ZAPOŠLJAVANJE – Predstavljen program za zapošljavanje žena “Zaželi”

Datum objave: 04. 7. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

zn

POŽEGA – U sklopu radnog posjeta Vlade RH, jučer je u Požegi predstavljen Program za zapošljavanje žena “Zaželi” vrijedan nešto više od 400 milijuna kuna kojim na području čitave Hrvatske planira zaposliti oko 3000 žena na poslovima brige o starijim osobama. Na predstavljanju programa sudjelovali su premijer Andrej Plenković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Projekt vrijedan 400 milijuna i 900 tisuća kuna a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda i u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena.” Opći cilj poziva omogućiti pristup zapošljavanju ženama koje su u najnepovoljnijem položaju na tržištu rada s naglaskom na ruralna područja i otoke,” rekla je državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević, dodajući kako su ciljane skupine projekta nezaposlene žene prijavljene u evidenciju Zavoda za zapošljavanje, ali bez obveze dužeg boravka na zavodu, žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom te žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Najniža vrijednost pojedinačnog projekta bit će 900 tisuća kuna, a najviša vrijednost projekta može ići do 10 milijuna kuna. Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci, a u okviru projekta planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama. Poziv traje sve do 2020. godine, a za natječaj se sa svojim projektima mogu prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i udruge. Obavezni partneri na projektu su regionalni i područni uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centri za socijalnu skrb.

znnn

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je nadu da će se tim projektom smanjiti nezaposlenost žena. “Poznato je da postoje tri kategorije koje su osobito ranjive kada je riječ o nezaposlenosti, uz mlade imamo žene i to one koje su dugotrajno nezaposlene te osobe s invaliditetom. Ovaj poziv koje odnosi se na žene i to na žene u ruralnim krajevima i mislim kako smo našli jedna dobra model koji će, uz puni aktivizam svih partnerskih institucija omogućiti smanjenje broja nezaposlenosti žena kojih je trenutno u ukupnom borju nezaposlenih 58 posto. Na ovaj način taj broj ćemo smanjiti i ujedno osigurati primjereniju skrb osobama starije životne dobi.Naša je ambicija na kraju mandata ove vlade doći do 68 posto zaposlenosti na hrvatskom tržištu rada i s te strane mi smo učinili jedan veliki iskorak u odnosu na današnje postotke,” naglasi je Plenković.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je da će projekt “Zaželi” omogućiti brigu i skrb za 12000 starijih i nemoćnih osoba i osoba s invaliditetom, te njihovu socijalnu uključenost, uz preveniranje rane institucionalizacije. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić naglasio je kako vladine mjere aktivne politike zapošljavanja već sada daju rezultate i idu u željenom smjeru, odnosno prema trajnom zapošljavanju i u smjeru privatnog sektora. “Imamo rekordno nisku nezaposlenost, a mjere idu upravo u onom smjeru prema kojem smo ih dizajnirali, prema pravom zapošljavanju i privatnom sektoru. Vlada je u ovoj godini otvorila preko 2 milijarde kuna natječaja upravo za zapošljavanje”, rekao je ministar Pavić.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn