UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – O plodonosnoj godini na izmaku i planovima za još raskošniju iduću

Datum objave: 15. 12. 2018. | Kategorija: Razgovori

POŽEGA – UO Plesna radionica Ilijane Lončar plesno će zaključiti još jednu godinu oplemenjenu, kako i dolikuje vrsnim Ilijaninim plesačima, brojnim priznanjima, nastupima i nagradama. I odmah potom krenut će u realizaciju brojnih planova, u organizaciju brojnih plesnih manifestacija i novih projekata na radost plesača i sve brojnije publike koja konačno prepoznaje ponuđenu pedagošku kvalitetu, ljepotu pokreta i izvrsnost stvaranja. Više o svemu rekla nam je Ilijana Lončar.

Krenimo od nagrada i nastupa, bilo ih je nemali broj ?
Da, posebno nam je drago da smo u početku ove naše 18 sezone, pred kraj smo te punoljetne sezone uspjeli osvojiti nagradu za najuspješniji plesni nastup u suvremenom plesnom izričaju mladih na Trešnjevačkim plesnim susretima s koreografijom Metamorfoza. To nam je doista bilo ugodno iznenađenje s obzirom na veliku konkurenciju. Nosimo to kao lijepu uspomenu, ali isto tako i realizaciju našeg gostovanja u Češkoj na njihovom 32. nacionalnom susretu mladih plesača gdje smo odlazak zaslužili kao predstavnici hrvatske amaterske scene prema izboru Hrvatskog sabora kulture čiji smo dugogodišnji članovi. Plesačice Anamarija Jakoubek i Lea Majski moje srednjoškolke koje plešu gotovo deset godina u Plesnoj radionici zaslužile sa svojim duetom “Licem u lice” nastup u Češkoj, pri čemu je Ministarstvo kulture omogućilo to gostovanje i snosilo troškove puta.

Jednako značajna je i nastup na gala večeri s dvoje mališana na 12. Hrvatskom natjecanju suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska na koje redovno idemo s nekoliko plesača. Uvijek nastojim da budu i plesačice i plesači kako bi i malobrojni dječaci bili na natjecanju jer još uvijek ima malo dječaka, a drago mi je da Plesna radionica uvijek ima nekoga dječaka koji je izuzetno talentiran. U najmlađoj A kategoriji predstavili su se tako Iva Marjanović kojoj je to bilo prvo natjecanje i Petar Galović. Bio je to njegov drugi nastup na ovom natjecanju i oboje su izabrani za nastup na gala večeri što je za te najmlađe kategorije jedina nagrada.

Upravo mi se to sviđa da djeca do deset godina nemaju nagrade u smislu prve, druge i treće jer je u njihovom psihofizičkom razvoju jako važno ne razmišljati na taj natjecateljski način. Djetetu u toj dobi teško je kasnije objasniti zašto se njegov rad nije nagradio medaljom, peharom ili sličnom nagradom. Lakše je to objasniti nešto starijoj djeci tako da smo u B kategoriji imali dvije predstavnice Martu Matošević i Hanu Krpan. Izuzetno su se hrabro predstavile u B kategoriji od 11 do 13 godina. Ta kategorija je puno zahtjevnija jer se radi unaprijed zadana koreografija tako da se taj materijal mora precizno pripremiti. Pleše se prvo zadana, a onda slobodna koreografija.

Što ćete pamtiti iz ovog prosinca, koji nastup i gostovanje?
Tijekom prosinca uvijek volimo biti gosti onima koji nas pozovu. Mjesec je započeo s gostovanjem na Festivalu malih plesnih formi u Zagrebu u Centru za kulturu Travno gdje Udruga ples i dijete DaCi Hrvatska organizira susret kao festival svih članica. Bilo je 12 članica udruge, a mi smo imali čast zatvoriti cijeli festival s desetominutnim nastupom. Iva Marjanović je oduševila i osvojila svojim šarmom, Marta Matošević i Larisa Zelenbaba jednako su uspješno izvele koreografiju “Volim Pariz”, a naše tri najiskusnije plesačice Hana Krpan, Lea Majski i Anamarija Jakoubek predstavile s triom. Naša Laura Lončar, koja je sada studentica Kineziološkog fakulteta i nastavila je plesati, došla je da otpleše svoj solo te je zatvorila cjelokupnu večer. Solo je, treba i to reći, dio njenog velikog performansa koji je izvela na ovogodišnjem Šibenskom ljetu na Tvrđavi Barone, a bila je pozvana otplesti čak 15 minuta svog autorskog programa na što smo jako ponosni.

Plesna radionica ustoličila je brojne plesne manifestacije u Požegi. Kakvi su planovi?
Već dugi niz godina, a 19- ta će godina kako radim u Požegi, organiziramo međunarodni festival plesa, Požeški plesokaz. Ove godine pokazala se potreba širenja na treći festivalski dan i u budućnosti Plesokaz će trajati tri dana. Kontinuirano slavimo i Međunarodni dan plesa, 29. travnja kada nastojim oživjeti vanjske lokacije u sklopu projekta Go out and dance. Obišli smo nekoliko požeških lokacija no još imamo puno ideja. Tako namjeravamo iduće godine, po uzoru na Aurea Fest, oživljavanje prostora na bivšem atletskom stadionu. Posebno sam ponosna na rast projekta “Svi na plesnu predstavu” koji je edukacijskog karaktera i poziva profesionalne plesne predstave. Ove godine bile su četiri plesne predstave i sve su bile odlično posjećene.

Zimska produkcija gotovo je pred vratima, čime ćete obradovati svoju publiku?
Iako u znaku broja 13 sigurni smo kako će sve biti baš kako i pripremamo. 13. Zimska produkcija nosi naziv Plesni kreatorij i obuhvaća naš petomjesečni rad ispunjen kreativnošću i radošću zajedničkog stvaranja. Pripremamo 13 koreografija, a produkciju planiramo 26. i 27. siječnja. Tada će svih 130 plesača u kazalištu odraditi tri izvedbe i željno čekamo prikazati nove koreografije. Dvije od njih izvest će naše najstarije grupe pretpremijerno 21. prosinca kada idemo u goste u Kazalište Virovitica našim redovnim gostima na Plesokazu, plesačima Kulturnog centra Virovitica i sudjelovat ćemo na njihovoj Božićnoj proslavi.

Požeški Plesokaz je pravi brend i uvijek donosi nešto novo, što nas očekuje u novom izdanju ovog prepoznatljivog i vrlo posjećenog festivala ?
U završnim je pripremama 18. Plesokaz koji je planiran od 1. do 3. ožujka. Prijave su u tijeku i već se javilo 15 ansambala, a ubačen je treći festivalski dan s posebnom temom. Prva večer bit će posvećena plesnim školama i jedinoj plesnoj akademiji, onoj u Zagrebu. Želimo prikazati obrazovnu plesnu vertikalu u Hrvatskoj. Pozvali smo sve plesne odjele pri glazbenim školama u Hrvatskoj, tu su uključene i one najmlađe Vukovar, Vinkovci, potom Koprivnica, Čakovec, iz Dalmacije Šibenik, Zadar i mnogi drugi. Druga večer bit će posvećena klasičnom baletu i suvremenom plesu, a treća hip hopu. Preporučujem svima da dođu vidjeti i mlade učenike i studente, polaznike škola i akademija. Istaknula bih uz to i vrlo popularne plesne radionice tijekom Plesokaza koje će voditi Aleksandra Mišić diplomirana plesačica suvremenog plesa i to u petak i subotu, te Brazilac Diego Siqueira vodit će radionicu hip hopa. Posebno sam sretna zbog programa dobrodošlice jer dolazi profesionalna nova predstava ansambla Liberdance “Personas”.

Što je planirano u sklopu sve popularnijeg projekta “Svi na plesnu predstavu” i obilježavanja Međunarodnog dana plesa?
U povodu Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade Zagrebački plesni centar u suradnji s Kliker platformom dolazi s predstavom Escape Room za više razrede osnovne škole koja je bazirana na računalnim igricama i načinima upotrebe računala Predstava će biti izvedena 28. ožujka na sam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. U sklopu kazališnog programa “Treća je dječja” 20. travnja dovest ćemo još jednu plesnu predstavu, a ovaj puta dolazi nešto posebno i nekada viđeno u našem kazalištu. To je predstava doživljajnog kazališta za bebe i roditelje “Gdje su nestale čarapice” Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke. Roditelj s bebom dolazi na pozornicu i dio je te predstave. Nakon toga slijedi Kontakids radionica za roditelje i djecu u našoj dvorani. Potom nam slijedi Međunarodni dan plesa i “Go out and dance”. Iduće godine bit će to 28. travnja, a pozvat ćemo sve plesne klubove, grupe i studije plesa iz naše ali i susjednih županija i to na bivšem atletskom stadionu. Na sam Dan plesa, 29. travnja, namjeravam krenuti s projektom “Zaplešimo pod odmorom” i to tako da u jednoj osnovnoj školi zaplešemo pod školskim odmorom. Namjera mi je da svake godine u projekt uključimo drugu osnovnu školu. Pred kraj sezone, sredinom lipnja organizirat ćemo 19. Godišnju produkciju, a očekuje nas i kraj projekta “Svi na plesnu predstavu” kada će nam doći Studio za suvremeni ples s predstavom za šire slojeve publike “Djevojke u ljetnim haljinama volim”. Puno je toga pred nama i veselimo se izazovu kreativnog truda, druženja i realizacije svih projekata.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok / UO PR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn