VINSKI TURIZAM: Predstavljanje Strateškog i akcijskog plana razvoja destinacije turizma vina – Svijet graševine

Datum objave: 08. 11. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – “Svijet graševine obuhvaća kutjevačko, pleterničko i pakračko područje kao tri destinacije vinskog turizma, ali uz to se može  vezati niz drugih sadržaja i tradicijskih manifestacija s vinskim predznakom koje se održavaju u Požeško-slavonskoj županiji. Pri tom će zasigurno, u segmentu razvoja županije kao destinacije vinskog turizma, veliki značaj imati i budući Fakultet turizma i ruralnog razvoja,” rekla je županica Jozić.

U organizaciji Požeško-slavonska županije i Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega održano je predstavljanje Strateškog i akcijskog plana razvoja destinacije turizma vina – Svijet graševine.

Svijet graševine je jedinstveni projekt koji koristi vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, zamišljen kao podrška turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Projekt obuhvaća modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu i Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici te pripremu strateške i upravljačke dokumentacije koja će osigurati održivost projekta. Vrijednost projekta je gotovo 66 milijuna kuna pri čemu je predviđeno EU sufinanciranje od oko 55 milijuna kuna.

“Danas smo predstavili Strateški plan razvoja Požeško-slavonske županije kao destinacije vinskog turizma. To je jedan od segmenata velikog projekta Svijet graševine koji je u realizaciji. Kroz njega opremamo i renoviramo objekte u Pakracu i Pleternici i izgrađujemo brend Svijeta graševine s vizualima i organizacijom pripadajućih promocija.Trenutno se radi i u Pakracu i u Pleternici- u Pakracu će uskoro krenuti rekonstrukcija samog objekta , a u Pleternici su radovi pri kraju i uskoro kreće opremanje.” naglasila je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ Senka Horvat.

“Akcijski plan razvoja destinacije donosimo u trenutku kada je naša prošli akcijski plan, odnosno strategija razvoja koju smo radili 2015. godine gotovo realizirana. Stoga je ovo odličan trenutak da postavimo novu strategiju te vidimo kako ćemo dalje razvijati ove destinacije koje su gotovo uspostavljene, ali i što poduzimati kako bi jačali ovaj projekt, odnosno destinaciju Svijet graševine,” dodala je Horvat.

Projekt Svijet graševine čiji je prijavitelj Grad Pakrac a partneri su Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac , JU Pleternica i TZ Požeško-slavonske županije traje do kraja 2023 godine, a sama strategije najava je i drugih razvojnih aktivnosti, naglasila je požeško-slavonska županija Antonija Jozić. “Ovo je uistinu vrijedan projekt koji, osim temeljne, upravljačke dokumentacije i strateških dokumenata, obuhvaća i dvije kapitalne investicije u Pakracu i Pleternici. Strateški plan Svijeta graševine temelj je na kojem će se dalje razvijati sve ostale atrakcije, vezane uz graševinu i vinski turizma. Govorimo o iznosu od 65 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije, a nadamo se da ćemo dobiti sredstva iz Fonda za sufinanciranje europskih projekata tako da bi komponenata naših proračuna trebala biti zapravo vrlo mala. ” naglasila je županica.

“Ovo je prva faza projekta, pred izradom smo dokumentacije vezano za izgradnju Kuće graševine u Kutjevu. Naime, budući Svijet graševine obuhvaćat će  kutjevačko, pleterničko i pakračko područje kao tri destinacije vinskog turizma, ali na Svijet graševine može se vezati niz sadržaja u našoj županiji, od Grgureva u grad u Požegi do svih drugih običaja i manifestacija, Martinja, Vincelova i svega što se kod nas obilježava. Naravno, vjerujem da će u tom segmentu razvoja županije kao destinacije vinskog turizma itekako veliki značaj imati i budući Fakultet turizma i ruralnog razvoja,” zaključila je županica Jozić.

TEKST: Sanja Pok            FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn