UPRAVNI ODJEL ZA EU INTEGRACIJE – Predstavljeni otvoreni natječaji i natječaji u najavi za obrtnike, poduzetnike i poljoprivrednike

Datum objave: 30. 5. 2016. | Kategorija: Gospodarstvo

DSC08480

POŽEGA – Gradonačelnik Požege Vedran Neferović i pročelnik Upravnog odjela za europske integracije Marko Šostar danas su na konferenciji za novinare prezentirali otvorene natječaje i natječaje u najavi za poduzetnike i obrtnike.

Gradonačelnik Neferović govorio je projektima Grada Požege koji su spremni za  prijavu na prigodne natječaje koji će biti objavljeni. “Mi smo za brojne projekte pripremili gotovo kompletnu dokumentaciju – od onih koji su etapno već u realizaciji te novih, najznačajnijih koji nas tek očekuju. Za nas je to prvenstveno  rješenje Poduzetničkog inkubatora u Industrijskoj ulici za kojeg imamo građevinsku dozvolu gdje čekamo koncem srpnja mogućnost kandidiranja i prijave. Odmah po objavi natječaja mi ćemo ići s prijavom kako bi Poduzetnički inkubator u Požegi što prije zaživio i nadamo se potpori za njegovu izgradnju kako bi u realizaciju išli tijekom 2017. godine. Do tada vjerujem  da će se rješiti i problemi vezani uz određene imovinsko-pravne odnose u području Industrijske zone koji se sada nalaze u nadležnosti DUUDI-a. Uz to, osim Gradskog muzej koji je već prijavljen i očekujemo ponovo mogućnost prijave, tu su i drugi natječaji u projektima koje imamo i koje očekujemo tijekom ove godine,” rekao je gradonačelnik dodajući kako je Grad kroz Upravni odjel za europske integracije otvoren za svaku vrstu pomoći svim zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima.

Pročelnik Upravnog odjela za europske integracije predstavio je niz otvorenih te natječaja u najavi za koje detaljne inforacije svi zainteresirani mogu dobiti u uredu Upravnog odjela, Trg Svetog Trojstva 11 u Požegi. “Kada govorimo o poduzetnicima i obrtnicima koji pripadaju u skupinu malih i srednjih poduzeća njihove mogućnosti financiranja su u izgradnji novih objekata, u rekonstrukciji već postojećih objekata, u opremanju  svojih proizvodnih kapaciteta s novim pogonima s opremom i novom tehnologija, s ulaganjima u inovcije i razvoj svojih proizvoda, nastupe na domaćim i međunarodnim sajmovima te ulaganje u promotivne aktivnosti. Što se tiče poljoprivrednika njihove mogućnosti su najviše vidljive  u izgradnji novih objekata, rekonstrukciji već postojećih, ulaganju u poljoprivrednu mehanizaciju, u jednogodišnje i više godišnje nasade, u sustave navodnjavanja te nabavu opreme za proizvodnju i preradu voća i povrća. To su stvari koje su prihvatljive u poljoprivredi u nekim slučajevima i do 100 posto sredstava, ali to se uglavnom odnosi na mlađe poljoprivrednike. Naime, minimalna potpora kod poljoprivrednika je 50 posto ali ovisi o tome na kojem području  se nalazi, da li je ekološki proizvođač i da li je mladi poljoprivrednik do 39 godina starosti,” pojasnio je pročelnik Šostar.

DSC08481

Dodaje kako je Upravni odjel za europske integracije imao preko 250 stranaka koje su tražile informacije o mogućnostima financiranja od strane EU. Njih 40 bili su poduzetnici i obrtnici, 40 OPG-a, 20 udruga, 7 institucija, 70 stranaka s upitima o mogućnostima energetske obnove obiteljskih kuća te 40-ak zainteresiranih klijenata koji ne pripadaju u nijednu od navedenih skupina. “Svima je bila pružena savjetodavna pomoć  o mogućnostima prijave na najtečaje iz EU fondova te nacionalnih izvora financiranja te su bili informirani u slučaju pojave natječaja u skladu s njihovim potrebama,” rekao je Šostar.

“Pozivam sve poljoprivrednike, obrtnike, sve zainteresirane za razvoj poduzetništva u gradu Požegi na suradnju s Gradom i našim odjelom. Postoje kapaciteti i mogućnosti prezentacije po podjednim skupinama kako bi ih se uputilo u sve što mogu u ovom trenutku kandidirati, povući sredstva, olakšati poslovanje i ići u pravcu novih zapošljavanja,” poručio je gradonačelnik Neferović.

TEKST: S. Pok   FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn