupina „Grabarčani“ i Udruga vinogradara, vinara i voćara “Stjepan Koydl” Požega.

U posebnom dijelu programa pod nazivom “Folkorni motivi” nastupili su  Folklorni ansambl Studentskog kulturno umjetničkog društva “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba (SKUD IGK), HKUD “Osijek 1862” iz Osijeka, te ansambl „Verhovyna“, profesionalni vokalno-koreografski kolektiv koji već 60 godina promiče ukrajinsku umjetnost, posebice karpatski folklor iz ukrajinskog grada Drohobycha. Foklornu večer zaključio je koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn