TZ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Okusi hrvatske tradicije – Sporazum o projektnoj suradnji

Datum objave: 15. 9. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – TZ Brodsko-posavske županije na Ranču Ramarin u Garčinu bila je domaćin sjednice Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije na kojoj se razgovaralo o predstojećim aktivnostima i potpisao novi Sporazum o projektnoj suradnji turističkih zajednica na realizaciji projekta čiji je cilj predstaviti gastronomsku tradiciju i proizvode koji predstavljaju doživljaj “za dušu i tijelo”

U susret Nacionalnoj manifestaciji Dani okusa hrvatske tradicije koja će se, u više od 100 ugostiteljskih objekata nosioca istoimenog standarda s područja 16 hrvatskih županija, od 17. studenog do 3. prosinca 2023. godine, održati po četvrti puta, Turistička zajednica Brodsko posavske županije ovih je dana bila domaćin sjednice Savjeta projekta . Uz razgovore o predstojećim aktivnostima, na sjednici je potpisan i novi Sporazum o projektnoj suradnji turističkih zajednica na realizaciji spomenutog projekta.

Kako je definirano Sporazumom suradnja Turističkih zajednica ostvaruje se u cilju zajedničkog promicanja, razvitka i unapređenja ponude lokalnih tradicijskih jela, proizvodnje i ponude tradicijskih namirnica i proizvoda u ponudi ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi hrvatske tradicije, njihovog međusobnog umrežavanja radi zajedničkog tržišnog pozicioniranja te edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti usmjerenih na sadržajnije prepoznavanje Hrvatske kao gastronomske i enološke destinacije temeljene na lokalnim raznolikostima i posebnostima koje stvaraju uvjete za razvoj novih nacionalnih i lokalnih eno-gastronomskih turističkih proizvoda. Sporazumu je pristupilo 12 županijskih turističkih zajednica: Bjelovarsko-bilogorske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije,Krapinsko-zagorske županije, Ličko-senjske županije, Međimurske županije, Požeško-slavonske županije, Sisačko-moslavačke županije, Varaždinske županije, Virovitičko-podravske županije,Vukovarsko-srijemske županije te Zagrebačke županije.

4. Dani okusa hrvatske tradicije u restoranima nosiocima standarda gostima i gastro znalcima će, kroz trotjedno trajanje, svakodnevno nuditi dva različita menija sastavljena od najmanje tri slijeda lokalnih tradicijskih jela. Novost je da će se ove godine uz meni obvezno služiti i čaša pića. Svoju ponudu restorani će oblikovati po vlastitom izboru i po promotivnim cijenama u rasponu od 15 do 30 eura.

U planu je da ovogodišnje izdanje manifestacije, osim restoranske ponude tradicijskih jela, upotpuni i desetak zanimljivih eno-gastronomskih događanja, od kulinarskih radionica i prezentacija, do stručnih predavanja na temu tradicijske hrane. Okusi i mirisi lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina, pića i „domaćih“ poljoprivrednih proizvoda, kako piše na službenoj stranici projekta, doživljaj su za „dušu i tijelo“, doživljaj koji osvaja i ispunjava. Susresti se s njima znači upoznati bogatstvo i raznolikost koja je s jedne strane nastala iznenađujućom jednostavnošću pripreme i domišljatošću seoskih domaćica uz kućna ognjišta, ili s druge strane osobitim kulinarskim umijećem i vještinama u građanskim, gospodskim i plemenitaškim dvorskim kuhinjama. I jednima i drugima šarm je u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice, a upravo je to ono što gosti od destinacije traže.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: TZ BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn