UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Laura Lončar: Plesom postižem mir u mislima

Datum objave: 13. 4. 2017. | Kategorija: Razgovori

laura 1

POŽEGA – Mlada po godinama, no prava veteranka po 15. godišnjem plesnom stažu, plesačica Plesne radionice Ilijane Lončar, Laura Lončar, predstavljat će Plesnu radionicu i svoj grad na 9. međunarodnom natjecanju mladih plesnih umjetnika OPUS 1, koje će se 15. travnja održati u Slovenskom narodnom kazalištu Celje. Laura putuje s autorskom koreografijom “Mir u mislima” koja je odabrana u konkurenciji 27 autorskih koreografija iz brojnih zemalja svijeta. Ovaj umjetnički izazov bio je povod za razgovor s Laurom.

Laura, Plesna radionica opet se sprema na put, o čemu je riječ?
Idemo na produženi vikend u Sloveniju – na 9. međunarodno natjecanje mladih plesnih umjetnika OPUS. Plesna radionica Ilijane Lončar već tradicionalno sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju koje se održava u organizaciji Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne aktivnosti i regionalne podružnice Celje. Natjecanje ima svake godine različite teme, a tema ovogodišnjeg Opusa je “Have a dream and do it”. Morali smo napisati tekst i složiti koreografiju koja se naslanja na temu. U B i C kategoriji u kojoj sam i ja selektirano je putem poslanog videa 27 autorskih koreografija, od čega je u B kategoriji odabrano 15 – natjecat će se plesači iz Belgije, Austrije, Španjolske, Hrvatske, Poljske, Danske, Finske, Irske, Južne Afrike i zapravo diljem svijeta, vjerujem kako je riječ o jakoj konkurenciji. Ja sam na natjecanje prošla s koreografijom “Mir u mislima/ Peace of mind” i radujem se odlasku iako je riječ i o velikoj odgovornosti.

opus2017eng

Uz zadanu temu “Have a dream and do it”, što te još nadahnulo za tu koreografiju, koju poruku želiš da tvoj plesni pokret prenese gledateljima?
Snovi mogu biti nepresušan izvor ideja i inspiracija, oni predstavljaju povlačenje iz stvarnosti u stanje istraživanja i spoznaja. Moja ideja je bila da neugodu, nemir, strah, paniku, užas, taj raspon negativnih osjećaja koje nosimo tijekom života, kako na javi tako i na snu, uklopim u temu. Prikazala sam unutarnju borbu koju svaki čovjek ima. Često se borimo protiv tih intenzivno negativnih osjećaja, a unutar sebe, izvan sebe, želimo postići mir, unutrašnji sklad i ravnotežu. Prikazala sam pokretom tu borbu, izazov, oslobađanje od strahova, od eksplozivne kulminacije do postizanja mira u sebi, mira u mislima.

Puno plešeš solo, puno si plesala u timu. U čemu je razlika?
Kada nas je više to je timski rad, uvijek moramo paziti kako bi krenuli zajedno, u isto vrijeme, moraš paziti na osjećaj zajedništva. Kad si sam, najvažnije je opustiti se i izbaciti sve ono što imaš spremljeno u tijelu, bar meni je tako.

laura

Ima li nakon toliko godina na sceni treme?
Ima, Ima. bili smo nedavno na TREPS-u u Zagrebu, na sceni nisam bila dugo vremena i doista sam osjetila pravi strah, tresla sam se iza scene do početka. Naime, nisam preko pola godine bila na sceni i to je utjecalo na taj osjećaj straha. No, kada sam stala na scenu, sve se vratilo, ponajprije onaj užitak u plesu i bilo je super!

Kakvi su planovi kada je u pitanju ples?
Nisam još ni sama sigurna. Razmišljam vrlo ozbiljno o plesnoj akademiji u Zagrebu, no imam još godinu dana za razmišljanje pa ćemo vidjeti hoće li se to doista i ostvariti.

Pretpostavljam kako je mentorica i majka Ilijana oduševljena tim razmišljanjima.
Nadam se da je tako, u svakom slučaju, velika mi je podrška.

Logično je kako je upravo Ilijana imala veliki utjecaj na tvoje plesne sklonosti i razmišljanja, no kada je došao trenutak u kom si sama sazrijevajući osjetila da je ples baš ono što tražiš?
Majka me nikada nije forsirala. I tu je nastala jedna pauze, gdje sam nakon deset godina intenzivnog plesanja, gostovanja i vježbanja odlučila stati. No, cijelo vrijeme sam bila kod kuće, ništa nisam radila, bez treninga i vježbi i bilo mi je grozno! Tada sam jednostavno shvatila kako volim plesati, kako moram plesati i kako je to svijet kojem pripadam.

Razmišljaš o akademiji. Vjerujem kako ti je jasno iz majčinog iskustva i iskustva drugih vrhunskih plesačica i plesača s kojima se zahvaljujući Plesnoj radionici susrećeš, kako je to u konačnici doista ” kruh s devet kora”. Jesi li spremna na taj izazov?
Da, znam. Možda čak još i nisam u potpunosti spremna. Možda mi se razmišljanja oko akademije promijene, ali svakako ću ostati na ovaj ili onaj način u plesu pa ćemo vidjeti. Svjesna sam kako je rad poput onog u Plesnoj radionici težak, odgovoran i počesto nezahvalan jer ljudi još uvijek ne razumiju na pravi način ples, zašto se to radi i zašto moja majka to radi. Ja se nadam kako sam se približila onoj osnovi, srži plesa. Ples mi stvarno pomaže da sve ono što se pojavljuje u tvojoj glavi s odrastanjem, sve što te koči, problemi i strahovi, sve sam to prešla jedino stoga što sam se upustila u ples i plesom to izbacila iz sebe, taj bijes i nepoznanice.

Za nastup u Sloveniji si spremna. Što očekuješ?
Natjecateljski je karakter i mi smo vrlo dugo na tom natjecanju. Naši plesači su prolazili dobro, ja nisam. No, ako ništa drugo, nadam se kako će me izabrati za dalje, za nastup u Murskoj Soboti gdje je isto vrlo vrijedno i lijepo natjecanje. Naravno da su vrijedna iskustva koja stječemo na natjecanjima, ali očekivanja uvijek postoje, dobro je znati kako su tvoj rad i njegova kvaliteta prepoznati na pravi način.

TEKST: Sanja Pok      FOTO: S. Pok/ UO PR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn