U ZAJEDNIŠTVU SADA KAO I 1991. – Biciklistički maraton Dubrovnik – Vukovar

Datum objave: 12. 9. 2021. | Kategorija: Sport

SLAVONSKI BROD – Biciklistički maraton je organiziran u znak sjećanja na policijske službenike i hrvatske branitelje koji su Domovini, sudjelujući u Domovinskom ratu dali ono najvrijednije, svoje živote.

Regionalni klub IPA Međimurje organizirao je biciklistički maraton od Dubrovnika do Vukovara, kojom prilikom su umirovljeni i aktivni policijski službenici, vozili dionice kroz županije u kojima su međimurski i varaždinski policijski službenici aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu.

Ova biciklistička avantura duga oko 800 kilometara, započela je 5. rujna u Dubrovniku, te su neumorni biciklisti odvozili osam dionica, prošavši kroz mnoga mjesta Lijepe Naše (Ploće, Metković, Trinj, Sinj, Knin, Korenica, Topusko. Novska, Slavonski Brod) sa odredištem u Vukovaru 12. rujna.Na ovakav način, prisjetili su se svojih radnih kolega, policijskih službenika i hrvatskih branitelja koji su u Domovinskom ratu dali ono najvrijednije, svoje živote.

Sedmoricu odvažnih biciklista te logistiku (predsjednika i tajnika IPA Međimurje), u Slavonskom Brodu je dočekao načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić i predsjednik IPA Policijske uprave brodsko-posavske Ivica Đaković, iskazavši im dobrodošlicu. Kratki odmor su iskoristili za obilazak znamenitosti Grada Slavonskog Broda. Zajedno su zapalili svijeću na spomen obilježju ispred zgrade Interventne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske u znak sjećanja na poginule policijske službenike hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

U zajedništvu sada, kao i prije 30 godina kada su zajedno branili Vukovar prisjetili su se ratnih stradavanja. „Biciklistički maraton smo organizirali u spomen na posljednju skupinu policijskih službenika, policajaca Policijske uprave Varaždinske (u sastavu koje je tada bila Policijska uprava Međimurska), kada je 11. rujna 1991. godine, krenula iz Čakovca i Varaždina, prema Vukovaru, kako bi pomogli u obrani grada i okolnih naselja. Radi se o Postrojbi koja je dana 11. rujna 1991. godine sa 185 pripadnika, upućena na smjenu dotadašnje Zasebne postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Veći dio pripadnika je zarobljen, te nikada nećemo zaboraviti naše poginule i nestale radne kolege policijske službenike“,naglasio je predsjednik IPA Međimurje Darko Dragičević.

Dvojica biciklista koji sudjeluju u maratonu su također iskusili zarobljeništvo i neprijateljske logore, te im je posebno važno sudjelovati u ovom maratonu „Da se ne zaboravi“ i sjetiti se tih dana i junaštva hrvatskih branitelja policijskih službenika, koji su tada imali važnu ulogu prve obrane Republike Hrvatske.

Maraton je organiziran u partnerstvu s  Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Županije varaždinske, uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i IPA Sekcije Hrvatske.

TEKST: S. P./ PU BP       FOTO: brodsko-posavska-policija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn