U GRADU BEĆARCA – Sve je spremno za 3. Ljetni tamburaški kamp!

Datum objave: 18. 3. 2024. | Kategorija: Scena

PLETERNICA – I ove godine Pleternica će, kroz još jedan Ljetni tamburaški kamp biti centar izvrsnosti tamburaške glazbe. Prijave za novo izdanje priče koja objedinjuje glazbu, prijateljstvo, motivaciju otvorene su od 19. ožujka do 30. travnja 2024. godine, a program i popratne sadržaje predstavili su voditeljica JU Pleternica Jasna Hoffmann, voditelj glazbenog dijela kampa Saša Botički i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Ljetni tamburaški kamp pod okriljem Javne ustanove Pleternica, krenuo je 2022. godine i jedna je od aktivnosti na tragu brendiranja Pleternice kao grada bećarca, za koju organizatori žele da postane tradicija. Uz Javnu ustanovu Pleternice u organizaciju su uključeni Grad Pleternica, TZ Grada Pleternice te Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga na čelu s predsjednikom, požeškim profesorom Sašom Botički koji je voditelj glazbenog dijela Kampa. Financijsku podršku dalo je i Ministarstvo kulture i medija RH.

Ove godine kamp će se održati od 12. do 18. kolovoza, a osluškujući želje zadovoljnih polaznika dobri domaćini već su pripremili cijeli program. “Treću godinu za redom nadograđujemo se na temelju svih pozitivnih komentara koje smo dobili od naših polaznika.Ove godine pripremili smo cjelotjedni kamp, sedam dana čistog uživanja u tamburaškoj glazbi. Aktivnosti su na tragu onih od prethodnih godina, zadržali smo osnovu uz određene novitete. Kao i prethodnih godina polaznici će sedam dana razvijati svoje znanje sviranja tambure uz stručnu i profesionalnu podršku profesora,” najavila Jasna Hoffmann, voditeljica JU Pleternica koja je, uz Grad Pleternicu i TZ Grada Pleternice zadužena za ukupnu organizaciju kampa vezano uz smještaj i popratne sadržaje.

“Osim ovog stručnog dijela, pripremili smo i niz fakultativnih aktivnosti i sadržaja koje smo dodatno proširili na izlete, na samo na području naše već i na susjednu Brodsko-posavsku županiju, a u pripremi su i izleti izvan granice zemlje.” dodala je.

“Kao i protekle dvije godine ne odstupamo puno od glazbenog dijela koji se već u početku pokazao kao vrlo dobar. Tamburaški kamp je zamišljen kao centar izvrsnosti tamburaške glazbe gdje će doći djeca s određenim predznanjem koje će usavršavati i družiti se sa vršnjacima koji imaju iste glazbene interese. Prošle godine imali smo 60 prijava, ako budemo imali toliko prijava podijelit ćemo ih u dva orkestra po uzrastu kako bi kroz sedam dana svi dobili najkvalitetniju obuku te da polaznici mogu što više naučiti.” naglasio je Saša Botički.

Radi se i individualni dio sa odabranim nastavnicima, a ove godine planirani su profesori Mira Temunović iz Subotice, Damir Butković iz Slavonskog Broda, Antun Adžić iz Požege, Igor Kudeljnjak iz Križevaca, Vice Zidrum iz Zagreba, Martin Marjanović iz Kaptola i Saša Botički iz Požege.
“Tamburaški kamp hvale vrijedna je projekt i odlična nadogradnja na naš Muzej bećarca i se ono što mi radimo i ono što kroz cijelu godinu živimo te daje tome jednu posebnu notu. Jer, kada se uz ovo što radimo uključi struka i kada se uključe mladi, kada ono najvrjednije što imamo prenesemo na naše mališane, onda zaista ovaj kamp izvrsnosti dobiva puni sjaj.” rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

” Ponosna sam da svake godine rastemo, osluškujemo potrebe naših polaznika i profesora i gledamo kako možemo još više popraviti i još kvalitetnije odraditi ovu priču te još više umrežiti, ne samo naše gospodarstvenike, sve dionike s područja našeg grada, već i s područja susjednih županija.Izlete smo pripremili uz podršku Ministarstva kulture, gdje će naši polaznici ići u susjedne zemlje, tako da će, osim što je kamp postao međunarodan, dobiti još jednu novu dimenziju. To umrežavanje, zajednički rad na kvaliteti vrlo je važan za očuvanje baštine i tamburaške glazbe, ne samo u Slavoniji već i šire. Ovo je velika priča, ne samo za nas, već i za cijelu Hrvatsku,” rekla je gradonačelnica Pleternica Marija Šarić.

Zadnje večeri kampa polaznici će stečeno znanje pokazati na završenom koncertu. Kontakt javna.ustanova@pleternica.hr.

TEKST: Sanja Pok              FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn