VIŠESTRUKI JUNIORSKI PRVACI HRVATSKE – Članovi BK Graciano – Ako želite okušati sebe i kao čovjeka i sportaša svakako trebate probati boks

Datum objave: 14. 11. 2014. | Kategorija: Razgovori

P1090450

POŽEGA – Uspjesi članova Boksačkog kluba Graciano poznati su požeškoj javnosti, ali što stoji iza tih uspjeha, koliko napornog rada odricanja i ljubavi prema tom sportu rekli su nam višestruki juniorski prvaci Hrvatske.  Sva trojica su 17-godišnjaci, a oni su Mihael Jugović , Valentin Vidović  i Robert Krpan. Razgovarali smo o njihovim počecima, uzorima i planovima za budućnost.

Kada ste se počeli baviti boksom?
Mihael:Ja sam se počeo baviti boksom u šestom razredu osnovne škole. Došao sam ovdje u klub, svidjelo mi se, tako sam krenuo i nastavio.
Valentin:Ja sam također došao u šestom razredu osnovne škole, gledao sam na televiziji boks i privukao me taj sport. Našao sam klub u Požegi i krenuo trenirati.
Robert: Ovo mi je šesta godina kako sam se počeo baviti boksom. Prvo sam trenirao rukomet pa sam vidio da je u momčadskom sportu moguće zakidanje. Otac je imao klub i počeo sam trenirati boks. Pokazalo se da imam talenta, odradio sam pokoji meč, osvojio prvenstvo Hrvatske i tako sam se odlučio nastaviti baviti boksom.

Koji su vam najveći uzori?
Mihael: Najveći uzor mi je definitivno Mike Tyson zato što volim njegov stil borbe. Moj stil je jako sličan njegovom, ulazim u klinč i pokušavam izvesti nokaut.
Valentin: Moj najveći uzor je Muhamad Ali. Volim njegov stil tehniciranja i plesa u ringu i fantastičan rad nogu. Pokušavam razvijati stil što sličniji njegovom.
Robert: Kao mnogima u početku Mike Tyson, ali onda kasnije mi se svidjela tehnika Floyda Mayweathera koji je odličan tehničar i po mnogima “pnp” najbolji boksač na svijetu.

Sva trojica ste pobjedili na turniru održanom prošle nedjelje u Grabriku, koje su vaše impresije s tog turnira?
Mihael:Zadovoljan sam svojim nastupom. Istina da je moglo to još bolje ali protivnik je odustao nakon prve runde. Odustao je zbog jakih udaraca koje sam mu plasirao u tijelo.
Valentin: Ja sam bio jako zadovoljan. Odradio sam najbolje što sam mogao i pobjedio. Protivnik je bio pet kila teži od mene i lošiju tehniku je pokušao nadomjestiti guranjem, ali nije mu uspjela ta taktika.
Robert: Protivnik je bio dobar i obojica smo imali dosta kondicije. Ja sam se dobro pripremio i dobro se nosio s njim. Odradili smo atraktivan meč u kojem sam pobjedio i zadovoljan sam.

vidović
Koji je sljedeći turnir  na kojem ćete sudjelovati?
Mihael: Idemo u Vukovar sada u subotu i boriti ću se protiv boksača iz Slovenije. Međunarodni je turnir ja sam spreman i vidjeti ćemo. Mislim da ću pobjediti.
Valentin: Ja boksam s dečkom iz Slavonskog Broda. Pobjedio sam ga dva puta i mislim da ću i ovaj put.
Robert: Ja ne idem u Vukovar, ali imamo turnir u Osijeku za dva tjedna i neznam još protivnika, ali znam da ću biti odlično pripremljen.

Koliko često trenirate, koliko odricanja traži boks?
Mihael: Treniram svaki dan i boks je jako je zahtjevan sport i fizički i psihički. Nemam nikada tremu u mečevima i volim ovaj sport. U boksu sam se u potpunosti pronašao. Potrebna su odricanja što se tiče društvenog i noćnog života, ali isplati se.
Valentin: Treniram svaki dan barem sat i pol. Jako je zahtjevan sport. Imam program po kojem radim i također jako volim boks i ne bi bio ovdje da to nije tako.
Robert: Neki bogati društveni život teško je uskladiti. Pogotovo sada u našoj dobi kada su izlasci na redu, a mi ne možemo svaki vikend van kako bi očuvali formu. Što se tiče ozlijeda nisam imao neke ozbiljnije. Bili su prisutni bolovi u leđima ali to je lako rješivo i nisam nikada primio neki teški nokaut.

P1090447

Koliko je bitna suradnja s trenerom Robertom Krpanom?
Mihael: Jako je bitna suradnja s njim. On nas je puno toga naučio i on nam je i trener i prijatelj.
Robert: Jako dobro se slažemo. On mi je i otac i to je u nekim situacijama dobro, a u nekima loše.

Planirate li se profesionalno baviti boksom i zarađivati za život od toga?
Mihael: Planiram ići u profesionalni boks. To mi je plan za budućnost. Idem u tehničku školu, ali ne planiram upisati fakultet nego se u potpunosti posvetiti boksu. Želim biti dobar sportaš i uspješan boksač.
Valentin: Ja planiram odraditi dvije godine profesionalno i onda ići za boksačkog suca. U svakom slučaju želim cijeli život ostati u ovom sportu.
Robert: Ja sam ipak mislio još odraditi ovu zadnju juniorsku sezonu i onda se opredjeliti za suca. Mislim upisati fakultet Automatike u Osijeku i to je gotovo nemoguće uskladiti.

Koji su vaši najbolji uspjesi i vaš najteži protivnik?
Mihael: Najveći uspijeh mi je što sam išao boksati za Hrvatsku juniorsku boksačku reprezentaciju i boksao sam s Lukom Prtenjačom koji je bio viceprvak svijeta. Jedini sam u Hrvatskoj koji je uspio pobjediti jednu rundu protiv njega i malo mi je falilo da ga dobijem. Bio sam i prvak Hrvatske i viceprvak i brončani. Imam zlatnu i srebrnu medalju s međunarodnih turnira.
Valentin: Imam dvije brončane, dvije srebrne i od ove godine zlatnu medalju s prvenstva Hrvatske, a najteži protivnik je Franjo Suvalj iz Sesveta i od njega sam izgubio u finalu prvenstva Hrvatske.
Robert: Bio sam dva puta prvak Hrvatske. Na ovom zadnjem turniru u Požegi proglašen sam najboljim tehničarom turnira i to mi puno znači. To je prvi puta da sam na reviji proglašen za najboljega. Dva puta je moj meč proglašen za najborbeniji, ali to nije to, ovo je ipak malo bitnije

Što bi poručili ljudima koji se žele baviti boksom?
Mihael: Prvo morate znati da su potrebna brojna odricanja pa bi trebali razmisliti želite li se baviti ovim sportom. Sport može biti opasan treba boksati pametno i oprezno.
Valentin: Najbitnija je motivacija i ako to želite to ćete i uspjeti.
Robert: Ako želite okušati sebe i kao čovjeka i sportaša svakako trebate probati boks.

TEKST: Tomislav Milanović     FOTO: Tomislav Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn