VINCELOVO U POŽEGI – Tradicija i običaji uz zeleno-plave okuse i mirise

Datum objave: 21. 1. 2017. | Kategorija: Gospodarstvo

n

POŽEGA – Požega je danas bila središte eno i gastro bogatstva Hrvatske zahvaljujući manifestaciji “Zeleno-plavo” koja se jubilarnu desetu godinu zaredom održava uz požeško Vincelovo. Na središnjem Trgu Sv. Trojstva, uz vincelovsku vatru i rezanje trsa, ukusnih zalogaja i opojnih plemenitih kapljica nije nedostajalo zahvaljujući domaćinima ali i gostima koji su došli u velikom broju.

U organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije  Udruženja obrtnika Požega, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Turističke zajednice Grada Požege te HGK Županijske komore Požega  i ove su se godine okupili brojni obrtnici iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohtone prehrambene proizvode, tradiciju i običaje. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatska obrtnička komora, Požeško-slavonske županije i Grada Požege. Bogati program na središnjem požeškom trgu započeo je, po tradiciji, paljenjem vincelovske vatre i simboličnim rezanjem trsova, a obrtnici i proizvođači iz 13 županija i 25 gradova predstavili su svoju eno-gastro i turističku ponudu.

“Ciljevi projekta “Zeleno-plavo” su povezati kontinentalnu i jadransku Hrvatsku promovirati vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u turizmu te doprinijeti povećanju potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva kao i podizanju svijesti domaćih potrošača o ovim proizvodima i visokovrijednim namirnicama. Zeleno-plavo iznimno je značajna manifestacija za naš kraj jer se na ovoj manifestaciji već danas razgovara o suradnji za turističku sezonu čime se i ostvaruju ciljevi projekta,” naglasio je predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk.

nn
Okupljene goste i Požežane pozdravio je i gradonačelnik Vedran Neferović, a prigodnim riječima obratio se i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “Postojala je bojazan organizatora da zbog ovih vremenskih prilika neće moći Dalmacija doći u Slavoniju. No ništa ne može spriječiti da se sastanu dobri ljudi i prijatelji, da porazgovaraju i razmijene iskustva, a pogotovo i neke ugovore ili sporazume o suradnji vezano uz ono što Slavonija može pripremiti prema Jadranu za vrijeme turističke sezone ali i tijekom cijele godine. Ovo je stoga prilika za razgovor, za ruku zajedništva. Zeleno-plavo neka traje, zeleno-plavo neka se nastavi razvijati jer time razvijamo i gospodarstvo pa i Hrvatsku u cijelosti,” rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

nnn

Manifestaciju je otvorila državna tajnica mr. sc. Marija Vučković iz Ministarstva poljoprivrede. “Čestitam vam desetu obljetnicu ovog sjajnog projekta koji povezuje jadransku i kontinentalnu Hrvatsku, te potiče potrošnju domaćih ribarskih i kontinentalnih proizvoda, konkurentnost i dohodak. Mnogo toga nas još čeka zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, ministarstvima, lokalnom i regionalnom samoupravom u razvijanju ovog projekta koji će sigurno doživjeti i bolju i uspješniju budućnost,” naglasila je državna tajnica Vučković uz obećanje da će Ministarstvo poljoprivrede raditi još više i još bolje te ubrzati natječaje iz ribarskog programa i programa ruralnog razvoja.

nnnnn

Manifestaciji su nazočili predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, saborski zastupnik Franjo Lucić, voditeljica službe u Upravi za poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva Vlatka Mlakar te brojni drugi gosti i uzvanici.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn