ZDRAVKO MANDIĆ, NAČELNIK OPĆINE BRESTOVAC: Nastavak politike ravnomjernog razvoja, za kontinuitet i stabilnost cijele Općine

Datum objave: 27. 2. 2022. | Kategorija: Razgovori

BRESTOVAC – Općina Brestovac, prepoznavajući važnost stabilnosti i političkog kontinuiteta, u radni dio godine ulazi s brojnim planovima i idejama. Uz nastavak izgradnje osnovne infrastrukture, kontinuirana ulaganja u obnovu mjesnih društvenih domova, s dolaskom proljeća startat će i vrijedan, dugo čekani projekt izgradnje dječjeg vrtića. Značajne pomake, vjeruje načelnik Zdravko Mandić, trebalo bi donijeti i udruživanje u Turističku zajednicu Zlatni Papuk.

Iako je, zbog određenih problema u građevinskom sektoru, ponešto utjecala na rokove epidemija covida nije značajnije zaustavila Općinu Brestovac u postavljenim planovima. Cijeneći važnost stabilnosti i političkog kontinuiteta, u radni dio godine, kaže dugogodišnji uspješni načelnik Zdravko Mandić, ulaze s brojnim planovima i idejama.

Iako je svijet prethodnih godinu i pol, uglavnom bio fokusiran na praćenje javnozdravstvene situacije, Općina Brestovac vrijeme je iskoristila za nastavak projekata i nove planove. Što je trenutno najaktualnije?
Vodeći se politikom ravnomjernog razvoja svakog dijela Općine, vjerujući kako je izgradnja osnovne infrastrukture preduvjet i baza za svaki daljnji razvoj, jer svakom je naselju, prije podizanja ukupnog standarda življenja, na prvom mjestu potreban nogostup, nastavljamo upravo s takvim projektima. Potvrđuju to i radovi na izgradnji pješačke staze u naselju Pavlovci koji su, nakon provedenog postupka javne nabave i početka krajem prošle godine, trenutno u punom zamahu. Riječ je o projektu vrijednom nešto više od 600 tisuća kuna i duljini od 700-800 metara. Pri kraju su i radovi na adaptaciji mjesnog doma u naselju Skenderovci vrijedni oko 470 tisuća kuna što je dio opsežne sveobuhvatne obnove svih naših domova kojoj se nazire kraj. Ove godine u planu je i obnova doma u Busnovima za što smo dobili potporu Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u iznosu od 200 tisuća kuna, nakon čega nam, do završetka “priče” i zatvaranja kruga, ostaju još oni u naselju Boričevci, Nurkovac i Perenci. Posebno nas veseli i skori početak dugo čekanog projekta izgradnje dječjeg vrtića za koji ,početkom ožujka, očekujemo građevinsku dozvolu, spremni i za sredstva iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka. Nakon katastarske općine Daranovci, ovih dana nastavljamo i s izlaganjem podataka prikupljenih geodetskom izmjerom za k.o. Zakorenje, što je još jedan korak ka završnom procesu upisivanja stvarnog stanja vlasništva i uređenja zemljišnih knjiga za prostor cijele Općine. Zadovoljstvo mi je i što mogu najaviti skori početak radova na rekonstrukciji križanja državnih cesta, odnosno izgradnje kružnog toka. Riječ je o projektu Hrvatskih cesta za koji je ishođena projektna dokumentacija, proveden postupak javne nabave i odabran izvođač, iznimno važnoj prometnoj “priči” vrijednoj 4 milijuna kuna, projektu koji je, nakon dugo godina, na naše traženje, ušao u program Hrvatskih cesta i koji će dugoročno značajno izmijeniti vizuru središta Općine i podići sigurnost svih sudionika u prometu. Prije koji dan uputili smo javni poziv svim našim studentima za dodjelu jednokratnih potpora u iznosu od 4 tisuće kuna, za što smo u proračunu osigurali iznos od oko 180 tisuća kuna. Lani smo dodijelili 44 takve potpore redovnim studentima i vjerujemo da će i ove godine biti interesa.

Vodite računa o mladima, što dokazuje pomoć studentima, pa i onima najmlađima koji će uskoro imati i vrtić, no kakva je trenutna “slika” stanovništva, odnosno kakve je trendove pokazao nedavni popis?
Na žalost onakve s kakvima se, više ili manje uspješno, nosi i ostatak Slavonije, a odnose se, prije svega, na pad broja stanovnika. Njih je na području Općine Brestovac, prema podacima aktualnog popisa, 3018, dok nas je na prethodnom popisu bilo 3760. Djelomično je to posljedica većeg broja umrlih nego rođenih ali, na žalost i iseljavanja.

Udruživanjem u Turističku zajednicu Zlatni Papuk, zajedno s Općinama Velika, Kaptol i Jakšić, i Općina Brestovac na drugačiji je način počela promišljati o turizmu i njegovim potencijalima?
Siguran sam kako je to pravi potez i itekako pozitivan korak, kako za Općinu Brestovac tako i za ostale tri Općine, posebno stoga što takav oblik udruživanja stimulira i država. Vjerujem kako će nam to dati dodatnu snagu i mogućnost razvoja. Zbog toga smo već prošle godine uveli novi program subvencioniranja novootvorenih smještajnih kapaciteta kojim smo, do sada, dobili 7 ležajeva, a u najavi je i otvaranje novih. Uz potencijale kojih sigurno imamo, netaknutu prirodu, ribnjake, vjerujem kako, dugoročno, svi možemo napraviti značajne iskorake.

Računajući na poboljšanje javnozdravstvene situacije, što Općina Brestovac u društveno kulturnom smislu planira i priprema u ostatku godine?
Vodeći se prije svega optimizmom, vjerujući kako je i epidemija polako iza nas, puno toga planiramo, a uz naše tradicionalne manifestacije, na tragu razvoja turizma i bolje potpore Turističke zajednice, ima ideja i za niz novih događanja. Tu je međunarodna biciklistička utrka koja će, najvjerojatnije početkom rujna, proći i našom općinom, događanja uz Dan Općine, naš tradicionalni Advent u režiji mjesnog KUD-a Berda, tu je i inicijativa za organiziranjem Fišijade, na prostoru našeg ribnjaka, a veselimo se i tradicionalnom druženju četiri Brestovca-Garešničkih, Daruvarskih, Orehovičkih i našeg, kojem bi ove godine trebali biti domaćini.

TEKST: Simonida Tarbuk         FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn