UZ DAN OPĆINE JAKŠIĆ – Ivica Kovačević: Dajemo sve od sebe da poboljšamo standard života u našoj sredini

Datum objave: 02. 12. 2014. | Kategorija: Razgovori

P1100451

JAKŠIĆ – Dan Općine Jakšić tradicionalno se obilježava 4. prosinca na blagdan Svete Barbare povodom kojeg će biti otvorenje spomenika poginulim braniteljima, sveta misa i svečana sjednica. Osim o proslavi Dana općine razgovarali smo s načelnikom Ivicom Kovačevićem o planovima za sljedeću godinu i osvrtu na 2014. godinu.

Kako ćete  obilježiti Dan Općine Jakšić?
Jedna od značajnijih obaveza prema poginulim braniteljima s područja Općine Jakšić ovih dana se dovršava, a to je spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i za Dan općine napraviti ćemo njegovo otvorenje. Oko deset sati ćemo otvoriti spomenik zajedno s obiteljima poginulih branitelja, nakon toga nastavljamo sa misom u Crkvi svete Barbare i u 13.00 sati početi će svečana sjednica na kojoj će biti nazočni kolege i prijatelji iz cijele Hrvatske, od načelnika, od svih struktura, udruga, sportskih društava, partnera. Najaviti ćemo i nove projekte i nove zadatke. Bez obzira što sljedeće godina neće biti puno bolja jer je Vlada Republike Hrvatske povećala neoporezivi dio koji će građani osjetiti na svojim plaćama. Općina Jakšić će nakon 21 godine potpast u potpomognuta područja što znači da nećemo vraćati kopletno porez na dohodak. Trebao bi nam se povećati prihod za proračun za sljedeću godinu i nadam se da taj proračun neće imati drastičan pad. Neće biti lako ali i do sada smo se borili realizirali smo niz projekata. Misao vodilja koja vodi mene i Općinsko vijeće je da poboljšamo standard života u našoj sredini i bez obzira na krizu mi ćemo rješavati sredstva iz europskih fondova. Za sve projekte koje smo financirali dobivali smo nepovratna sredstva od 50 do 90 posto. Sada nam se otvara mogućnost sredstava ruralnog razvoja za izgradnju vodovoda, kanalizacija, nerazvrstanih cesta za koja možemo ostvariti do 100 posto nepovratno s tim da od ulaska Hrvatske u EU više nemamo pravo oslobađanja od pdv-a, ali biti će prihvatljiv kao trošak.

Možete li se osvrnuti na prethodnu godinu, koji događaji su bili najznačajniji za Općinu Jakšić?
Mogu reći kako ova godina nije financijski  bila laka kao ni predhodnih par. Osjeti se pad u fiskalnom djelu proračuna zbog te krize koja ne stagnira. Bez obzira na to niz godina smo pripremali projekte i planove koje nastojimo realizirati. U ovoj godini ovih dana će biti gotova kanalizacija naselja Treštanovci financirana sredstvima Ipharda i manjim djelom Općine Jakšić. Investicija je oko 2.9 milijuna kuna bez pdv-a. Moramo ispoštovati sva pravila koja smo potpisali i ja očekujem povrat sredstava do početka proljeća. U ovoj godini smo po prvi puta od Fonda za zaštitu okoliša dobili sredstva za energetsku učinkovitost obiteljskih kuća. Natječaj je proveden, imali smo 20 kandidata od toga je u startu šest otpalo, a za ostale je procedura u tijeku. Svi su prošli bodovnu listu, ako se potpišu svi ugovori više od šesdeset pet posto sredstava biti će im nadoknađeno. Ja očekujem  da bi se radovi mogli izvesti na proljeće što će sve biti u rokovima. Niz godina smo rješavali imovinske odnose i problematiku oko formiranja Gospodarske zone jakšić. Skoro tri godine nakon dobivanja lokacijske dozvole uspjeli smo rješiti sve imovinske odnose i dobili smo građevinsku dozvolu.

U kojoj fazi su radovi na vrtiću u Jakšiću?
Vrtić u Jakšiću gradi se četvrtu godinu. Investicija je velika. Imali smo niz obećanja, ali glavninu sredstava do sada od ukupno 3.2 milijuna izdvojila je općina s preko 2.2 milijuna kuna i nešto malo više od milijuna smo dobili od Ministarstva regionalnog razvoja. U ovoj godini nismo dobili nikakva sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja. Stavljeni smo u neku ladicu pored svih obećanja ministara i pomoćnika. Mi smo ispoštovali sve do sada, ali vjerojatno nismo dovoljno “dobri ili lijepi” pa nismo dobili sredstva. Vrtić je trenutno u fazi unutrašneg uređenja, postavljene su sve instalacije, odrađeni su nadbetoni i nastavljaju se radovi na postavljanju unutarnje rasvjete i završetku grijanja.

Imali ste problemi s građevinskom dozvolom za izgradnju prilazne ceste do vrtića?
Nakon niza vremena dobili smo ugovor sa agencijom i izvođačem radova za izgradnju prilazne ceste do vrtića, ali u međuvremenu nam je istekla građevinska dozvola i nismo krenuli u početak izgradnje. Kada ishodimo građevinsku dozvolu za koju očekujem da ćemo dobiti do kraja prosinca, mogli bi čim vremenski uvjeti dozvole krenuti u gradnju ceste koja je duljine oko 150 metara s nogostupom i odvodnjom površinskih voda. Imamo još niz građevinskih dozvola s kojim bi mogli imati problema na projektima kanalizacija Svetinja, kanalizacija Tekić, vodovod Tekić, vodovod Cerovac i Granje i kanalizacija Cerovac i Granje. U ovoj godini kao ni u predhodnoj nije bilo natječaja kandidiranje za sredstva. Najava je da će ih navodno biti u prvom kvartalu iduće godine, ali naići ćemo na probleme jer nam tada opet neke građevinske dozvole ističu.

Koji su vam primarni planovi za 2015. godinu?
Primarni plan je završenje vrtića i stavljanje u funkciju do jeseni 2015. godine. Osim prijave za sredstva Ministarstva regionalnog razvoja, prijavili smo se i za sredstva Ministarstva znanosti i obrazovanja i sporta za opremanje vrtića što je oko 200 tisuća eura bez pdv-a, prošli smo dva kruga eliminacije. Natječaj je trebao biti ovo ljeto, ali ove godine ga neće biti zbog nedostatka sredstava u proračunu RH. Najava je da će natječaj biti krajem veljače 2015. godine. U planu za sljedeću godinu je da se odradi jedan dio komunalne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, plinske mreže i elktrifikacije i prve trafostanice na Gospodarskoj zoni Jakšić. Gospodarska zona nužna je ne samo novim investitorima nego i postojećim obrtima i trgovačkim društvima koja funkcioniraju u svojim dvorištima i u budućnosti da bi se razvijali oni moraju krenuti u gradnju svojih proizvodnih ili uslužnih pogona u gospodarskoj zoni. Imamo neke naznake za partnere za obnovljive izvore energije partnera koji bi gradili  jedno bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije i toplinske energije.

Koliko će vrtić olakšati život djece i njihovih roditelja?
Od 2003. godine Općina Jakšić financira smještaj djece u požeškim vrtićima i glavni problem je prijevoz djece. Ovako će se olakšati financijsko stanje obiteljima djece jer će smanjiti putne troškove i znatno će im biti olakšano. Također svi oni koji do sada nisu imali uvjete moći će svoju djecu smjestiti u vrtić.

Što bi poručili građanima uoči Dana Općine Jakšić?
Želim svima da ostvarimo puno bolje okruženje u našoj općini, puno bolje dojmove, pripreme i aktivnosti za nadolazeće generacije da ostanu živjeti u ovoj sredini, a ne da se grupiramo u velikim centrima koja će naša ruralna područja ako se ne nastavimo boriti pojesti. Čestitam svih građanima Dan općine, a u nadolazećem blagdanskom razdoblju puno zdravlja, uspjeha i puno bolju financijsku situaciju svima nama!

TEKST: Tomislav Milanović    FOTO: T. Milanović

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn