VINCELOVO U POŽEGI – Eno i gastro bogatstvo Hrvatske na jednom mjestu

Datum objave: 23. 1. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

n

POŽEGA – Požega je opet na jedan dan postala središte eno i gastro bogatstva Hrvatske zahvaljujući manifestaciji “Zeleno-plavo” koja se devetu godinu zaredom održava uz požeško Vincelovo.  Na središnjem Trgu Sv. Trojstva, uz vincelovsku vatru i rezanje trsa, mirisnih delicija i opojnih zlatnih  kapljica nije nedostajalo zahvaljujući domaćinima ali i gostima koji su došli u rekordnom broju.

U organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije  Udruženja obrtnika Požega, Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, Turističke zajednice Grada Požege te HGK Županijske komore Požega  i ove su se godine okupili brojne obrtnici iz kontinentalne i jadranske Hrvatske kako bi na jednom mjestu promovirali hrvatske autohotne prehrambene proizvode, tradiciju i običaje. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatske obrtničke komora, Požeško-slavonske županije i Grada Požege. Bogati program  na središnjem požeškom trgu započeo je, po tradiciji, paljenjem vincelovske vatre i simboličnim rezanjem trsova, a uz  zelene i plave delicije te plemenitu kapljicu,  dobro raspoloženje unatoč hladnoći, podigli su tamburaši  TS “Zlatna dolina” i Boris Ćiro Gašparac.

“Ciljevi projekta “Zeleno-plavo” su povezati kontinetalnu i jadransku Hrvatsku  promovirati vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga  povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda u turizmu te doprinijeti povećanju potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva kao i podizanju svijesti domaćih potrošača o ovim proizvodima i visokovrijednim namirnicama. Zeleno-plavo iznimno je značajna manifestacija za naš kraj jer se na ovoj manifestaciji već danas razgovara o suradnji za turističku sezonu čime  se i ostvaruju ciljevi projekta,” naglasio je predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk.

DSC01104

“Veseli me da sam danas ovdje. Preko 220 sudionika, 21 udruženje obrtnika iz 15 županija zastupljeni su ovdje u ovoj ponudi i to govori kako “Zeleno-plavo” raste, to je ono što svi želimo. Ovo je velika prilika da povežemo Jadran s plodnom Slavonijom kako bi se ti proizvodi našli na stolovima u turističkoj sezoni. Za iduću godnu bilo bi dobro da povežemo proizvodnju i evo s novom vladom, kojoj u ime svih obrtnika izražavam i potporu, vjerujem da ćemo to zajedno odraditi kako bi svima bilo bolje. Ovo je jedna od rijetkih prilika gdje na kraju mogu reći – pređimo s riječi na jela!” kratko je pozdravio nazočne predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

DSC01108

Prigodnim riječima gostima i Požežanima obratio se požeški gradonačelnik Vedran Neferović: “Želim vam dobrodošlicu na naš trg i da se u pravom smislu sljubi zeleno i plavo. Živost je velika oko ovih izložbenih mjesta i pozivam i naše Požežane da dođu i kušaju proizvode naših prijatelja koji su dio “slanog” donijeli u našu Slavoniju. Želim vam puno  dobrih poslovnih rezultata u ovoj godini sa vjerom u lakše poslovanje i da se do godine ponovo sretnemo na ovom trgu s još većim zadovoljstvom,” naglasio je gradonačelnik Neferović.

 

DSC01112

Manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednice RH i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. “I danas pokazujemo u Požegi da samo zajedno, spajajući sjever i jug, zeleno i plavo možemo dobiti odgovore kojim smjerom trebamo ići. Sve je veći broj sudionika i ovo je dokaz da i Požeško Vincelovo ali i nadolazeći Dan grada – Grgurevo pretvaraju Požegu u centar  kontinentalnog obrtništva  i turizma. Proizvodimo, zajedno radimo i dajmo prave odgovore i našim proizvođačima i poljoprivrednicima. Vjerujem da će i novi ministri koji će vjerujem surađivati i definirati što trebamo proizvoditi kako bi podigli standard i zaustavili iseljavanje iz ovog dijela Hrvatske. Tu smo, jesmo i bit ćemo i idućih godina jer mi rezervne domovine nemamo,” naglasio je župan Tomašević otvarajući manifestaciju.

TEKST: Sanja Pok   FOTO: S.Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn