U SUSRET KONGRESU PODUZETNICA JUGOISTOČNE EUROPE: Mirela Glavaš, idejna začetnica projekta „Grad-prijatelj ženskog poduzetništva“

Datum objave: 07. 3. 2017. | Kategorija: Razgovori

zg3

NOVA GRADIŠKA – Iako, zbog iznimnog interesa, nećete osobno moći prisustvovati prvom i najvećem okupljanju poslovnih žena regije koje 8.ožujka, uz Međunarodni dan žena, u Zagrebu organizira Virtualni poduzetnički centar , nikada nije kasno da se i same okušate u poduzetničkim vodama. Preporuka je to i Mirele Glavaš, uspješne novogradiške poduzetnice, vlasnice i direktorice tvrtke „Kontoar d.o.o“, koja će, nakon svečanog prijema kod Predsjednice Republike i gradonačelnika grada domaćina, Milana Bandića, na Kongresu premijerno predstaviti projekt „Grad-prijatelj ženskog poduzetništva“.

Iza nje je 25 godina uspješnog rada i poslovanja na području računovodstveno-knjigovodstveno financijskih usluga, ali i kontinuirano ulaganje u vlastito znanje i stručnost ,zbog čega je upravo njena tvrtka danas jedan od vodećih knjigovodstvenih servisa u Slavoniji. Kao vlasnicu i direktoricu male obiteljske tvrtke „Kontoar“ poznaju je svi Novogradiščani, ali i sve brojniji poduzetnici i obrtnici iz zemalja Europske unije s kojima uspješno surađuje. Vjerujući u društveno odgovorno poslovanje, kao i mogućnost kreiranja boljeg i drugačijeg vlastitog mikrokozmosa, okušala se i u volonterskoj ulozi zamjenice gradonačelnika za gospodarstvo. Supruga je i majka, članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i Woman in Adria brenda za ambiciozne žene, te autorica projekta „Grad prijatelj ženskog poduzetništva“ , sjajnog izvoznog proizvoda za koji su interes pokazale brojne europske zemlje, a koji će službeno i premijerno biti predstavljen na Kongresu poduzetnica Jugoistočne Europe. O tome kako se nametnuti i uspjeti u svijetu muškaraca, gospodarskim perspektivama, ulozi lokalne vlasti u razvoju poduzetništva, te, prije svega, afirmaciji i osnaživanju žena, što je i glavni cilj prvog Kongresa poduzetnica regije, razgovaramo s Mirelom Glavaš.

Iako poduzetništvo imate u „malom prstu“, iako je iza vas značajan broj uspješno realiziranih, manjih ili većih projekata, vjerujem kako je sudjelovanje na Kongresu poduzetnica Jugoistočne Europe, u organizaciji Virtualnog poduzetničkog ženskog centra, novi veliki izazov, ali i potvrda uspješnosti. Kako ste u čitavoj priči od samog početka, najpozvaniji ste da nas upoznate s osnovnim ciljevima najvećeg skupa uspješnih poslovnih žena koji će, simbolično, 8.ožujka, biti organiziran u Zagrebu?
Iako žensko poduzetništvo nema tradiciju u gospodarstvu ovog dijela Europe, donedavna globalna recesija donijela je i nove odnose na tržištu rada, ali i sve veći broj žena koje su, kroz vlastite novoosnovane tvrtke i obrte, stvorile same sebi i radna mjesta. Neki podaci govore kako se proteklih godina u Hrvatskoj njih oko 50-ak tisuća, odlučilo za poduzetništvo. I mada se stvari puževim korakom mijenjaju, prepreke za uspjeh i probitak žena u svijet poduzetništva još uvijek postoje. Želeći mijenjati percepciju javnosti i rušiti uvriježene predrasude, cilj Kongresa je, prije svega, promicanje ženskog poduzetništva. Onih koje su tek krenule s poslovanjem, ali i onih afirmiranih i na tržištu prepoznatih. Želja organizatora je svim sudionicama pružiti kvalitetne informacije o mogućnostima poduzetništva, izvorima financiranja, tehnološkim mogućnostima, ali ih i upoznati s brojnim inspirativnim pričama o uspjehu. Osim toga, upoznati se, ali i razmijeniti iskustva s poduzetnicama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Rumunjske i Bugarske-poslovna je prilika koja se ne propušta. Shvaćajući važnost umrežavanja, te prije svega, kontakata, Kongres će, osim toga, ponuditi i jedinstveni poduzetnički „speed date“ na kojem će sudionice u svega nekoliko interaktivnih minuta , dobiti priliku predstaviti se kolegicama iz zemalja Jugoistočne Europe, ali se i upoznati s poduzetničkim kretanjima na području regije.

zg2

U vrijeme kada se baš svaki -kulturni, sportski, a prije svega, edukativni sadržaj “masno” naplaćuje, sudjelovanje na Kongresu je potpuno besplatno. Dovoljno je bilo tek ispuniti službenu prijavu i na vrijeme se prijaviti, što su aktualne,ali i brojne buduće poduzetnice, itekako prepoznale. Što nas i tko sve očekuje na Kongresu?
Da je riječ o iznimno važnom događaju, ali i društveno relevantnoj temi o kojoj ne govorimo dovoljno, potvrđuje i visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović i potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, Marine Dalić. Kongres će, u ime organizatora, otvoriti Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra i autorica sjajnog priručnika „Ja ( ne) mogu biti poduzetnica“, a sudionicama će se obratiti i dr.Michael A.Lange, direktor hrvatskog ureda Zaklade Konrad Adenauer. U radnom dijelu Kongresa o „ženi na prvom mjestu“ govorit će gošća iz Srbije, Dragana Jovanović, renomirana regionalna life and healt „coacherica“, o poduzetništvu i konceptu cjeloživotnog učenja Mirsada Mehremić, s međunarodnog sveučilišta u Sarajevu, o značaju motivacije i primjerima dobre prakse-Ljubica Kostić Bukarica, predsjednica asocijacije poslovnih žena Crne Gore, dok će na pitanje „što nas čeka ako žene zaista postanu ravnopravne“ odgovoriti Siniša Prugovečki, osnivač i direktor tvrtke „Metroteka d.o.o“.

Osim što ste sudionica, na Kongresu ćete biti i govornica, i to, ni manje ni više, nego neposredno nakon ministrice Dalić, a prije predsjednice Republike?
Iznimna mi je čast što ću u društvu toliko sjajnih i uspješnih žena predstaviti projekt Grad-prijatelj ženskog poduzetništva čija sam idejna začetnica. Riječ je o, mogu sada slobodno reći, izvoznom proizvodu za koji je interes pokazalo već nekoliko zemalja Europske unije, među kojima i Njemačka, projektu u kojem sam objedinila vlastito znanje, iskustvo, ali i činjenicu što sam žena. Za više detalja morat ćete ipak malo pričekati, jer projekt će premijerno biti predstavljen upravo na Kongresu.

zg

Iako se pomaci prema ravnopravnijem društvu, te prije svega ravnopravnijem odnosu muškaraca i žena vide, još uvijek smo jako daleko od postizanja pune jednakosti.Žene,možda jesu uspješne, ali na rukovodećim su mjestima i dalje, uglavnom muškarci, koji, osim toga, za isti posao, dobivaju veću plaću nego žene.Što je još potrebno za afirmaciju ženskog poduzetništva?
Na prvom mjestu-dostupnost podrške i potpora kojima se potiče razvoj poduzetništva, a onda i opredijeljenost lokalne vlasti, koja, itekako može stvar pogurati i ubrzati. Tu je, onda, ili prije svega, hrabrost i odlučnost, spremnost na cjeloživotno učenje i kontinuirano ulaganje u vlastito znanje i nove vještine, bez kojih nema uspjeha, kao i čvrsta motivacija bez koje bolje da u posao i ne ulazite. Sve su to važne sitnice s kojima će vas upoznati svaka uspješna poduzetnica, jer njihove priče o počecima međusobno su vrlo slične. Važno je, osim toga, pratiti što se događa oko vas, gdje leže mogućnosti i prilike, ali i na koje je sve načine moguće doći do potrebnih početnih sredstava, ali i biti spreman na „krvavi „ rad. Upravo su to informacije koje svakodnevno pružam svojim klijentima, ali i svima onima koji se žele okušati u poduzetništvu, informacije do kojih će moći doći i sudionice Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe. Jer, kako reče nepoznati autor-„biti poduzetnik znači živjeti nekoliko godina na način na koji nitko ne želi, da bi mogao provesti ostatak života na način na koji većina ne može“.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: facebook

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn