TURISTIČKA ZAJEDNICA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE: Odlični rezultati u prvom dijelu godine

Datum objave: 18. 4. 2023. | Kategorija: Gospodarstvo

SLAVONSKI BROD – Da kontinent postaje sve privlačniji stranim ali i domaćim gostima, pokazuju i najnoviji statistički podaci.Informacije o tržištima, kao i turistička statistika evidentirane u e – Visitor sustavu na web stranici Hrvatske turističke zajednice, pokazuju da je Brodsko – posavska županija od svih županija u Hrvatskoj zauzela drugo mjesto, odnosno indeks od 176,05 ili 76,05 posto više noćenja turista u odnosu na prethodnu godinu za isto razdoblje

Zahvaljujući kontinuiranom radu, osmišljavanju novih sadržaja kao i redovnom pojavljivanju na svim relevantnim turističkim sajmovima, prostor Turističke zajednice Brodsko posavske županije sve je primamljiviji domaćim ali i stranim gostima. Potvrđuju to i najnovije službene statistike prema kojima je Brodsko posavska županija zauzela drugo mjesto od svih hrvatskih županija po broju noćenja turista ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle 2022. U odnosu na lani kada je ostvareno 8519 noćenja, ove je godine u županiji, u istom periodu, realizirano ukupno 14.998 noćenja. Od ostvarenih 14. 998 noćenja za prvo tromjesečje, strani turisti su ostvarili 6452, a domaći 8.546 noćenja. Ispred ove županije veći rast noćenja bilježi jedino Vukovarsko srijemska županija.

Kada je riječ o zabilježenim dolascima turista, Brodsko posavska županija je na petom mjestu u Hrvatskoj s ostvarenim indeksom od 154,61 ili 54,61 posto više dolazaka u odnosu na prethodnu godinu za isto razdoblje. Svi ovi podaci govore da je ova županija danas poznata kao destinacija kulturnog, aktivnog i ruralnog turizma, ali i raj za gurmane s autohtonom kuhinjom i okusima baziranim na zdravim lokalnim namirnicama. Brodsko – posavska županija najvećim je dijelom ruralni prostor, udaljena niti dva sata od Zagreba, a istovremeno daleko od gužvi, kutak zelenog raja u kojem se može uživati u interakciji s prirodom. Bogata tradicionalnim i urbanim manifestacijama tijekom cijele godine, sjajan je izbor za ljubitelje kulturnih i povijesnih sadržaja. Sve atraktivne lokacije locirane su najviše desetak kilometara od izlaza s autoceste – od tek otvorenih OPG do onih s dugom tradicijom u ruralnom prostoru poput Stare Kapele, eko- etno sela, vinske ceste i vinorodna područja Brodskoga Stupnika, salaša Savus u Bukovlju, do ranča Ramarin u Garčinu, Kuće dide Tunje u Oprisavcima, ali i mnogih drugih koji privlače goste iz čitavog svijeta. Ukoliko volite biciklirati, destinacija je ovo premrežena sa tridesetak biciklističkih staza koja nudi priliku za uživanje i cijelom dužinom Save u prekrasnoj prirodi zaštićenog područja bogate flore i faune.

Uz sve prisutan ruralni ugođaj, zanimljnivost ove županije predstavljaju i njeni urbani dijelovi-gradovi Slavonski Brod i nešto manje od 50-ak km udaljena Nova Gradiška. U glavom gradu županije, Slavonskom Brodu nikako ne treba zaobići njegov središnji trg na kojem je i još uvijek relativno nova turistička atrakcija- kuća Brlić – dom slavne spisateljice , najdulji korzo u Slavoniji, kao i jedna od najljepših tvrđa Europe, dok će zaljubljenici u kulturu i povijesti zasigurno uživati u jedinstvenom arheološkom biblijskom postavu iz Svete zemlje u Cerniku, kao i spomen sobi Dragutina Tadijanovića u samostanu u Slavonskom Brodu. Ljubitelji adrenalina svakako trebaju posjetiti adrenalinsku šumu u Bebrini, a ljubitelji velikih kiparskih dijela – Spomen galeriju Ivana Meštrovića u Vrpolju, a niz zanimljivih sadržaja nudi i Nova Gradiška, gradić formiran na temeljima nekadašnjeg vojnog naselja Friedrischdorfa, ponosan na stoljetni gradski park, najbolji ljetni open air festival na kontinentu-Novogradiško glazbeno ljeto kao i nezaobilazno mjesto kupovine autohtonih sitnica – Slavonski dućan. Sve su to razlozi da, volite li autentičnu i tradicijsku ponudu, ovog proljeća posjetite Brodsko – posavsku županiju.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: TZ BPŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn