UGOVOR O SUFINANCIRANJU – Novoj Gradiški 400 tisuća kuna iz Fonda za razvoj turizma za “Vrata Slavonije”

Datum objave: 03. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

ILOK/NOVA GRADIŠKA – U okviru Dana hrvatskog turizma, održanih, po prvi puta na “kontinentu”, u gradu Iloku, gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić, potpisao je s ministrom Cappellijem još jedan ugovor o sufinanciranju. Riječ je o turističkom projektu Centar za posjetitelje “Vrata Slavonije”, nastalom u suradnji Grada i Turističke zajednice, za koji je, u prvoj fazi, iz Fonda za razvoj turizma, odobrena potpora od 400 tisuća kuna. Predmet ulaganja prijavljenog projekta je adaptacija i multimedijalno opremanje zgrade “Starog zatvora”. Svečanom potpisivanju nazočile su, uz gradonačelnika, zamjenica Ivana Trupina i direktorica TZ Nova Gradiška, Dinka Matijević.

Novih 400 tisuća kuna iz Fonda za razvoj turizma stiže u gradski proračun Nove Gradiške. Potvrdili su to, u okviru Dana hrvatskog turizma u Iloku, potpisom, prvi čovjek Grada, saborski zastupnik Vinko Grgić i ministar Gari Capelli. Riječ je o odobrenoj potpori namijenjenoj adaptaciji i multimedijalnom opremanju zgrade “Starog zatvora” u Novoj Gradiški, uz Crkvu Svete Terezije zasigurno najprepoznatljivijem simbolu Grada, prostoru iznimne kulturno-povijesne vrijednosti, ali i još uvijek nedovoljno iskorištenom resursu. Cilj adaptacije zgrade smještene u najstarijoj gradskoj jezgri je “njeno korištenje” za potrebe Centra za posjetitelje “Vrata Slavonije”, buduće kulturno-mistično-turističke atrakcije Nove Gradiške koja bi, obnovom u skladu s konzervatorskom studijom, zadržala svoj izvorni oblik, a prostor “ispunila” novim, tehološki suvremenim sadržajima.

Na temelju povijesnih činjenica, plan je, u zatvor smjestiti zatvorenike-duhove/holograme koji bi gostima “pričali” priču o zločinu, suđenju i izdržavanju kazne. Uz ulazni desk na kojem bi posjetitelje s dobrodošlicom dočekivali zatvorski stražari u replikama starih krajiških uniformi, informacijski i edukacijski prostor ispunjen info panelima sa svim potrebnim turističkim informacijama i ponudom Grada, ali i cijele Slavonije, presjek novogradiške povijesti-od osnutka grada do danas, sa zanimljivim činjenicama, legendama i znamenitim osobama, Centar bi , u skladu s projektnom idejom, imao i suvenirnicu i kušaonicu, uređene zatvorske ćelije-samice, terasu za ugostiteljske sadržaje, pozornicu sa displayom na kojoj se može organizirati prigodan program, takozvani living history, ali i degustacije vina, rakije i ostalih gastro specijaliteta Slavonije, te sanitarne čvorove dostupne i prilagođene i osobama smanjene pokretljivosti. Posebnu zanimljivost prostora i projekta činila bi i ulaznica, osmišljena kao propusnica za kretanje i sudjelovanje u igri ” Bijeg iz zatvora”.

Uz najnovije ICT tehnologije, postere i holograme, jedinstvenu “povijesno-tehnološku” priču pratit će i sofisticirani smart audio sustav koji će glazbom i zvukovima upotpuniti turistički doživljaj, jer upravo je to ono što traže suvremeni gosti. Uz javnu, prezentacijsku i edukacijsku namjenu, Centar će imati i funkciju praćenja turističkih podataka, upravljanja atrakcijama, sadržajima i aktivnostima na lokalnoj razini, te dugoročno, postati i ključna informacijsko-polazišna točka za sve turiste regije Slavonija. Ideja kompleksnog ali i iznimno kreativnog projekta je pretvoriti prostor nekadašnjeg starog zatvora u središnje mjesto susreta tradicionalnog i suvremenog, kulture i turizma, promijeniti odnos građana prema kulturno-povijesnoj baštini grada, te, u konačnici, osnažiti i osigurati lokalni ali i regionalni gospodarski rast i razvoj. Nakon višemjesečnog studioznog pripremanja i osmišljavanja projekta, potpisivanje ugovora označilo je početak prve faze duge i kompleksne turističke priče. S nestrpljenjem čekamo otvaranje “Vrata Slavonije”!

TEKST: Simonida Tarbuk        FOTO: Facebook TZGNG

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn