TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Suncokret ruralnog turizma

Datum objave: 02. 5. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Za nagradu Suncokret ruralnog turizma ove je godine prijavljeno 138 projekata od kojih je odabrano 59 najboljih iz cijele Hrvatske.Iz Brodsko- posavske županije nagrade su osvojili EKO ETNO SALAŠ SAVUS – u kategoriji “Ruralno turistički projekti” brončanu povelju i KUD “MATIJA ANTUN RELKOVIĆ” RIBARSKE VEČERI U DAVORU – u kategoriji “Ruralno turistički projekti” Posebno priznanje za promociju slatkovodnog ribarstva u turizmu .

Svečana ceremonija dodjele nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske održana jer u Cavtatu u sklopu 5. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu. Ovo je događanje, koje se održava već deveti put, postalo tradicionalno. Iz godine u godinu otkriva svijetu sve više atraktivnih ruralnih destinacija, promovira tradicijske sadržaje, povezuje najznačajnije projekte, proizvođače, događaje i zanimljivosti, čuva izvornost, vodi računa o održivosti i što je najvažnije stvara nove proizvode ruralnog turizma. Ove je godine prijavljeno 138 projekata i ocjenjivačkoj komisiji je bilo jako teško odabrati 59 najboljih iz cijele Hrvatske. Na svečanosti su bili prisutni predstavnici znanstvenih institucija, turističkih zajednica, ministarstava, državnih institucija – ministrica poljoprivrede i izaslanica premijera Marija Vučković, direktor HTZ Kristjan Staničić, Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”, koji su i dodijelili nagrade nagrađenima te drugi gosti i uzvanici.

Poduzetnici, obrtnici, udruge, OPG-i, turističke zajednice te jedinice područne i lokalne samouprave natjecali su se u osam kategorija: turistička seljačka (obiteljska) gospodarstva, tradicijska (ruralna) domaćinstva, tradicijska (ruralna) gastronomija, vinski turizam, craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Iz Brodsko- posavske županije nagrade su osvojili; EKO ETNO SALAŠ SAVUS – u kategoriji “Ruralno turistički projekti” , brončana povelja,KUD “MATIJA ANTUN RELKOVIĆ” RIBARSKE VEČERI U DAVORU – u kategoriji “Ruralno turistički projketi” dobili su Posebno priznanje za promociju slatkovodnog ribarstva u turizmu.

Dobitnici nagrada Suncokret ruralnog turizma ljudi su s idejom i vještinom predstavljanja vlastitih priča na drugačiji, atraktivan način. Rezultat njihovih projekata je poticanje zapošljavanja, razvoj ruralnog turizma i gospodarstva, čuvanje tradicije i edukacija. Isto tako, oni stvaraju dodanu vrijednost u današnjem turizmu, isticanjem donedavno skrivenih prirodnih ljepota i ostalih povijesno kulturnih te gastro sadržaja. Pritom svakako valja spomenuti i promicanje i poticanje ekološke proizvodnje i izvornosti kao temelja održivog razvoja ruralnih područja.

TEKST: S.P.                FOTO: TZ BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn