ŽELJKO SEIFERT, DOBITNIK BRONČANOG ZNAKA HPS: Priroda nam nudi mnoge darove, na nama je da ih prepoznamo i čuvamo

Datum objave: 25. 11. 2021. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – Član HPD Gojzerica Požega, dugogodišnji planinar i HGSS-ovac Željko Seifert dobio je Brončani znak Hrvatskog planinarskog saveza za doprinos razvoju planinarstva. Veliko je to priznanje i poticaj ovog zaljubljeniku u prirodu koji kaže – ići ću u planinarske pohode dok me noge nose.

Planinarima i planinarskim udrugama koje su se istaknule radom i doprinosom razvoju planinarstva Hrvatski planinarski savez od 1962. dodjeljuje svoja priznanja. To su brončani, srebrni i zlatni znak te plaketa HPS-a. HPD Gojzerica u svojim redovima brojni nekoliko dobitnika brončanih, pa i srebrnih i zlatnih znakova, a sada im se pridružio i samozatajni Željko, zaljubljenik u prirodu, kako nam kaže, od svojih najranijih dana.

“Planinarstvom se bavim 30 godina, a član HGSS-a sam 14 godina, to je nekako bio logičan slijed. Volim prirodu, još od djetinjstva vezan sam uz nju, uživam u tome. Radio sam i u Zagrebu, u MUP-u, ali unatoč svim obvezama uvijek sam se trudio sačuvati poveznicu s prirodom. Sada sam u mirovini, uz planinarstvo, ispunjava me i angažiranost u HGSS-u, a moje dugogodišnje planinarsko iskustvo pri tom mi je od velike pomoći. Drago mi je podijeliti to s drugima, posebice s početnicima planinarima jer svoje znanje prikupljao sam i na vlastitim greškama, a greške u prirodi ponekad mogu biti i kobne. Drago mi je ako drugima mogu ukazati na to. Jer, kao u svim životnim aktivnostima i u planinarstvu čovjek mora stalno obnavljati svoje znanje, mora stalno prikupljati nova iskustva i biti spreman na nove izazove. U tome je i sva ljepota. Istinska ljubav prema prirodi razvija se polako, što više znate, što više iskustva prikupite to će ta ljubav biti snažnija ali i plodonosnija – jer priroda je spremna uzvratiti s mnoštvom darova za vaše zdravlje, za vaš fizički i psihički razvoj,” priča nam Željko.

Ponosan je kaže što je njegova ljubav prepoznata od nacionalne planinarske institucije. “To mi je poticaj za budući rad, posebice kada je riječ o radu s mladima. Jer, priznanje kao priznanje puno mi znači, ali nije to bit – bitno je nastaviti dalje, razvijati se u onom što volim i što želim podijeliti sa svojim prijateljima planinarima ali i drugim zaljubljenicima u prirodu. Suvremeni život rijetko je za koga idealan, opterećeni smo svi i fizički i psihički, nosimo puno mentalnog otpada u sebi, a mir i spokojstvo prirode, čak i one neposredno pred našim kućnim pragom, može nam pomoći da se pročistimo, ispunimo novom energijom.” kaže.

“Jer, ne moraju to biti veliki planinarski pohodi, ne moraju se trošiti velika sredstva i nabavljati skupa oprema, kod nas u Požegi dovoljno je proći rute po Papuku, Požeškoj gori, Psunju, ili jednostavno napraviti jedan “zdravi krug” po požeškim brdima do Domovinskog križa, Svetog Vida i već ćete se, vjerujte, bolje osjećati. Pri tom, valja imati na umu kako prirodu moramo čuvati, za sebe, za našu djecu koja dolaze iza nas.” dodaje Željko uz poruku budućim planinarima. “Dođite, steći ćete brojne prijatelje, upoznati krajeve i ljude koje možda samostalno ne bi nikada upoznali, naučiti neke stvari koje će vam obogatiti život. To je zdravo, dobro i blagotvorno, uvjerite se sami!”

TEKST: S. Pok             FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn