TZ BRODSKO POSAVSKE ŽUPANIJE: Sve prepoznatljivija kontinentalna destinacija i još jedna uspješna, nagradama potvrđena godina

Datum objave: 20. 11. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Uz niz vrijednih nagrada struke, kontinuirano ulaganje u turističku infrastrukturu i sve značajnjiji broj novih, gostima zanimljivih sadržaja, slijedeći dobre trendove Turistička zajednica Brodsko posavske županije i aktualnu će godinu zaključiti na pravi način – dočekujući goste i putnike namjernike s bogatim i raznovrsnim programom Adventa na cijelom svom prostoru.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022.g. u Brodsko-posavskoj županiji sustav eVisitor je evidentirao 53% više dolazaka turista u odnosu na 2021.g, a evidentno je i da raste broj agencijskih organiziranih dolazaka i to za 119% u odnosu na prethodnu godinu, a porast od 31,5 posto bilježi i broj noćenja, kako domaćih, tako i stranih gostiju. Uz, još uvijek, relativno novi vizualni identitet predstavljen 2021.godine, niz vrijednih nagrada struke, rezultat je to i kontinuiranog ulaganja u promociju destinacije, kvalitetu sadržaja i obogaćivanje raznolikosti prostora koji se, itekako, može pohvaliti s bogatim prirodnim, kulturno povijesnim ali i eno-gastro potencijalima.

Uz sve prepoznatljivije, nacionalno etablirane tradicionalne manifestacije, pozitivnim trendovima doprinijela je i nekolicina novoosnovanih Turističkih zajednica, među kojima se posebno ističe rad Meridiane Slavonice koja pokriva područje Općina Brodski Stupnik, Oriovac i Nova Kapela. Da je, uz stalan support županijske turističke zajednice, turizam priča koju je potrebno stalno obogaćivati, ali i da uspjeha nema bez kreativnih pojedinaca, potvrdile su nagrade “Suncokret ruralnog turizma” koje su, ove godine, s pravom zaslužili Eko etno salaša Savus i KUD Matija Antun Relković za Ribarske večeri u Davoru, u kategoriji “Ruralno turističkih projekata”. Riječ je o ljudima, stoji u obrazloženju nagrade, s idejom i vještinom predstavljanja vlastitih priča na drugačiji, atraktivan način koje su rezultirale poticanjem zapošljavanja, čuvanjem tradicije, te, prije svega, stvaranjem dodane vrijednosti isticanjem donedavno skrivenih prirodnih ljepota, kao i promicanjem i poticanjem ekološke proizvodnje i izvornosti kao temelja održivog razvoja ruralnih područja.

Posebno raduje činjenica kako i stanovništvo sve više postaje svjesno da, ono što smo do jučer smatrali običnim i sve prisutnim u našim dvorištima, itekako ima i može imati predznak zanimljivog turističkog proizvoda, što su potvrdile manifestacije poput Zalaska sunca u vinogradu, sjajan proizvod TZ Meridiana Slavonica i sve kvalitetniji program srednjovjevoknog sajma u Cerniku. Vodeći se tom idejom, prostor Turističke zajednice Brodsko posavske županije tijekom 2022. obogaćen je nekolicinom novih, sjajnih sadržaja, od kojih svakako treba izdvojiti suvremeni kompleks gradskih bazena u Novoj Gradiški, interpretacijski centar Ivane Brlić Mažuranić u kući Brlić u Slavonskom Brodu, novu nezaobilaznu adresu za sve zaljubljenike u bajke i moderne putnike, kao i “svježe” otvorenu Adrenalinsku šumu Bebrina, turističko-rekreativni park na površini od dvije tisuće četvornih metara prepun atrakcija za sve željne dobrih avantura, poput zip-line i stijene za penjanje visoke 10 metara.

Uz značajna ulaganja u cikloturizam i adrenalinske sadržaje, kao i bogatu kulturno-povijesnu baštinu, Brodsko posavska županija pozicionirala se i kao područje sve prepoznatljivijih manifestacija na koje rado navraćaju gosti iz cijele regije, ali i susjednih zemalja. Odnosi se to, prije svega, na Novogradiško glazbeno ljeto, manifestaciju dugu više od dva desetljeća koja se od ove godine pozicionirala i kao najveći ljetni open air festival regije, a u stopu ga prate i Slavonskobrodski Mega bikers susreti i CMC festival, kao i zaljubljenicima u domaće gastro specijalitete, sve omiljenije Ribarske večeri u Davoru.

Kako je Slavonija, a posebno prostor Brodsko posavske županije, neodvojiv od na daleko poznate, iznimno ukusne tradicijske ali i moderne gastronomije, valja podsjetiti i na, među gostima, sve popularnije Ranč Ramarin, mjesto koje spaja ljubav prema ugostiteljstvu i konjima, nudeći putnicima namjernicima, bijeg od užurbane svakodnevice, bogatu trpezu ali i brojne aktivnosti, kao i Eko etno selo Staru Kapelu s nekoliko autohtonih slavonskih domaćinstava, poput Tucine kuće, Stričevog grunta, Tunjine i Pavine kuće u kojima će vas boravak lansirati direktno u živote naših baka i djedova. Riječ je o, kažu svi oni koji su odmor od gradske vreve potražili u Staroj Kapeli, istinskom komadiću raja na zemlji i idealnoj stress free zoni u kojoj se možete potpuno opustiti jer mjesto je to s tek 15-ak stanovnika i bez signala za mobitel.

U mirisima i okusima slavonskog stola svi istinski “foody-i” mogu uživati na više mjesta, u objektima objedinjenim pod brendom “Okusi graničarskog Posavlja” koji vas, uz već spomenute Ranč Ramarin i Staru Kapelu, čekaju i na salašu Savus u Bukovlju, imanju Kereković u Živikama, hotelu Stupnički dvori u Brodskom Stupniku, Slavonskom biseru u Novoj Gradiški, Ribarskoj kući u Lužanima. Kako pravog putovanja, onog na kojem se stvaraju uspomene, nema bez kvalitetnih suvenira, boravak u Brodsko posavskoj županiji valja završiti posjetom Slavonskom dućanu u Novoj Gradiški, jedinstvenom prostoru prepunom autohtonih tradicijskih proizvoda vrijednih ruku obrtnika i poduzetnika ovog dijela Slavonije.

Sve to, ali i još puno više, svakako su razlozi da navratite u Brodsko posavsku županiju koja će uspješnu godinu završiti i brojnim sadržajnim Adventima prepunim kulturno-zabavnih događanja po mjeri malih, velikih, avanturista, hedonista, solo putnika i obitelji. Stoga, svakako otkrijte ovaj čarobni dio kontinent i dobro došli u Brodsko posavsku županiju!

TEKST: S. Tarbuk                FOTO: TZ BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn