TZ GRADA PAKRACA – U prvih šest mjeseci ove godine u Pakracu ostvareno povećanje noćenja za 40 posto

Datum objave: 16. 8. 2018. | Kategorija: Gospodarstvo

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PAKRAC – Ljepota prirode, kvaliteta gastronomije, sadržajnost kulturnih i povijesnih dobara privlače veliki broj gostiju u pakrački kraj.Turistička zajednica grada Pakraca bilježi posjet turista gotovo iz cijelog svijeta. Prema statistici noćenja najviše gostiju stiže dolaze iz Italije, Češke, Austrije, Njemačke, Španjolske, Portugala i Makedonije. Prosječan boravak je do tri dana, dok domaći gosti, koji stižu iz svih krajeva Hrvatske znaju ostati i dulje.

“Pakrac je bogat prirodnim i društvenim atrakcijama te ima odlične predispozicije za razvoj sportsko – rekreativnog, kulturnog, eno-gastronomskog o vojnog turizma. Trenutno su najzastupljeniji sadržaji škola u prirodi i team building. Zbog događanja u novijoj povijesti, Domovinski rat  koji je započeo upravo u Pakracu, imamo i mnoštvo posjetitelja u „Muzeju vojne i ratne povijesti. Isto tako moram spomenuti i kulturni turizam, Pakrac je grad sa dva Muzeja, uz ranije spomenuti muzej, imamo i Muzej grada Pakraca koji isto tako bilježi pozitivan trend u dolascima posjetitelja,”ističe prednosti turističkih blagodati pakračkog kraja Gabriela Sabo Seleši, voditeljica TU TZ Grada Pakraca.

Osim bogate kulturno-prirodne baštine, ono što Pakrac u turističkom smislu ima su: ljudi, običaji, tradicija, bogata povijest, multikulturalnost, što su odlični temelji da ovaj dio Hrvatske poželjna kontinentalan destinacija. “U Pakracu je bila aktivna prva hrvatska kovnica novca. Od 1256. godine do 1260. godine upravo na pakračkom području se kovao Slavonski banovac. A on je i  poslužio kao inspiracija autorima današnjem hrvatskom novcu. Također netaknuta priroda, čist zrak, šetnice i izletišta su glavni adut. Imamo zaista predivna izletišta na području Pakraca, čak četiri – Čantalo, Matkovac, Da-Bar i naše najposjećenije izletište Omanovac. Svako izletište je specifično i jedinstveno na svoj način i nudi različite sadržaje;:od ribolova, sporta, relaksacije do etno doživljaja, ovisno o potrebama posjetitelja. Sve se nalazi u blizini grada, a opet se moguće na kratko maknuti i gradske gužve,” naglašava Gabriela Sabo Seleši, voditeljica TU TZ Grada Pakraca.

20031783_1547154875358400_5849025239057981983_n

U 2017. godini Pakrac je zabilježio dvije tisuće dolazaka te 4.800 noćenja. Ta brojka iz godine u godinu raste, kao i povećanje smještajnih kapaciteta pakračkog kraja za goste koji ga otkrivaju ili mu se iznova vraćaju. Tomu u prilog govori činjenica da za prvih 6 mjeseci ove godine bilježe povećanje noćenja za oko 40 %, u odnosu na isto razdoblje u 2017.godini, što pokazuje značajan pozitivan trend. Isto tako, veliki broj posjetitelja se odlučuje na jednodnevan posjet Pakracu, te je u 2017. godini zabilježeno 10.000 posjetitelja.

Na području grada Pakraca registrirana su četiri smještajna objekta: Hotel Pakrac, u kojemu je, uz smještaj, zaokružena i odlična domaća gastronomska ponuda, apartmani „Ariana“ i „Domaći“ te planinarski dom „Omanovac“,  koji raspolažu s 83 ležaja visoke kvalitete i udobnosti. Gosti mogu boraviti u smještajnim kapacitetima čiji je raspon lokacija od samog centra Pakraca pa do planinarskog doma na 655 nadmorske visine gdje zaista možete provesti aktivan odmor ili samo uživati u predivnoj prirodi zapadne Slavonije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA NN

Pakrac će biti uskoro i stjecište jednog od najvećih sajmova kontinentalne Hrvatske „Slavonski banovac“. Ovaj daleko poznati sajam danas objedinjuje najbolje iz Zapadne Slavonije (ali i  šire) nudeći svim posjetiteljima užitak brojnih sadržaja vezanih uz turizam, gastronomiju, tradicijske obrte i gospodarstvo parkačkog kraja. Ove jeseni Slavonski banovac održat će se po deseti, jubilarni put.

“Slavonski banovac  iznimna je manifestacija na kojoj se može u punom smislu riječi doživjeti i okusiti sve sadržaje Pakraca, upoznati tradicionalnu kuhinju našeg kraja, ali i  cijele Slavonije, otkriti zašto je danas Pakrac među prvim gradovima u Hrvatskoj po razvoju poduzetništva, ali i kontinentalnog turizma. Ove godine u Pakracu obilježavamo 200 godina obrtništva, što dovoljno govori koliko je duboka i sadržajna tradicija našeg kraja u razvoju vlastitih poslovnih projekata, što rezultira dobrom poduzetničkom klimom i porastom broja zaposlenih.” izjavila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca pozivajući sve zainteresirane posjetitelje da u svojim kalendarima rezerviraju 20. listopada datum za posjet zapadnoj Slavoniji.

TEKST: S. P./S. Dropulić       FOTO: D. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn