ZALJUBLJENIK U TRADICIJU: IVICA RIBIČIĆ – Tko ima takvu tradiciju kao mi ne može izgubiti identitet

Datum objave: 22. 9. 2014. | Kategorija: Razgovori

IMG_5423

GRABARJE – Ivica Ribičić poznat je u Požeštini ne samo kao predsjednik KUD-a Poljadija iz Grabarja, jednog od najaktivnijih društava na ovom području, već i kao veliki zaljubljenik u slavonsku tradiciju. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo uspješno se bavi govedarstvom i konjogojstvom, potvrdu uspješnosti dobio je i na Županijskog stočarskoj izložbi u Alilovcima gdje je njegova simentalka Pliva prvonagrađena u kolekciji steonih junica. Više o svojoj ljubavi prema tradiciji rekao nam je sam Ivica.  

Često ste na stočarskim izložbama, prethodnih godina vaša grla osvajala su i šampionske titule, a ove godine vaša Pliva prvonagrađena je u kolekciji prvotekli. Koliko vam to znači kao nositelju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva?  
Drago mi je zbog toga jer to potvrđuje još jedan kontinuitet  našeg rada i odgajanja kvalitetnih rasplodnih grla koja ovdje ocjenjuju visokoobrazovani stručni ljudi.Često sudjelujemo na izložbama i nije mi toliko važno što sam nositelj OPG-a koliko mi je važna ova tradicija koju moja obitelj i ja čuvamo i prezentiramo kroz jedan dio života na selu – kroz govedarstvo. To njegujemo već dugo godina i nastojim u tom dijelu biti sudionikom ovakvih manifestacija, ne zbog nagrada već da to ostane i da dalje živi. Bavim se i drugim stvarima u životu koje idu u tom smjeru da očuvamo jedan tradicionalni način života. Nije sramota biti seljak, iako je seljak zanimanje koje je u ovom trenutku vrlo obezvrijeđeno, a ne bi trebalo biti tako. Trebali bi dostojno živjeti od svog rada i truda i prehranjvati svoju botelj bez dodatnih zanimanja. Žalosno je, ali netko tko ima farmu  od 20-30 prvoklasnih krava kakva je moja, mora unatoč tome tražiti i drugi izvor egzistencije kako bi prehranio obitelj. No, ustrajni smo jer je ljubav najveći poticaj.

DSC00648

Osim uzgoja prvoklasnih krava, imate i konje, a poznati se i kao predsjednik vrlo aktivnog kulturno-umjetničkog društva. Otkud u tako mladom čovjeku tolika ljubav prema starim običajima, slavonskoj tradiciji?
Sve kreće u obitelji.Tolike ljubavi i entuzijazma ne bi bilo bez podrške obitelji. Obitelj je glavni oslonac za sve što radim i s govedarstvom i s KUD-om i i konjogojstvom. To je usađeno u gene čovjeka i ne može se mijenjati. Žalosno bi bilo da se netko tko ima takvu dugogodišnju tradiciju opstanka i bogatstva običaja kao mi izgubi u praznom prostoru tražeći identitet.

Kako stvari funkcioniraju s KUD-om Poljadija?
Bez lažne skromnosti mogu reći da naše društvo funkcionira kao jedno od najboljih  u Požeštini, ako ne po drugom, a ono bar po broju članova. Kamo god idemo na nastupe, nama je najveći autobus tijesan (smijeh). I  predstavimo se najbolje što znamo, mi znamo da nismo profesionalci i nekakva posebna kvaliteta, ne težimo  profesionalnoj izvrsnosti ali veseli smo, iskreno volimo to što radimo i to se prepoznaje. KUD  Poljadija ima oko 120 članova, od tog aktivnih odraslih plesača ima 30,  tome dodajte postavu tamburaša i mi se uvijek  predstavljamo u postavi od 35 ljudi. Lijepo je bilo vidjeti na Aurea Festu povorku folkloraša, a veliki dio smo i mi zauzeli sa 40 ljudi. Takvi smo, to je naš ponos i  dok je nas tako će biti i dalje, tradicija se mora čuvati na najbolji način i u domu i u staji i kad se predstavljamo drugima.

DSC00247

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn