UVOĐENJE EURA – Rezime glavnih datuma i što treba napraviti

Datum objave: 12. 7. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

Danas, 12. srpanj 2022. Vijeće Europske unije (EU) donosi odluku o usvajanju eura u Hrvatskoj (ulasku u Eurozonu kao 20. članica).

Ovo su najvažniji datumi:

5. rujna 2022.*,započinje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti
* odnosno prvi ponedjeljak u mjesecu koji slijedi nakon mjeseca u kojem će proteći trideset dana od dana objave odluke Vijeća EU o usvajanju eura,

1. siječnja 2023. euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u RH

1. siječnja 2023. do 14. siječnja 2023. traje razdoblje dvojnog optjecaja (koriste se i kune i euro)

1. siječnja 2024. prestaje obveza dvojnog iskazivanja cijena

Vi i vaše uvođenje eura:

Gotovinu u kunama možete mijenjati u euro, cijelu slijedeću godinu. Ne zaboravite starije i djecu (ušteđevine u madracima, koverte od zubić vile i slično)

Ugovore (o radu, najmu, zakupu, kreditu) ne morate mijenjati u euro. To će se automatski “pretvoriti” u euro po zadanom tečaju konverzije.

Ako imate WEB shop i još niste krenuli raditi prilagodbu (dvojno iskazivanje cijena) vjerojatno dobro kasnite ili ste zakasnili jer su programeri “rasprodani” – radi uvođenja eura, naravno.

Sve izvještaje o prodaji, nabavi i slično koje imate namjeru koristiti za upravljanje tvrtkom i usporedbe s prijašnjim razdobljima, trebate prebaciti u eure. Za ovo imate vremena do kraja godine.

HNB je napravila vrlo detaljna i jasna objašnjenja što morate napraviti i kada. Opisali su detaljno i što će se raditi i kako s gotovim novcem. Pođite na njihovu stranicu, naći ćete ih sve.

Pročitajte sve navedeno, ako već niste i napravite si plan aktivnosti koje morate napraviti.

IZVOR: edukacije.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn