U POVODU DANA HRVATSKE OBRTNIČKE KOMORE – Zvonko Martinović iz Prekopakre dobitnik obrtničkog priznanja „Zlatne ruke“

Datum objave: 02. 7. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

PAKRAC – Zvonko Martinović iz Prekopakre, član Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika i vlasnik “Obrta elektroinstalaterska radionica”, dobitnik je najvećeg državnog obrtničkog priznanja – statue „Zlatne ruke“ s Poveljom koje su mu 1. srpnja u Zagrebu uručili Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Zvonko je u struci od završetka srednjoškolskog obrazovanja, početkom sedamdesetih godina, a obrtnik je od 1989. godine. “Naravno da je lijep osjećaj i da godi kada čovjek dobije ovakvo veliko priznanje jer je to potvrda da je prepoznat i na neki način nagrađen dugogodišnji rad. Kroz Udruženje sam prošao praktički kroz sve strukture i bio sam aktivan, a sigurno je da i u našem Udruženju postoje obrtnici koji su isto tako, možda i više zaslužili ovo priznanje. Ja mogu reći da sam sretan jer cijeli život radimo posao koji volim, a k tome sam već 30 godina obrtnik. Dakle radim za sebe i sam sam sebi gazda. Iako imam sve uvjete za mirovinu, još radim, aktivan sam jer, Bogu hvala, služi me zdravlje, a kroz život sam navikao raditi tako da ja bez toga ni ne mogu. Na kraju, bolje mi je raditi i pomagati djeci nego badavaniti,” rekao je Zvonko koji je tako postao prvi obrtnik s područja Pakraca i Lipika koji je dobitnik ovog najvišeg obrtničkog priznanja.

Zvonko Martinović rođen je 26.11.1950. godine u obitelji koja je živjela od prihoda majstora – obrtnika i ponešto od poljoprivrede. Radni vijek počeo je sredinom sedamdesetih kao elektroinstalater u virovitičkoj “Munji”, da bi se nakon nekoliko mjeseci vratio kući, u Prekopakru i Pakrac, nastavivši posao u Zanatsko-uslužnom poduzeću “Jedinstvo”. Godine 1989 odlučio je pokrenuti vlastiti elektroinstalaterski obrt. Ubrzo se svojim radom izborio u Pakracu i Lipiku za mjesto na tržištu. Još 1994. godine, pri kraju Domovinskog rata, u kojem je sudjelovao kao branitelj od početka, vratio se elektroinstalaterskom obrtu u koji je, radeći uz oca, stigao i njegov sin Hrvoje.
Zvonko Martinović je u sklopu obrta otvorio u Pakracu i trgovinu elektromaterijalom i kućnim potrepštinama pa je stvorio ugledan i cijenjen obiteljski obrt u kome je do mirovine radila supruga, a sada rade sin i kćer. Upravo od njih očekuje da će i nastaviti obiteljsku obrtničku tradiciju. Zvonko je obnašao dužnost člana Skupštine HOK-e, predsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika, te bio i ostao član Skupštine i Upravnog odbora Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika. U tekućem mandatu ponovno je izabran za dopredsjednika Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika. Uz obnašanje dužnosti u komorskom sustavu, bio je aktivan sudionik svih projekata, a za sudjelovanje u njima dobio je priznanja Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, kao i Povelju HOK-a.

Zvonku su statua „Zlatne ruke“ s Poveljom uručene na svečanoj Akademiji u povodu obilježavanja Dana HOK-a. Akademiji je nazočila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a uz Zvonkove kolege obrtnike, Akademiji je nazočila i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

TEKST: S. P.       FOTO: Grad Pakrac

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn